Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Mégis NB I-es maradhat a Kispest

2003.06.13. 00:32
Ősztől valószínűleg nem vállalja az első osztályú szereplést a bajnokságban 5. helyen végzett Siófok jogutódja, a Balaton FC. A megüresedett élvonalbeli helyet a Kispest kaphatja meg a jobbik kieső jogán. Kovács Attila klubtulajdonos bejelentette: amennyiben lehetőségük nyílik rá, ismét beneveznek az NB I-be.
Amennyiben a Siófok FC-ből lett Balaton FC úgy dönt, hogy a következő szezonban nem vállalja az élvonalbeli tagságot, akkor a Kispest-Honvéd FC előtt nyílik meg a lehetőség, hogy ismét az NB I-ben induljon. "A szabályok szerint ilyen esetben a legjobb kiesőt illeti a megüresedett hely - mondta az MTI-nek Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója.

Jöhet a 88. év

A Kispest 11. helyen végzett a NB I-ben, és - a szezon végén legalábbis úgy tűnt - 87 év után búcsúzott az első osztálytól. Ha a Siófok FC-ből lett Balaton FC úgy dönt, hogy a következő szezonban nem indul az élvonalban, akkor a Kispest-Honvéd FC vállalná az NB I-es szereplést. A szabályok értelmében visszalépés esetén a legjobb kiesőt illeti a megüresedett hely.

"Egyfelől sajnálatos dolog, hogy a Siófok ilyen helyzetbe kényszerült, de ha úgy alakul és a szabályok lehetővé teszik, akkor vállaljuk az élvonalat" - mondta az MTI-nek Kovács Attila, a Kispest menedzser-tulajdonosa. "Egyelőre az NB I/B-re készülünk, de ha úgy hozza a sors, akkor biztos vagyok abban, hogy a jelenlegi játékosállomány megfelelő az első osztályra. Akikre nincs szükség, vagy akik nem akartak maradni, azok már elmentek".

Három nap kevés lesz Siófokon

Sallói István klubigazgató szerint szinte biztos, hogy a liga által adott három nap haladék nem lesz elég arra, hogy befektetőket találjanak a Balaton FC működési feltételeinek biztosítására, és ezáltal megfeleljenek az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság nevezési feltételeinek.

Az MLL hétfőn délig várja a Balaton-partiak végleges válaszát. "A játékosokkal csütörtök este közöljük, hogy tárgyalhatnak más csapatokkal, hiszen szinte semmilyen garancia nincs arra, hogy az együttes a következő szezonban is az NB I-ben szerepeljen" - mondta Sallói.

Csank már eligazolt

Már a bajnokság téli szünetében nyilvánosságra került, hogy a Siófok FC súlyos anyagi gondokkal küzd, a futballisták és Csank János vezetőedző azonban végül úgy döntöttek, hogy honorárium nélkül is végigjátsszák az idényt. Ez annyira jól sikerült, hogy a csapat az 5. helyen végzett a bajnokságban.

Május végén átszervezték a klubot, és azt tervezték, hogy hosszú távon részvénytársaságot hívnak életre a működtetésére. Ennek az rt.-nek a balatoni régió - részben a Siófoki Önkormányzat - lett volna a tulajdonosa, a képviselőtestület azonban úgy döntött: nem kívánja támogatni a nevében megújult csapatot, a Balaton FC-t.

Ezután a vezetők minden erőfeszítése ellenére sem sikerült elegendő pénzt szerezni, így a klub irányítói elköszöntek Csanktól, aki csütörtökön már alá is írt a Videoton FCF-hez.