Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az angolok Beckhamet akarják a tízfontoson látni

2003.07.31. 16:46
A Beckham-őrület nem ismer határokat. Egy szigetországi felmérés szerint ugyanis a britek 37 százaléka David Beckhamet szeretné látni a tízfontos bankjegyeken.
A pénzportré-toplista összeállításának az adott apropót, hogy péntektől Charles Dickens már nem ér semmit, pontosabban az ő képével díszített tízfontos: az író átadja helyét egy másik Charlesnak, a természettudós Darwinnak.

A Beckhambankót követelők aránya (37%) a legmagasabb a szigetországban, utánuk 29 százalékkal Winston Churchill néhai miniszterelnök rajongói következnek. 13 százalék pedig William Shakespeare-t szeretné látni a tízfontosokon.

A felmérés készítői azt is megkérdezték, hogy kiket nem néznének jó szemmel a bankjegyeken. Nos, a jelenlegi miniszterelnök, Tony Blair vezeti a negatív listát, de nem túl népszerű Beckhamné sem: a futballsztár felesége az ötödik legkevésbé kívánatos perszóna bankjegyen - jelentette a Reuters.

A britek mintegy 25 százaléka egyébként úgy véli, hogy eljárt az idő több, jelenleg érvényben lévő bankjegyen szereplő arc, így például Edward Elgar zeneszerző vagy a viktoriánus kori társadalmi reformer, Elizabeth Fry fölött, és le kellene cserélni őket szexis személyiségekre, modernkori hősökre.