Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kolláth: Szieben ötlete nem kivitelezhető

2003.07.06. 17:15
Az alkotmányjogász véleménye szerint a futballmérkőzésekre a sporttörvény vonatkozik, így a Magyar Labdarúgó Liga ötlete, mely szerint a szurkolók ezentúl szimpátiatüntetéseket tartsanak a stadionokban, jogilag kezelhetetlen.
Kolláth György alkotmányjogász szerint szellemes blöff, de jogilag kezelhetetlen a Magyar Labdarúgó Liga igazgatójának, Szieben Lászlónak a felvetése, hogy a liga a klubokkal egyeztetve az élvonalbeli mérkőzések napjára szurkolói szimpátiatüntetéseket hívjon össze, kényszerítve ezzel a rendőrséget, hogy a sportlétesítményben ingyen biztosítsa a rendet.

Az ötlet azután merült fel, hogy a Készenléti Rendőrség 722 036 forintról szóló számlát küldött a Ferencvárosi TC-nek a május 30-i, Debreceni VSC-MegaForce elleni bajnokit követő rendbontás megszűntetéséért. A számláról az alkotmányjogász úgy vélekedett: ha a rendőri fellépés indokolt volt, a hatóság kiállíthatja azt.

- Szieben László engem is megkérdezett, s neki is azt mondtam, hogy érdekes az ötlet, de komolyan nem kivitelezhető - mondta az MTI-nek Kolláth. - A futballmérkőzésekre a sporttörvény vonatkozik. Természetesen nem kizárt, hogy a stadionban demonstrációt tartsanak, de ha ez az adott meccshez tartozik, akkor a pálya nem közterület, hanem nyilvános magánterület.