Ágnes
-1 °C
2 °C

Bundát gyanítanak Lengyelországban

2003.07.08. 10:49
Valójában nem a pályán dőlt el a - magyar érdekeltségű - 4. Eb-selejtező csoportban 3-0-ás hazai győzelemmel zárult Svédország-Lengyelország találkozó - írja a Przeglad Sportowy nevű lengyel sportlap. A svédek visszautasítják a vádakat, de megszellőztetik, hogy a lengyel játékosok esetleg önmaguk ellen fogadtak.
"A lengyel labdarúgás 55 démona" címmel közölt leleplező cikksorozatot a Przeglad Sportowy nevű vezető lengyel sportlap, amelyben többek között a júniusi svéd-lengyel Eb-selejtező külső befolyásolásának gyanúját is felvetik - írja keddi vezető anyagában a Nemzeti Sport.

Lehet, hogy saját vereségükre fogadtak

A lengyel lap a válogatott 3-0-ra elvesztett stockholmi selejtező meccse után indította el sorozatát, amelyben elsősorban szabálytalan szerződéseket és pénzügyi visszaéléseket leplez le, és főleg Zbigniew Bonieket, a selejtezők közben menesztett szövetségi kapitányt valamint a szövetségi alelnököt vádolja.

A lengyel válogatott Eb-selejtező:
San Marino - Lengyelország 0-2
Lengyelország - Lettország 0-1
Lengyelország - Magyarország 0-0
Lengyelország - San Marino 5-0
Svédország - Lengyelország 3-0

4. csoport
1. Svédország 5 meccs / 11 pont
2. Magyarország 6 meccs / 11 pont
3. Lettország 5 meccs / 10 pont
4. Lengyelország 5 meccs / 7 pont
5. San Marino 7 meccs / 0 pont

A sorozat utolsó részében vetik fel a svéd-lengyel mögött megegyezés lehetőségét, amelyet Lars-Age Lagrell, a Svéd Labdarúgó-szövetség elnöke "kategorikusan utasított vissza" az Expressen nevű svéd lapnak adott nyilatkozatában. Lagrell nem zárta ki azonban, hogy a lengyel játékosok valamelyik fogadóirodában saját vereségüket játszották meg a meccs előtt (az elnök szerint természetesen a svéd játékosok tudta nélkül).

Vizsgál a parlament

A cikksorozat hatására a lengyel parlament vizsgáló bizottságot állított fel az ország labdarúgása körüli botrányok - a hivatalos megfogalmazás szerint: elsősorban a bajnoki meccseknél felmerült bundagyanú - tisztázására. Miroslaw Drzewiecki, a parlament állandó sport bizottságának elnöke rendkívüli minisztériumi felügyelővel fenyegette meg Michal Listkiewiczet, a Labdarúgó-szövetség vezetőjét (egykori nemzetközi játékvezetőt), amennyiben nem működik elég hatékonyan együtt a vizsgáló bizottsággal.

A kormány azonban csak rendkívül óvatosan nyúlhat a szövetséghez, amelynek autonómiáját hagyományosan szigorúan védi az UEFA. (1999-ben a sportminiszter kényszeríttette ki a rendszerváltás előttről megmaradt szövetségi vezető távozását és Listkiewicz megválasztását, amiért az UEFA a nemzetközi tornákról való eltiltással fenyegette meg a lengyeleket.)