Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Magyarok a magyarok ellen

2003.07.30. 13:17
A finn Helsingin JK ellen játssza első BL-selejtezőjét az MTK szerda este 8:00-tól, a Hidegkúti-stadionban. Amennyiben a magyar bajnok a jövő szerdai visszavágó után továbbjut, a Celtic-Kaunas párharc győztesével (tehát várhatóan az UEFA-Kupa döntős skót együtessel) játszhat a főtáblára kerülésért. A budapesti összecsapást valószínűleg egyik magyar tévécsatorna sem közvetíti.
Nincs könnyű helyzetben a BL-selejtezők második körében bekapcsolódó MTK csapata a szerda esti Helsinki elleni odavágó előtt. A hazai találkozón Egervári Sándor csapatának legalább kétgólos előnyt kellene szereznie (lehetőleg kapott gól nélkül) ahhoz, hogy nyugodtan várhassa a jövő szerdai visszavágót, ez pedig egyáltalán nem tűnik sima történetnek.

Egyenlő esélyek

A hagyományok és a finnek elismertsége alapján az MTK esetleges kiesése kifejezetten szégyenletes, ám a két ország bajnokságának színvonalát tekintve egyáltalán nem meglepő eredmény lenne. A finn és a magyar foci jelenleg körülbelül ugyanott tart, úgy hogy az északiak játéka az elmúlt években persze bőven nem fejlődött annyit, mint amennyit a miénk zuhant.

A Helsinki ellen készülő MTK-keretből ráadásul hiányozni fog a sérült Illés Béla, a bajnokcsapat (és az egész magyar mezőny) legjobb játékosa, a kezdőcsapatból pedig az Illés távollétében máskor csapatkapitányként is szereplő Molnár Zoltán. A kegyetlen jobbhátvéd helyén a Siófokról igazolt Pusztai léphet pályára, aki magas termetének köszönhetően nagyobb eséllyel hatástalaníthatja a finn felíveléseket, mint tenné azt Molnár.

Pisont irányíthat

"Vállalkozó szellemű futballal lehet esélyünk a megfelelő arányú győzelemre" - nyilatkozta Egervári edző, aki a kreatív játékot elsősorban Zavadszkyra, a nyáron Izraelből hazatért és az MTK-ban most először kezdő Pisont Istvánra, esetleg a Sopron elleni bajnokin bombagólt lövő szlovákiai Szabó Ottóra alapozhatja. Kétséges azonban, hogy Pisont - aki májusban múlt el harminchárom éves - végig bírja-e a várhatóan erős iramot.

Az alapvetően ismeretlen finn csapatból a kapust és az egyik cserejátékost szólaltatja meg a teljes magyar szaksajtó, de őket is azért, mert magyarok. A harminchét éves Babócsy András és a fiatal Fekete László is játszott korábban az MTK-ban, utóbbi éppen a kék-fehéreknél mutatkozott be az NB I-ben.

Apa és fia az egyik, humánum és szakértelem a másik oldalon

A legérdekesebb jelenség azonban sokáig nem a két magyar, hanem idősebb és ifjabb Alekszej Jeremenko voltak: apa és fia együtt játszottak a finn bajnokcsapat középpályáján. Egyikőjük sem lép viszont pályára a Hidegkúti-stadionban, miután a fiatalabbik megsérült, az idősebbik pedig a múlt héten teljesen váratlanul elhagyta a klubot.

A Helsinki egyébként már lejátszott egy selejtezőkört, amelyben az északír Glentorant verte ki, az idegenben elért 0-0 után hazai pályán aratott 1-0-ás győzelemmel. Az odavágót a helyszínen megtekintő Egervári edző megfigyelhette, ahogy a csapatához hasonlóan kék-fehér finnek teljes csapattal védekeznek, és állítólag a szerda esti taktikát is ennek a meghíusítására alapozta.

Ha semmi másban, a szakvezető taktikájában nyilván bízik a szerény létszámú MTK-tábor, amely mérkőzésről mérkőzésre kifeszíti az Index szerkesztőségének kedvenc transzparensét: "Humánum + szakértelem = Egervári mester".