Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Mérges kígyók és egyéb drukkerállatok

2003.07.25. 15:25
Az FTC székházában kiállították a Kreatív Verekedők csoportjának találmányait. Az újságírók megcsodálhatták a villából hajlított maszekbokszert, a populáris nyeles vezérlőláncot, a rettegett békávés szögesdrótot és a félelmetes háziasszony-nuncsakut, amit a Blizzard licenszelt is a Diablo 3-hoz.
Nyolcezer napon túl gyógyuló sérülések okozására alkalmas félelmetes tárgyakból tartottak kiállítást pénteken a Fradi Üllői úti székházában. A rendőrök és a szekuritik által a meccseken elkobzott eszközöket a futballhuliganizmus elleni harc sokadik csatájáról szóló sajtótájékoztatón állították ki.

Mi ez az izé?

Tekintse meg fotóinkat
Ha a tárlat anyagát reprezentatív mintának tekintjük, akkor egy mezei drukkernek nem sok esélye lehet: már régen a mentőben fekszik, mikor még mindig azon rágódik, hogy "mi ez az izé az ultra kezében?"

Fegyver lehet ugyanis - mint az a fotókon látható - egy egyszerű, a kézfej köré hajlított villa. Az arzenálból csak baseballütők annyira konkrétak, hogy alkalmatlanok a mentális hadviselésre, de például az első világháborús szurony is szűk asszociációs térbe zárja az áldozatot.

Nuncsakuklón

A sokkolásra is alkalmas eszközök nagy része viszont rendesen önveszélyes is. Ilyen a felnyelezett kerékpár- és vezérlőláncok legtöbbje, de ezeknél is sokkal önveszélyesebb a háziasszony-nuncsaku. Ez egy egyszerű selyemsálból és legalább négy ollóból készül. A sálra felkötik az ollókat, és kész a félelmetes cséphadaró. A legmorbidabb eszköz az ugyancsak nuncsakuklón békávés szögesdrót: a buszokon rendszeresített kapaszkodóból és masszív szögesdrótból készítik.

A tárgyakat szemlélve szinte csodának tűnik, hogy eddig Magyarországon nem történt haláleset a lelátókon.

Rendet és biztonságot akarnak
"A felelősség és rend 7 pontja" címmel Gyurcsány Ferenc sportminiszter ajánlására a múlt héten intézkedési tervet fogadott el a kormány. A csomag lényege, hogy a futballhuliganizmus megelőzésével kapcsolatos teendőket összefoglalja.

A cselekvési terv szerint a labdarúgás valamennyi szereplőjének közösen kell fellépnie a stadionokba nem való emberekkel, illetve csoportokkal szemben. A rendőrségnek a jövőben nagyobb szerepet szánnak, a csapatoknál csak akkreditált civil biztonsági cégek emberei dolgozhatnak.

A kormány június 3-án megalakította a Futballhulliganizmus Elleni Szakértői Bizottságot. A Páva-bizottság néven emlegetett csoport készített egy jelentést, amely a stadionokban elharapódzó erőszak megfékezésének lehetőségeit vizsgálja. A jelentéshez ajánlásokat is megfogalmaztak a bizottság tagjai.