Virág
0 °C
2 °C

Várszegi kiszáll a Fradiból

2003.06.19. 13:15
A Fradi-szurkolók egy részének durva támadásai miatt várhatóan kiszáll a csapatot működtető gazdasági társaságból a Várszegi Gábor vezette Fotex Rt. A cég valószínűleg ingyen átadja csaknem százszázalékos tulajdonrészét az FTC-nek, így akkor is 1,2 milliárd forintos veszteséggel zárja az együttműködést, ha a Fradi vezetése eltekint az eredeti szerződésben rögzített további részletek kifizetésétől.
Az FTC-vel kötendő különszerződést kezdeményezett Várszegi Gábor, a Fradi futballcsapatát működtető részvénytársaságban többségi tulajdonos Fotex Rt. vezetője, írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap. Várszegi tervei szerint rövidesen ingyen átadná közel százszázalékos részesedését a klubnak, az FTC pedig lemondana az eredeti szerződés szerint még a társaságnak járó 1,2 milliárd forintról.

Jutott is, marad is

A Fotex Rt. 2001 nyarán vásárolt nyolcvanszázalékos üzletrészt az FTC Labdarúgó és Sport Kft.-ben. Az eredeti szerződés szerint a cég négy részletben fizette volna ki a 2.4 milliárd forintos vételárat. (A később részvénytársasággá átalakított cégben a Fotex részesedése időközben közel száz százalékra emelkedett). A Fotex eddig 1,2 milliárd forintot fizetett ki az egyesületnek, a következő, hatszázmilliós részletet június végén kellene átutalnia.

Mit tenne Várszegi helyében?

 • 803
  Már oda se mentem volna
 • 383
  Mindegy, csak lennék végre a helyében
 • 94
  Mennék
 • 79
  Maradnék
"Szóban nagyjából megegyeztünk Várszegi Gáborral, végleges megállapodás a jövő héten várható" - mondta az Indexnek Furulyás János, az FTC elnöke.

Néhány héttel a bajnokság vége előtt a Fotex még az FTC Rt. őszi tőzsdei bevezetését tervezte, amit valószínűleg eleve megnehezített volna, hogy a csapat bajnoki cím helyett csak ezüstérmet nyert, és főleg az idényzáró mérkőzést követő véres botrány.

Elege lett

Várszegi azonban feltételezhetően nem ezért, hanem a fradisták egy részének személye ellen irányuló kemény - és gyakran antiszemita felhangokkal kísért - támadásai miatt változtatta meg eredeti elképzeléseit. Ezt erősíti meg Furulyás elnök is, aki szerint "Várszegi kemény üzletember, és most 1,2 milliárdot veszíthet, magánemberként azonban nem tudta magát függetleníteni attól, ami az elmúlt két évben és főleg az utóbbi hetekben történt. Az alakuló különszerződés nem könnyíti meg a helyzetünket, de abszolút meg tudom érteni".

Lehet, hogy kicsit ott marad

A tárgyalások alapján az is elképzelhető, hogy a Fotex minimális részesedéssel - valószínűleg húsz százalékkal - még a részvénytársaságban marad, de érdemi befolyása már biztosan nem lesz.

Várszegi egyébként nemrég még a bajnokságot az FTC előtt megnyerő MTK Hungáriának is tulajdonosa volt. A bajnokság befejezése után a kék-fehér klub tulajdonjogát közeli munkatársainak adta át. Mivel Fülöp Ferenc, az MTK klubigazgatója többször hangsúlyozta, hogy a "váltás az egyesület működését nem befolyásolja", nyilvánvaló, hogy a milliárdos üzletember továbbra is a bajnokcsapat mögött maradt.

Hogyan lehet így erősíteni?
Halmai Gábor két napja az MTK kedvéért visszautasította a Ferencvárost, de az utóbbi hetekben mások is visszautasíttották a Fradi ajánlatát. Az Üllői úti nemrég még a játékosok számára legvonzóbb magyar pálya volt, most azonban nemcsak nem mennek oda, de Tököli Attila mellett várhatóan a válogatott középhátvédje, Dragóner is eligazol. Miközben a szakvezetésnek meg kéne erősítenie az UEFA-Kupa-selejtezőkre készülő csapat játékoskeretét, Várszegi távozása valószínűleg tovább gyengíti a zöld-fehérek esélyeit a játékospiacon. Szeiler József ügyvezető a klub hivatalos honlapján egyelőre "nem kívánt a jövővel kapcsolatosan találgatásokba bocsátkozni".
A tulajdonosváltás ugyanakkor azt mutatja, hogy Várszegi ekkor (tehát néhány nappal az Üllői úti botrány után) még nem határozta el kivonulását a Fradiból, hiszen az akció deklarált oka az az UEFA-rendelkezés volt, amely nem engedi két azonos tulajdonosi körhöz tartozó csapat indulását egy európai kupában. (A bajnok MTK ugyan a Bajnokok Ligája, míg az FTC az UEFA-kupa selejtezőjében indulhat, de amennyiben Illésék a papírformának megfelelően csak az első selejtezőkörből jutnak továbbjutnak, akkor szintén az UEFA-kupában folytathatják).

Furulyás János hangsúlyozta, hogy Várszegi az elmúlt két évben rendkívül korrekt partnerük volt, és jelenleg is azon dolgozik, hogy a csapat egyéb támogatói továbbra is az FTC mellett maradjanak. (A Fradi legnagyobb szponzora, a Westel nemrég jelentette be, hogy a botrányok ellenére továbbra is támogatja a zöld-fehéreket).

Az elnök a Fotex helyett új befektetőket szeretne a labdarúgók mögé állítani, ám a különszerződés aláírásáig semmilyen lépést nem tesz az ügyben.