Ágnes
-1 °C
2 °C

Sikeres magyarok Németországban

2003.07.16. 09:01
A jelenkori aktív játékosok közül Lisztes Krisztián Király Gábor és Dárdai Pál légióskodik a legrégebben Németországban. Ők hárman és a legfrissebb "német-igazolás" Szabics Imre is hallatlan népszerűségnek örvend az augusztusi szezonrajt előtt.
A Brémában légióskodó Lisztes Krisztián helye a tavalyi bajnokságban a francia Micoud érkezésével veszélyessé vált, de szerencsére az egykori ferencvárosi kedvenc nem járt úgy, mint Stuttgartban, ahol éveken keresztül a bulgár Balakov árnyékában szerepelt. Thomas Schaaf, a zöld-fehérek edzője a klub honlapján úgy nyilatkozott, az augusztus elején kezdődő szezonban is számít a magyar válogatott középpályására.

Plusz két év és karszalag

Különböző módon ismerték el a Hertha magyarjait is. A hét éve stabil első számú kapusnak számító Király Gáborral már a szezon előtt további két éves szerződést kötöttek. Ez azért számít nagy szónak, mert a Haladás egykori kapusának szerződésében volt egy olyan pont, miszerint az egyesületnek elég 2003. december 31-én élnie opciós jogával. Azonban a csapat vezetői nem akarták, hogy az érdeklődők - angol csapatokról hallani - az idény során megzavarják a magyar kapust.

A berliniek eddigi csapatkapitánya Michael Preetz visszavonult, így a csapat titkos szavazáson döntött az utód személyéről. A holland légiós Dick van Burik elsöprő fölénnyel nyert, ugyanakkor a második helyen a német Marko Rehmer és Dárdai Pál végzett.

A magyar játékos hatalmas elismerésnek érzi, hogy társai számítanak rá, hiszen amikor kikerült, a harmincadik játékosnak számított, míg most nagy felelősséggel járó pozíciót kapott társaitól. Ugyanakkor biztos benne, hiába fogja néhányszor viselni a karszalagot, így is csak a pályán nyújtott teljesítmény számít, nincsenek kiváltságok.

Szabics a legjobb vétel

Az alig egy hónapja Stuttgartba szerződött Szabics Imrét pedig a szurkolók ismerték el, miután a klub hivatalos honlapján őt tartják az idei átigazolási szezon legjobb vételének. A magyar csatár a szavazatok 47%-át 5219 szavazatot kapott. Mögötte a brazil Cacau következik (39%, 4402), majd Vranjes (6%, 638), Hejnen (4%, 491) és Lahm (4%, 398) a további sorrend.

A magyar csatár minden bizonnyal az edzőmeccseken mutatott formájával és öt góljával vívhatta ki a sikeres Bajnokok Ligája szereplésben bízó szurkolók szimpátiáját. Ezt mi sem jelzi jobban, mint sz első edzés után kiosztott több ezernyi autogram, ami még magát Szabicsot is meglepte.