Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Szeiler: A Fradi nem viszi el a balhét

2003.06.11. 17:31
Nem fogadja el a Ferencváros a Magyar Labdarúgó Liga keddi határozatát a nézők év végéig tartó kizárásáról és a klub négy millió forintos büntetéséről. Szeiler József, az FTC ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján több kérdést is intézett a Liga felé és 7 millió forintot ajánlott fel azoknak, akik megmondják, hogy a hivatalos szervek eddig mit tettek a stadionok rendjéért.
"Szeretnék ezúton 7 millió forintot felajánlani mindazoknak a becsületes nyomravezetőknek, akik segítenek megfejteni, hogy mit tett a Magyar Labdarúgó Liga, mit tettek az MLSZ felelős vezetői, mit tettek a mindenkori sportminiszterek, és mit tettek a rendőri, a belügyi vezetők annak érdekében, hogy rend legyen a magyar pályákon" - mondta Szeiler József, a Ferencváros ügyvezető igazgatója, azon a sajtótájékoztatón, melyet a klub székházában tartottak, a MLL keddi döntésére reagálva.

Mit tett eddig a Liga?

Nem gyanúsítják Szűcs Lajost
Az Index kérdésére cáfolta a Szűcs Lajos gyanúsításáról szóló híreket Kovács Viktória, a BRFK szóvivője. A Népszava szerdai számában lebegtette meg a Fradi kapusával szembeni nyomozás lehetőségét, utalva Szűcs és a rendőrök állítólagos konfrontációjára a botrányos véget ért FTC-Debrecen mérkőzés után. A sajtóhíreket látszott megerősíteni az is, hogy Szűcs csak azután mondta le a részvételt a válogatottban, hogy a rendőrök (három fradista csapattársával együtt) kihallgatták a tatai edzőtáborban. "Szűcs Lajost kizárólag tanúként hallgatták meg nyomozóink" - mondta a szóvivő.

Szeiler kitért arra is, hogy az Üllői úti stadion december 31-ig tartó bezárása, a klub 4 millió forintos és az ő, személyre szóló 3 millió forintos büntetése összesen körülbelül 85 millió forintos büntetésnek felel meg (mérkőzésenként 5000 szurkolóval és szurkolónként 1000 forintos jegyárral számolva). Az igazgató szerint ugyancsak indokolatlanul büntetik a botrányban teljesen ártatlan szurkolókat, akik a közönség többségét teszik ki. "A büntetést az a szervezet szabta ki, amely az első osztályú labdarúgó klubokat tömöríti, érdekeit képviselni hivatott" - hangsúlyozta Szeiler.

"A Ferencváros vezetése nem hajlandó egyedül elvinni a balhét, és asszisztálni ahhoz, hogy a Liga illetékesei bűnbaknak kiáltsák ki, miközben ők maguk nem tettek annak érdekében, hogy Magyarországon normális hangulat és törvényes rend uralkodjék a labdarúgó stadionokban" - mondta Szeiler a sajtótájékozatón.

Drága rendőrök

Mi lesz a másodfokú döntés?

 • 168
  Hypos Ferit kinevezik szövetségi kapitánynak
 • 68
  Eltörlik az elsőt és betiltják a Megyeri útat
 • 54
  Betiltják a pályát 2050-ig
 • 51
  Helyben hagyják az elsőt

A Fradi vezetője külön hangsúlyozta a rendőrség szerepét, amellyel egy tavaly augusztusban köttetett keretszerződésben úgy szerződtek, hogy négy mérkőzést (köztük egy nemzetközi kupameccset) biztosítsanak alkalmanként 30-40 fővel, 850 000 Ft + ÁFA összegért. A BRFK osztályvezetőjének későbbi levele szerint azonban az FTC - Újpest rangadó biztosítását már csak 200 rendőrrel, 4 millió 375 ezer forint ellenértékben vállalták volna. A klub azonban nem tudott 1.2 milliónál többet áldozni a rendőri megjelenésre, így nélkülük zajlott le, egyébként balhé nélkül a rangadó.

Szeiler érthetetlen tartja azt is, hogy a szurkolók beengedéséről a rendőrség miért nem egyeztet a pályát biztosító biztonsági céggel. "Miután a stadionon kívüli biztosításért nem kapnak külön juttatást, szinte benyomják a közönséget a stadionba, ezáltal megnehezítve a biztonságiak munkáját" - jelentette ki az igazgató.

A Liga igazgatója, dr. Szieben László a következőként reagált a vádakra az MTI-nek: "alapvetően ártalmasnak tartom, hogy a Ferencváros egy sajtótájékoztatón üzen a ligának, hiszen az, hogy egy szakmai kérdést nem a megfelelő fórumon - például a ligatanács előtt - vitatunk meg, sokkal nagyobb üzletrontása a labdarúgásnak, mint a fegyelmi bizottság által az FTC-re kiszabott büntetés" - mondta. Fenntartotta, hogy a fegyelmi bizottság megfelelően büntetett egy kiemelkedően nagymértékű rendbontást.

Szeiler kérdései
Nincs tudomásunk arról, hogy akik most büntetnek, tettek -e korábban bármit is annak érdekében, hogy az ismert cselekmények ne következzenek be? Tettek -e a Liga vezetői azért, hogy megszűnjön a szurkolói brutalitás a lelátókon, hogy a hazai stadionok ne legyenek szélsőséges politikai megnyilvánulások színterei, ne áradjon a lelátóról a rasszizmus, ne hirdessenek antiszemita eszméket egyes csoportok? Tettek -e a Liga vezetői azért, hogy a kormányzati szervek, a belügyi és a sport tárca illetékesei foglalkozzanak a kérdéssel? Tettek -e a rendőri és belügyi vezetők azért, hogy a sorozatosan törvényt szegők elnyerjék méltó büntetésüket, és ne tudják újra és újra, ismételten elkövetni törvénysértő cselekedeteiket?
Szeretnénk tudni, hogy ki bűnhődik amiatt, hogy egy 4.5 milliárdba kerülő korszerűnek mondott beléptető rendszer megvásárlásra megtörtént, de beüzemelése nem? Szeretnénk tudni, hogy a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező Ferencvárosnak miért nem épült meg máig a biztonságos, korszerű stadionja, melyet az illetékesek 2001-re ígértek?
Szeretnénk tudni, hogy ki tehet arról, hogy a rendőrségnek televíziós felvételek alapján sem sikerül hónapok óta elfognia a notórius bűnözőket? Szeretnénk tudni, hogy ki tehet arról, hogy a rendőrség csak pénzért hajlandó védeni a stadionokon belül az állampolgárok testi épségét, és a törvényes rendet? Szeretnénk tudni, hogy ezt miért nem teszik meg még akkor sem, ha fizetnek ezért a klubok?