Taksony
-2 °C
3 °C

Gyurcsány rendet ígér a stadionokban

2003.06.18. 19:32
A kormány elfogadta azt, a Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter által beterjesztett hétpontos javaslatot, amely a futballhuliganizmus megelőzésére, illetve visszaszorítására irányuló, a felelősség kérdésével valamint a közbiztonság javításával összefüggő teendőket tartalmazza.
"A labdarúgás áldozata és nem oka a kialakult helyzetnek. Nem a szurkolók válnak rendbontókká, hanem rendbontók is látogatják a sportrendezvényeket" - mondta Gyurcsány a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szaktárca vezetője az első és egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy közreműködjön egyfajta partneri kapcsolat kialakításában a szurkolók, a klubok, a liga, a szövetség és a minisztérium között. Szerinte ugyanis a hatékony fellépés valamennyi szereplő összefogását igényli. Mint mondta, e nélkül nem lehet eredményesen kezelni a problémát.

Térfigyelő rendszer és szurkolói kártya

Ennek első jele lehet, hogy július 26.-tól valamennyi stadionban térfigyelő rendszert kötelesek a klubok elhelyezni. Ennek működtetése mintegy 100 millió forintos befektetést igényel. Beüzemeltetése milliárdos nagyságrendre rúg, de mint a miniszter mondta, még így is olcsóbb, mint az előző kormány 5 milliárdos beléptető-projektje. Mint mondta, a kormány támogatja a liga azon törekvését, hogy a következő szezontól kötelező legyen a szurkolói kártya bevezetése.

A futballhuliganizmus a rendbontáson, verekedésen túl legtöbbször szélsőséges nézetek megnyilvánulásában, rasszista megnyilvánulásokban, önkényuralmi jelképek használatában ölt testet. Éppen ezért Gyurcsány szükségesnek ítéli a Büntető Törvénykönyv módosítását, amely így a jelenleginél egyértelműbb lenne például a közösség elleni izgatást illetően.

Nagyobb hatalom a játékvezetőknél
Az MLSZ-ben történt látogatása után a miniszter elmondta, hogy a jövő szezontól a játékvezetők kötelesek félbeszakítani a mérkőzést, ha a nézőtérről olyan bekiabálások hangzanak el, melyek közösség elleni izgatásra alkalmasak. A második ilyen esetnél pedig le is fújhatják a találkozót.

A stadionok rendjének védelmében a miniszter kezdeményezi a szabálysértési törvény szigorítását, ma ugyanis semmi sem tiltja, hogy a drukkerek különféle tárgyakat dobáljanak a játéktérre vagy oda berohanjanak. Emellett felkérte a Legfőbb Ügyészséget a már meglévő lehetőségek szigorúbb kihasználására, hogy ezzel is segítse a sportrendezvények biztonságát szolgáló szabályok érvényesítését.

A sportminiszter az egyik legfontosabb intézkedésnek a rendőrség helyzetének javítását tartja. Ezzel kapcsolatban elmondta: meg kell erősíteni a szerepét a közrend fenntartásában, és ugyancsak meg kell oldani az aktívabb feladatvállalásának finanszírozását. Ennek megvalósulásához módosítják a sporttörvényt és a rendőrségi törvényhez kapcsolódó jogszabályokat.

Drága rendőrség

Gyurcsány megjegyezte, a közforrások mellett továbbra is szükséges a sportrendezvények szervezőinek anyagi hozzájárulása a rendőri biztosításhoz. Megjegyezte: a karhatalmi szervek az elmúlt szezonban több mint félmilliárd forintot fordítottak a labdarúgó-mérkőzések biztosítására, s a klubok ennek 40 százalékát fedezték.

Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a rendőrség jelenléte az elmúlt szezonban 558 millió forintba került, melyből a csapatok 224 milliót fizettek ki. Arra nem tudott válaszolni, hogy ez az arány változik-e a jövőben. A kormány mindenesetre felkérte László Csaba pénzügyminisztert, hogy alakítsa ki a finanszírozás feltételrendszerét.

Pénzügyi jelentés és az állami támogatás megszüntetése

A kormány utasítása alapján a sportminiszternek készítenie kell egy jelentést a labdarúgásra közvetetten és közvetlenül fordított közpénzek felhasználásáról, illetve három éven belül meg kell szüntetnie a professzionális, üzleti alapon működő sporttevékenységek közpénzből történő támogatását. Helyette az utánpótlás-nevelésre, illetve az iskolai és diáksportra kell helyezni a sportág fejlesztésének hangsúlyát. Gyurcsány elmondta: a jelentés várhatóan néhány héten belül elkészül.

A sportminiszter fontosnak tartja a sportrendezvények biztosításában közreműködő cégek szakmai akkreditációját, s ennek ellenőrzését. Ennek érdekében azon cégeknek, melyek a stadionok rendjéért felelnek, a jövőben egy szűrőn kell átmenniük. Gyurcsány úgy véli: ezek az intézkedések már a nyáron megtörténhetnek, míg a vonatkozó törvények módosítására és ezzel együtt a rendőrség szerepének növelésére az év végéig kerülhet sor.