Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Idén már nem nyit ki a Fradi-pálya

2003.06.10. 19:17
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottságának keddi döntése értelmében a Ferencváros 2003. december 31-ig zárt kapuk mögött köteles lejátszani hazai mérkőzéseit a május 30-i, Debrecen elleni NB I-es találkozó lefújását követő szurkolói rendbontás miatt.
Az utolsó bajnoki fordulóban 15 ezer ünnepelni vágyó fradista látogatott ki, a Debrecen elleni találkozóra, ám csapatuk a tartalékos vendéggárda ellen gól nélküli döntetlent ért el, így az Újpesten diadalmaskodni tudó MTK szerezte meg az elsőséget.

A bíróság után a Liga is döntött

A feldühödött szurkolók berontottak a pályára, Tökölit megverték, a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt hátbarúgták. Ezek után a játéktéren zsidózni kezdtek, a székházat kövekkel dobálták meg, a Népligetben hirdetőoszlopot gyújtottak fel. A rohamrendőrök beavatkozására volt szükség.

A botrány után több embert őrizetbe vettek, néhány esetben már ítéletet hirdettek. A hosszú hétvégén egyébként a mérkőzésen dolgozó a fotoriporterek felvételeinek segítségével újabb garázda szurkolókat fogtak el a rendőrök. Előzetes letartóztatásba került az a 24 éves férfi, aki a TV2 operatőrét támadta meg és a Lettország elleni válogatott mérkőzésen szünetében fogták el azt a 35 éves férfit, aki az Üllői úton bántalmazta Sándor Tamást, a DVSC játékosát.

Szeiler három-, a Fradi négymilliós büntetést kapott

A bíróság után a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága is döntött. A Fradinak 2003. december 31-ig zárt kapuk mögött kell lejátszania hazai mérkőzéseit. (Az első UEFA Kupa-meccset ugyancsak nem tekinthetik meg a szurkolók, mert a Stuttgart ellen számos kihágást tapasztalt az európai szövetség.) Emellett az egyesületet 4 millió forintra, Szeiler Józsefet, a csapatot működtető részvénytársaság vezérigazgatóját 3 millió forintra büntette a testület. Az FTC az év végéig a csapat idegenbeli találkozóin 15 fővel köteles megemelni a rendezői létszámot. Pályabetiltás akár hetvenmillió forint veszteségébe is kerülhet a zöld-fehéreknek. (A tévéközvetítés sem biztos.)

Mi lesz a másodfokú döntés?

 • 166
  Hypos Ferit kinevezik szövetségi kapitánynak
 • 68
  Eltörlik az elsőt és betiltják a Megyeri útat
 • 54
  Betiltják a pályát 2050-ig
 • 52
  Helyben hagyják az elsőt

A Ferencvárost egyelőre még csak szóban tájékoztatták az ítéletről, az igazgatóság fog arról határozni, hogy fellebbeznek-e. Érdeklődésünkre a kommunikációs irodán elmondták: felesleges találgatásokba bocsátkozni a válaszlépéseket illetően.

Tököli hat meccset kapott

A balhé után a válogatottságot lemondó, és a Fradiból távozni kívánó Tököli Attila ügyében is határozott a bizottság. A csatárt hat mérkőzéstől tiltották el, mert az MTK elleni rangadót meglökte Kassai Viktor játékvezetőt. (Bernáthot megütő Jovic esetében később születik döntés.)

Bundaügyben nincs döntés

A fegyelmi bizottság nem tárgyalta az ugynacsak a zárófordulóban rendezett Siófok-Győr meccsen történteket - a két szurkolótábor összeverekedett -, a Videoton-Kispest meccs kapcsán kirobbant vesztegetési gyanúval pénteken foglalkozik.