Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mátyus: haza csak a legvégső esetben

2003.07.16. 13:48
Mátyus János, a harmincnégyszeres válogatott védő múlt héten kétéves szerződést kötött az osztrák Admira Wackerrel. A ballábas játékos az Indexnek elmondta, miért nem ment Kínába, és hogyan kötött szerződést az osztrák bajnokság hetedik helyezettjével.
Mátyus János tavaly nyáron hagyta el a Cottbus csapatát, ahova 2000 óta kötötte szerződés. Az akkor még válogatott védő két évet töltött el a Bundesliga élvonalában általában a kiesésé elkerüléséért küzdő csapatban. Tavaly a skót Hibernianshoz igazolt, ám egy makacs bokasérülés meghiúsította álmait, hogy továbbra is a szigetországban maradjon.

Haza csak végszükség esetén jött olna

Háromhónapos kényszerpihenője miatt esélye sem volt, hogy a válogatottban pályára lépjen, így nem felelhet meg a szigorú brit munkaválalási szabályoknak, amelyek Európai Unión kívüli játékosoknál kikötik, hogy hazájuk válogatott mérkőzéseinek hetvenöt százalékán szerepelnie kell.

Mátyust szóba hozták ciprusi és dán csapatokkal is, de végül az Admira Wacker ajánlatát fogadta el. "Magam sem gondoltam, hogy Ausztriában fogok játszani, de végül is teljesült a vágyam, továbbra is légiós lehetek, és ez mindennél fontosabb. Pillanatnyilag ugyanis nem érzem még, hogy haza kellene térnem, mert van még bennem annyi erő, szorgalom, es főleg ambíció, hogy megmutassam képességeimet külföldön. Haza egyébként is csak a legvégső esetben térnék" - mondta érdeklődésünkre.

Először sokallták a kért fizetést

Az osztrákokkal három héttel ezelőtt került kapcsolatba, miután "kikosarazta" a Cottbust és a Mainzot, mert egyik sem szerepelhet jövőre az élvonalban. "Megkerestek az Admirától, én pedig mondtam egy összeget, amiről ők hallani sem akartak. Aztán próbajátékra invitáltak, az ellenfelük épp a Zalaegerszeg volt, és 2-0-ra nyertünk. A játék nem mehetett rosszul, mert a találkozó után magához hivatott az elnök, és azt mondta: János, elfogadjuk a feltételeit, és már szövegezték is a megállapodást" - avatott be szerződéskötésének menetébe.

"Őszintén szólva Skócia után nem kellett megszakadnom ezen az előkészületi meccsen, az iramot simán bírtam, a gyorsaságom sem kopott meg, de tovább nem akarom fényezni magam, épp elég az, ha ideális megoldásnak gondolnak a vezetők" - magyarázta.

Kétszáz munkanélküli német futballista

És hogy visszalépésnek ítéli-e meg, hogy Ausztriába került, így válaszolt: "Tavasszal mehettem volna Kínába is, ahol olyan összeget ajánlottak, hogy leesett az állam. Úgy gondoltam azonban, hogy fiatal vagyok még ahhoz, hogy Ázsiába menjek, mert akkor egyszersmind ki is radírozom magam a válogatottak listájáról, ezt pedig szerettem volna elkerülni. Másrészt úgy gondolom, hogy egy magyar játékosnak össze kell tennie a két kezét, ha szerződteti valamelyik nyugati csapat."

Hozzátette: kétszáz német futballista van jelenleg állás nélkül, egész Európában sem kedvezőbb a helyzet, a szponzorok nem képesek többet áldozni a futballra. "Nem szerencsés az önáltatás, hogy ha valaki itthon jó, azért sorban állnak a kinti csapatok, mert pontosan tudjuk: nem így van" - jegyezte meg.

Két és fél óra alatt hazaérhet

"Szerződés nélküli labdarúgók kellenek mindenhol, akik egymást kiszorítva versengenek egy lehetséges szerződésért. Pang a piac, és mivel a közeljövőben nme várható fellendülés, örülök, hogy itt lehetek. Ha kedvem támad, akkor két és fél óra alatt otthon is lehetek, a fizetésem és a nívó pedig mégiscsak magasabb, mint otthon".