Géza
-11 °C
-4 °C
Sífutás
Percről Percre

Mégis keményen megbűntetik a Fradit

2003.07.21. 23:11
A Magyar Labdarúgó Liga elnöksége hétfői rendkívüli ülésén megsemmisítette a fellebbviteli bizottság csütörtöki, a Ferencváros, illetve a Siófok labdarúgócsapatával, valamint Szeiler Józseffel, az FTC Rt. cégvezető vezérigazgatójával szembeni, az erdeti bűntetéseket jelentősen enyhítő határozatait.
Újabb fordulatot vett A döntés értelmében a fegyelmi bizottságnak kedden új eljárás lefolytatását kell megkezdenie - mondta az MTI-nek Szieben László az MLL igazgatója. - A május 30-i szurkolói botrányok miatti stadionbezárások, illetve pénzbüntetések ügyében pénteken várható döntés. A liga elnöksége egyben visszavonta a fellebbviteli bizottság négy tagjának mandátumát.

Rendkívüli közgyűlés

Az MLL vezetősége augusztus 7-re rendkívüli közgyűlést hívott össze. A fellebbviteli bizottság elnökét érintő döntést ugyanis csak a közgyűlés hozhat.

A fellebbviteli bizottság múlt csütörtökön a május 30-ai FTC-Debrecen NB I-es találkozó utáni szurkolói rendbontás ügyében úgy határozott, hogy a december 31-ig történő stadionbezárás helyett mindössze három bajnoki mérkőzést kell zárt kapuk mögött megrendezni az Üllői úton. Csökkentették Szeiler József büntetését is: az FTC Rt. cégvezető vezérigazgatójának 3 millió helyett 1 millió forintot kell fizetnie. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelték.

Ez volt a lehető legsúlyosabb ítélet

A testület az indoklásban arra hivatkozott, hogy a jelenleg érvényben lévő sporttörvény és a liga fegyelmi szabályzata szerint a 3 mérkőzésre való pályabezárás a legsúlyosabb kiszabható büntetés. A fellebbviteli bizottság Szeiler József esetében is a jogszabályokkal indokolta a döntést, mivel ezek úgy rendelkeznek, hogy sportvezetőt legfeljebb a havi fizetésének háromszorosára lehet megbüntetni.

A liga fegyelmi bizottsága első fokon június 10-én határozott úgy, hogy a Ferencváros 2003. december 31-ig zárt kapuk mögött köteles lejátszani hazai mérkőzéseit a Debrecen elleni NB I-es találkozó lefújását követő szurkolói rendbontás miatt. Az összecsapás után a hazai szurkolók berohantak a pályára, megverték a játékosokat, illetve leütötték Szentes Lázárt, a vendégek vezetőedzőjét.

Hatáérozat csak egy nappal a bajnokság előtt

A Siófokra vonatkozó fegyelmi határozatot csütörtökön jóváhagyta a fellebbviteli bizottság, kivéve a pályabezárást illető részt, azt ugyanis törölte. Siófokon ugyancsak a bajnokság zárófordulójában, a Győr vendégjátéka után robbant ki verekedés, a rendőrség tizenkét vendégszurkolót állított elő, három drukker könnyű, egy súlyos sérülést szenvedett. A rendező klubot ezért június 27-én 800 000 forint pénzbüntetéssel, valamint egy mérkőzésre szóló pályabetiltással sújtották.

Az elnökség kötelezte a fegyelmi bizottságot, hogy haladéktalanul kezdjen új eljárást, és péntekig hozzon határozatot, azaz végső (már amennyiben) ítélet csak közvetlenül a bajnoki rajt előtt születhet.

Annak érdekében, hogy a sporttörvény, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MLL szabályzatai tökéletes összhangban legyenek, a liga elnöksége jogi szakértői testület bevonását kezdeményezte a szükséges változtatások mielőbbi kidolgozására.

Kronológia
Május 31.: A magyar sport, ezen belül a labdarúgás képviselői, irányítói mélységesen elítélték az Üllői úton, valamint Siófokon lezajlott rendbontásokat. Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a belügyi tárcát irányító Lamperth Mónikával egyetértésben azt kezdeményezte, hogy a kormány indítson átfogó vizsgálatot a botrányos eseményekkel kapcsolatban.
Június 3.: Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére Páva Zoltán vezetésével szakértői bizottság alakult, hogy a futballstadionokban elharapódzó erőszak megfékezésére javaslatokat készítsen a kormány számára.
Június 4.: A Borsodi Liga klubjainak tulajdonosait, illetve annak képviselőit tömörítő ligatanács áttekintette azokat az intézkedési javaslatokat, amelyeket a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium elé terjeszt, illetve saját hatáskörben azonnal foganatosít az Üllői úti és siófoki rendbontások következményeként.
Június 10.: Az MLL fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Ferencváros 2003. december 31-ig zárt kapuk mögött köteles lejátszani hazai mérkőzéseit a május 30-i, Debrecen elleni NB I-es találkozó lefújását követő szurkolói rendbontás miatt. A botrány kapcsán az FTC Rt.-t 4 millió forintra, Szeiler Józsefet, a csapatot működtető részvénytársaság vezérigazgatóját 3 millió forintra büntette a testület.
Június 11.: Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a ferencvárosi klub sajtótájékoztatóján hétmillió forintot ajánlott fel mindazoknak a "becsületes nyomravezetőknek", akik segítenek megfejteni: mit tett a Magyar Labdarúgó Liga, az MLSZ, a mindenkori sportminiszterek, illetve a rendőri és a belügyi vezetők annak érdekében, hogy rend legyen a magyar pályákon. Szeiler kijelentette, a Ferencváros nem szeretne egyedüli bűnbakja lenni a bajnokság utolsó fordulójában történt szurkolói rendbontásnak.
Június 12.: Elkészült a futballstadionokban elharapódzó erőszak megfékezésének lehetőségeit vizsgáló bizottság jelentése; a dokumentum a június 18-i kormányülésig nem nyilvános - közölte a testületet vezető Páva Zoltán.
Június 18.: A kormány elfogadta azt, a Gyurcsány Ferenc sportminiszter által beterjesztett hétpontos javaslatot, amely a futballhuliganizmus megelőzésére, illetve visszaszorítására irányuló, a felelősség kérdésével valamint a közbiztonság javításával összefüggő teendőket tartalmazza. A szaktárca vezetője az első és egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy közreműködjön egyfajta partneri kapcsolat kialakításában a szurkolók, a klubok, a liga, a szövetség és a minisztérium között, szerinte ugyanis a hatékony fellépés valamennyi szereplő összefogását igényli. A futballhuliganizmus a rendbontáson, verekedésen túl legtöbbször szélsőséges nézetek megnyilvánulásában, rasszista megnyilvánulásokban, önkényuralmi jelképek használatában ölt testet. Éppen ezért Gyurcsány szükségesnek ítéli a Büntető Törvénykönyv módosítását, amely így a jelenleginél egyértelműbb lenne például a közösség elleni izgatást illetően.
Június 26.: Befejezte munkáját az a nyomozócsoport, amelyet Budapest rendőrfőkapitánya hozott létre az FTC-Debrecen labdarúgó-mérkőzést követő szurkolói rendbontás kivizsgálására. A csoport a találkozóról készített filmfelvételek alapján 25 embert fogott el, akik ellen eljárást indított csoportosan elkövetett garázdaság miatt. Egy ember ellen országos körözést adtak ki, mert a gyanú szerint bántalmazta az egyik biztonsági őrt.
Július 17.: Az MLL fellebbviteli bizottsága a május 30-ai FTC-Debrecen NB I-es találkozó utáni szurkolói rendbontás ügyében úgy határozott, hogy a december 31-ig történő stadionbezárás helyett mindössze három bajnoki mérkőzést kell zárt kapuk mögött megrendezni az Üllői úton. Csökkentették Szeiler József büntetését is: az FTC Rt. cégvezető vezérigazgatójának 3 millió helyett 1 millió forintot kell fizetnie. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelték. A Siófokra vonatkozó fegyelmi határozatot jóváhagyta a fellebbviteli bizottság, kivéve a pályabezárást illető részt, azt ugyanis törölték.
Július 21:/b> Az MLL elnöksége rendkívüli ülésén megsemmisítette a fellebbviteli bizottságnak a Ferencvárossal, illetve a Siófok labdarúgócsapatával, valamint Szeiler Józseffel, az FTC Rt. cégvezető vezérigazgatójával szembeni határozatait. A döntés értelmében a fegyelmi bizottságnak kedden új eljárás lefolytatását kell megkezdenie. A május 30-i szurkolói botrányok miatti stadionbezárások, illetve pénzbüntetések ügyében pénteken - közvetlenül a bajnoki rajt előtt - várható döntés. A liga elnöksége visszavonta a fellebbviteli bizottság négy tagjának mandátumát.