Taksony
-2 °C
3 °C

Edzője már le akarta cserélni Foét

2003.06.28. 20:10
A kameruni szövetségi kapitány le akarta cserélni a Konföderációs Kupa csütörtöki elődöntője során tragikus körülmények között elhunyt Marc-Vivien Foét, de a középpályás nem akart lejönni a pályáról. A kameruniak a tragédia ellenére vállalják a vasárnapi döntőt, a FIFA Foéról szeretné elnevezni a következő tornát.
"Néhány perccel a tragédia előtt üzentem Foénak, hogy le akarom cserélni" - nyilatkozota a Guardian című angol napilapnak Winfried Schafer, Kamerun német származásu szövetségi kapitánya. - "Láttam, hogy fáradtan mozog, lelassult. A csapatorvossal együtt úgy döntöttünk, hogy lecseréljük, de Marc kérte, hogy maradhasson. Azt mondta, jól érzi magát, nincs semmi baj. Pár perc múlva összeesett".

Foe a Kamerun-Törökország (1-0) elődöntő 73. percében esett össze. Eszméletlenül vitték le a pályáról és azonnal a lyoni kórházba szállították. Az orvosok 45 percig küzdöttek az életéért, sikertelenül. Jean-Marcel Ferret, a francia válogatott orvosa szerint valószínűleg krónikus értágulat vezetett a 28 éves középpályás halálához.

Vasárnap tizenegy Foe fut ki Párizsban

A huszonnyolc éves kameruni középpályás a Kolumbia ellen 1-0-ra megnyert elődöntő 73. percében a kezdőkörben a földre zuhant, a szíve megállt és az orvosok már nem tudtak rajta segíteni, noha 45 percig küzdöttek az életéért.

Az afrikai játékosok úgy döntöttek, hogy társuk emléke miatt is vállalják a Franciaország elleni, vasárnapi finálét. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egyébként engedélyezte, hogy valamennyiük mezén Foe neve szerepeljen.

Jövőre már Foe Kupa lehet

A FIFA döntését megelőzve Joseph Blatter elnök kijelentette: csodálatos emléket állíthatnak Marc-Vivien Foénak, ha róla nevezik el a következő Konföderációs Kupát.

A futballvilág első számú vezetője szerint rövidesen határozhatnak a kérdésről. Blatter kiemelte: a kameruni válogatott fantasztikus egységet alkotott abban a kérdésben, hogy pályára lép-e a franciaországi torna döntőjében.

"Megkérdeztem, hogy Foe minek örülne a legjobban ebben a helyzetben? Tapsolna-e annak, hogy pályára lépjenek a döntőben? Erre tapsvihar tört ki, minden kameruni állást foglalt a játék mellett. A mérhetetlen szomorúság ellenére is pozitívan álltak a kérdéshez" - mondta Blatter. - "Ezek után nincs is szükségünk a franciák hivatalos álláspontjára. Természetesen megrendezzük a finálét. A futballnak folytatódnia kell, megmutatjuk erőnket".