Virgil
0 °C
3 °C

Speciális csoport nyomoz a Fradi-botrány után

2003.06.06. 15:39
A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek délutánra hirdetett meg sajtótájékoztatót, amelyen az egy hete a Ferencváros-Debrecen labdarúgó mérkőzés után kitört rendbontással kapcsolatos nyomozásról tartott beszámolót. Ezen kiderült, hogy a rendőrség egy különleges csoportot hozott létre az elkövetők kézre kerítésére, amely minden segítséget megkap a BRFK-tól.
A rendőrség vezetői éppen annyit késtek a fél kettőre kiírt sajtótájékoztatóról, mint a rendőrök múlt pénteken a Fradi-pályáról. A meghirdetett idő után több mint negyedórával érkezett Kökényesi Antal, budapesti rendőrfőkapitány, három emberével.

Kökényesi rögtön az elején leszögezte, hogy nem szeretné taglalni az eseményeket, hiszen mindenki tisztában van a történtekkel. Azonban hatáskörénél fogva a Fradi-meccs befejezése után kialakult szurkolói rendbontások tisztázása érdekében speciális nyomozócsoportot hozott létre.

Ennek vezetője Pál József alezredes, a BRFK Nyomozó Főosztály Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, aki egykor a Gepárd-csoport vezetője is volt. A nyomozócsoport tevékenységéhez minden anyagi, személyi és technikai segítséget megkap.

Három kerület rendőrei a csoportban

A csoport az alezredesen kívül huszonöt főből áll. Ezt a létszámot a BRFK azon munkatársai adják - a IV. a VIII és a IX. kerületi renőrökről van szó -, akik többször biztosítottak már futballrendezvényen, így akár arcról, becenévről is többet tudnak egy-egy futballhuligánról.

A elvárják a csoporttól, hogy olyan eredményesek legyen, mint az elmúlt napokban is volt: a BRFK-hoz eljuttatott fényképek és filmek alapján már eddig is öt főt fogtak el, akik közül ketten jelenleg is őrizetben vannak. Ellenük csoportosan elkövetett garázdaság, illetve közösség elleni izgatás a vád.

Pál József, a csoport vezetője külön köszönetét fejezte ki a médiának, a beérkezett filmek és fényképek ugyanis nagy segítséget nyújtottak az eddigi nyomozáshoz. Mint elmondta, eddig többnyire a játékosokat hallgatták ki, de belátással kell lenniük, hiszen többen edzőtáborban vannak, a külföldi labdarúgók már hazamentek, és akad, aki lelki bánatai elől vidékre "menekült".

Csak erre az egy alkalomra

A speciális csoport egyébként csak erre az egy alkalomra jött létre, munkája addig tart, amíg szükséges. Azt még egyelőre nem tudják pontosan, hány ember ellen kell eljárniuk. Arra a kérdésre, miért tartoztatták le azt a biztonsági embert, aki leütött egy "szurkolót", aki éppen egy játékost ütött, úgy válaszolt, hogy tettével önbíráskodást, csoportos garázdaság bűntettét követte el ő is.