Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amatőr ellenfél és ritka jó esély

2003.06.10. 20:22
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán este San Marinoban lép pályára Európa-bajnoki selejtezőn. A mieink számára elképzelhetetlen más eredmény, mint a győzelem. A sérülések és eltíltások ellenére, erre minden esély megvan a miniállam csapata ellen. A három pont begyüjtésével és egy esetleges svéd pontvesztéssel, akár a csoport élére is kerülhetnek Dárdaiék.
A lettek elleni szombati 3-1-es győzelemnek köszönhetően a magyar válogatottnak reális esélye van arra, hogy elérje előzetesen kitűzött célját, és egy héten belül hat pontot szerezzen. A mieink az elmúlt ki tudja hány évben rendre kényszerpályán mozogtak, fontos meccseken ugyanis nem voltak képesek nyerni, ezek után sodródtak, a többi eredmény szerencsés alakulásában bíztak.

"A kezükben van a sorsuk"

Most egy könnyű győzelemmel, amire valljuk meg minden esély megvan, a csoport élére ugorhatunk. (A játékosok úgy mondják: a kezükben van a sorsuk.) Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy az elmúlt jó néhány évben nincsenek könnyű győzelmeink, kivált, ha összeakadunk egy-két törpeállammal, illetve olyan szovjet- vagy jugoszláv utódállammal, amelyek ellen papíron kétségkívül jobbak vagyunk. Ilyenkor jön rendre a görcsösség, a nyomasztó hangulat, a kötelező győzelem kötelező terhe.

Egy gólban reménykednek San Marinóban

Így volt ez legutóbb, négy éve Liechtenstein ellen, amikor - szégyenszemre - gól nélküli döntetlent értünk el. Vaduzban örömünnep volt, története első tétmeccsen szerzett pontját érte el a miniállam. San Marino talán gyengébb Liechtensteinnél, hiszen mindössze három gólt ért el eddigi valamennyi selejtezőjén, és a legjobban jegyzett játékosuk, Selva is az olasz negyedosztályban edződik. Mazza kapitány is csupán annyit mondott az esélyeikről: olyan jó lenne egy gól, az önbizalommal telve érkező magyar gárda ellen.

Ez a csapat nem szokott kellemetlen meglepetéseket okozni

A bizalom azonban korántsem a másik fél gyengeségében, hanem a mi erőnkben rejlik, mert valahogy az az ember érzése, ha ezt a csapatot látja: nem okoz kellemetlen meglepetéseket - még a sérülések és az eltiltások ellenére sem -, nem kap magyarázhatatlan pofonokat. '87 óta - a lengyelek elleni 5-3 óta - először fordított tétmeccsen, idegenben szerzett fontos pontokat, a nagy mumusnál, Izlandon is begyűjtötte a pontokat. Szabics végre csatárgólokat lő, a védelem biztosnak tűnik, a középpályán is vannak biztató teljesítmények. Így hát még fájóbb lenne, ha nem születne meg a kötelező győzelem.

A csoport jelenlegi állása: 1. Lettország 10 pont, 2. Svédország 8, 3. Magyarország 8, 4. Lengyelország 7, 5. San Marino 0. A magyar találkozóval egyidőben kezdődik a lengyelek svédországi vendégjátéka. Mindkét válogatott négy meccset játszott eddig, a miénk ötöt.

A várható összeállítások:
San Marino:
F. Gasperoni - Albani, Matteoni, Bacciocchi - Valentini, Moretti, Vannucci, B. Gasperoni, Gennari - Montagna, Selva

Magyarország:
Végh - Bódog, Dragóner, Szekeres - Böőr, Lisztes, Lipcsei, Dárdai, Lőw - Szabics, Kenesei