Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A szurkolók ezentúl demonstrálnak, nem szurkolnak

2003.07.05. 18:59
Negatív diszkrimináció, szimpátia demonstráció, joggal való visszaélés. Ezek a legfontosabb kifejezések, melyekről a Szieben László vezette Magyar Labdarúgó Liga tájékoztatta Hatala Józsefet az ORFK közbiztonsági főigazgatóját.
A Magyar Labdarúgóliga (MLL) ugyanis azt tervezi, hogy a klubokkal egyeztetve az élvonalbeli mérkőzések idejére - a gyülekezési törvény alapján - szurkolói szimpátiatüntetést hív össze a stadionok környékére, ekként kényszerítve a rendőrséget, hogy sporteseményeken ingyen biztosítsa a rendet.

Szieben véleménye szerint, ha az egyazon helyszínen megtartott skinhead- és hanuka-felvonulásra ingyen száll ki a rendőrség, akkor a minimum hasonló társadalmi kockázattal járó Békéscsaba-Videoton meccsen is köteles ellátni feladatát. A liga ezzel a lépéssel szeretné segíteni a klubokat, hogy a jegybevételük nagy részét ne a biztosítás költségeire kelljen fordítaniuk.

A ligaigazgató negatív diszkriminációként jellemezte az efféle eljárást, ezzel is alátámasztva a tervezet jogosultságát. Szieben egy példával is alátámasztotta érveit: Amennyiben egy önkormányzati tulajdonban lévő gépkocsitelepre behatol néhány ember, és tönkreteszi az autókat, a rendőrség minden külön díjazás nélkül vonul ki, és intézkedik. Ezzel szemben a futball-pályákon történő "felvonulásuk", mintegy másfél millkiárd forintjába kerül a kluboknak.