Auguszta
-3 °C
2 °C

Most jó ugornak lenni

2003.07.30. 22:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Silva két góljával már a félidőben biztosan vezetett az MTK, a végén mégis hatalmas szerencsével nyert 3-1-re a Helsinki elleni BL-selejtező első mérkőzésén, a Hidegkúti-stadionban. A párharcból továbbjutó csapat a Litvániában 4-0-ra győztes Celtic Glasgow-val játszhat a Bajnokok Ligájába jutásért.
A meccs első félórájában a magyar bajnoksághoz képes gyors iramú de azért hazai színvonalú játék folyt a tizenötödik percig zuhogó eső miatt kifejezetten csúszós talajon. Az MTK ugyan általában fölényben játszott, de igazán komoly helyzetet nem tudott összehozni.

Az egyre unalmasabb mezőnyjáték és a hazaiak sorozatos bénázása alapján esélytelennek tűnt az előzetesen remélt biztos MTK-győzelem. Különösen kiábrándító volt a sok éves külföldi foci után itthon levezető Pisont Hungária kőrúti bemutatkozása: a harminchárom éves irányító középpályás egyetlen használható labdát nem adott, és a többiek közepesen lendületes támadásainál már lemaradt.

Torghelle bénázásai váratlanul szétzilálják a finn védelmet

Szünet előtt viszont váratlanul felpörgött a hazai együttes: előbb a hasraeső védője mellett egyedül kiugró Torghelle hagyta ki a félidő legnagyobb helyzetét, majd a brazil Silva megszerezte a vezetést, igaz ehhez is Torghelle szerencsétlenkedése kellett.

A Kispestről beszerzett csatár rosszul vett át egy előreívelt labdát, ami Silva elé került, aki húsz méterről ballal, kapásból a kapu jobb oldalába bombázott. (1-0)

Valószínűtlenül szép támadás

Két perccel később Szabó kiválóan csavart balról a kapu elé, Torghelle fejesét Babócsy csak kiütni tudta, és az ismét jól érkező Silva két méterről a hálóba pöccintett (2-0).

A félidő legvégén aztán egészen valószínűtlen támadást vezetett az MTK: Torghelle önmagára cáfolva, sarokkal tett vissza egy indítást Zavadszky elé, aki ballal kapásból a rövid alsó sarokra tűzte, a finnek magyar kapusa azonban bravúrral hárított.

Bekavar a finn óriás

Szünet után újabb váratlan fordulatot vett a mérkőzés, és húsz perc alatt simán fordíthatott volna a Végh kapuját korábban egyáltalán nem veszélyeztető Helsinki. Két kihagyott gólhelyzetet követően, már a második félidő nyolcadik percben szépítettek, miután szögletből fejen lőtték szürreálisan magas centerüket, Kottilát. (2-1)

A teljesen szétesett MTK-védelem mellett a finnek legalább további nyolc óriási gólhelyzetet dolgoztak ki: volt pár centivel mellé csavart lövés, a felső kapufáról a gólvonalra pattanó fejes (ismét Kottila, az óriás), pontos beadásról éppen csak lemaradó becsúszás. Komlósit, Pusztait és Füzit rendszeresen átjátszották, egyedül Juhász Roland volt képes néha megállítani a vendégek támadásait.

Végén csattan a karikás ostor

A félidő közepén Pisontot Cvitkovics, Pusztait - az ugyancsak hosszú külföldi karrier után visszatérő régi helyi kedvenc - Halmai Gábor váltotta, akikkel ha nem is javult ugrásszerűen, de azért összeszedettebbé vált az MTK játéka. Az utolsó húsz percben kiegyenlített volt a meccs, de ekkor is esélyesebb végeredménynek tűnt a döntetlen, mint a nagyobb arányú hazai győzelem.

A hosszabbítás második percében azonban Torghelle megint hosszabban ügyetlenkedett a finn tizenhatosnál. Valószínűleg ő sem tudja hogyan, de végül - az időközben Szabó Ottó helyére beállt - Rednic elé került a labda, aki jobbal, tizennégy méterről bevágta a pipába. (3-1)

A meccs egészét tekintve a magyar bajnok kifejezetten szerencsés győzelmet aratott. Még a kétgólos előny sem biztos, hogy elég lesz Helsinkiben, a jövő szerdai visszavágón, de azért minimum jó esélyeket ad.

Egervári Sándor (MTK): Sikerült kétgólos előnyt szereznünk, de egyáltalán nincs okunk az elbizakodottságra. Az első félidőben még megfelelően játszottunk, de a szünet után magunkat hoztuk nehéz helyzetbe. A tizenhatosunkra terelődött a játék, pedig ezt el akartuk kerülni. A finnek beívelései után több helyzet is kialakult. Örömteli, hogy a hajrában mégis megnyugtató előnyhöz jutottunk.

Keith Armstrong (HJK Helsinki): Az első félidőben az MTK sokkal jobb volt, mi rendkívül passzívan játszottunk. A szünetben ezért arról is beszéltünk, hogy az addiginál sokkal agresszívebben kell futballoznunk. Szerencsére sikerült megvalósítani elképzelésünket, az egyenlítéshez is jó esélyünk volt, de ez sajnos nem sikerült. A végén pedig nagy csalódást jelentett, hogy megkaptuk a harmadik gólt is, amely előtt talán naivan azt hittük, hogy már semmilyen baj sem érhet bennünket.

Bajnokok Ligája selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
MTK-HJK Helsinki (finn) 3-1 (2-0)

Hidegkuti-stadion, 3000 néző, V: Darko Ceferin (szlovén)

MTK: Végh Zoltán - Pusztai Olivér (Halmai Gábor 61.), Komlósi Ádám, Juhász Roland, Füzi Ákos - Zavadszky Gábor, Pisont István (Czvitkovics Péter 61.), Goran Jezdimirovic, Szabó Ottó (Daniel Rednic 78.) - Torghelle Sándor, Welton Silva
HJK Helsinki: Vilnrotter-Babócsy András - Ville Nylud, Mike Peltola, Joakim Jensen, Iiro Aalto - Ridvan Zeneli (Juho Ma:kela: 64.), Christian Sund (Fekete László 79.), Toni Kallio, Antti Heinola, Rami Hakanpa:a: - Mika Kottila

gólszerzők: Silva (37., 42.), Rednic (92.), illetve Kottila (54.)
sárga lap: Komlósi (27.), illetve Jensen (40.), Hakanpa:a: (75.)