Oszkár
20 °C
29 °C

Hat pontot vonnak le a Fraditól

2003.08.07. 19:26
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége rendkívüli ülésén helybenhagyta a Liga korábbi határozatát, miszerint a Fradinak negyvenmilliót kell fizetnie, és hogy három meccse zárt kapuk mögött kell rendezni. Arról is határoztak, hogy hat pont levonásával sújtják a klubot, vagyis a Fradi jelenleg - mínusz négy ponttal - az utolsó helyre esett vissza.
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége csütörtökön úgy döntött a Ferencváros által benyújtott fellebbviteli ügyben, hogy hat pont levonással sújtja az együttest a május 30-ai, a Debrecen elleni Üllői úti találkozó után történt szurkolói rendbontás miatt.

A negyvenmilliós büntetés megmaradt

Az MLSZ elnöksége rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy az FTC-nek ebben az idényben csak három otthoni mérkőzését kell zárt kapuk mögött megrendeznie. Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-ig eltiltották a találkozók látogatásától és 1,2 millió forintot kell fizetnie. Az elnökség jóváhagyta a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága által a klubra kiszabott 40 millió forintos pénzbüntetést.

Bozóky Imre MLSZ-elnök a csütörtöki sajtótájékoztatón így indokolta, hogy megváltoztatták az MLL elnökségének határozatát: "A pályaválasztói jog felcserélése egyes csapatoknak előnyt jelentett volna, hiszen kétszer is otthonukban fogadhatták volna a kupagyőztest, míg a többi klub csak egyszer."

Szeilertől függ az újabb negyvenmillió

Az MLSZ mostani döntése jogerős, s amennyiben a Ferencváros ezt nem fogadja el, akár ki is zárhatják az Arany Ászok Ligából. Demján Sándor ligaelnök ugyanezt a szankciót említette arra az esetre, ha a közeljövőben hasonló rendbontásra kerül sor az Üllői úton. Az elnök ezt megelőzően többször is kifejtette, hogy szerinte itt az ideje a példastatuálásnak, és a Fradit a botrány után mindenképpen ki kellene zárni. "A Marseilles-t és a Milant is visszasorolták" - emelte ki.

Demján Szeiler büntetésével kapcsolatban megjegyezte: ha az FTC Rt. vezérigazgatója továbbra is kijár a Ferencváros mérkőzéseire - mint tette azt a második fordulóban a Videoton FCF ellen -, akkor az egyesületet újabb 40 millióra megbírságolhatják.

Rasszista kifejezések esetén le kell fújni a meccset

Az MLSZ székházában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a bajnoki találkozókat le kell fújni, ha a szurkolók rasszista megjegyzéseket kiabálnak kórusban, illetve kiemelték, hogy a büntető törvénykönyvet módosítani szükséges a szigorúbb szabályozás érdekében, ugyanis a kormányrendelet továbbra sem elég egyértelmű és szigorú, ezért nincs visszatartó ereje.

A liga elnöke szerint a Sporttörvényt is meg kell változtatni, ugyanis a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a kluboknak nem áll érdekében, hogy háromezernél több néző tekintse meg a mérkőzéseket, hiszen akkor rendőri felügyeletet kell kérniük, amelyet jelenleg nem tudnak kifizetni. Ezzel kapcsolatban Demján hozzátette: nem kezdhetik el azokat a találkozókat, amelyekre több mint háromezer szurkoló látogatott ki és nem kértek rá rendőri biztosítást.

Büntetéskrónika

Az MLL fegyelmi bizottsága június 10-én először december 31-ig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntette. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell otthon nézők nélkül lejátszania, s Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte.

Ezeket a döntéseket az MLL elnöksége megsemmisítette és új eljárás lefolytatására kötelezte a fegyelmi bizottságot. A július 25-én született határozat szerint az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani, emellett szeptember 14. és december 14. között megvonták a csapattól a pályaválasztói jogot. A klubot 40 millió forintra, Szeilert egymillióra büntették, utóbbit szeptember 25-ig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották. Az FTC ezt követően fordult az MLSZ-hez.

Szieben elégedett:
Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója elégedett az MLSZ elnökségének az FTC ügyében született határozatával, mivel súlyosabb, de a szurkolók számára kedvezőbb, mint amit a liga vezetői hoztak.
Szieben kiemelte: nagyon örül annak, miszerint Bozóky Imre MLSZ-elnök jogszerűnek ítélte, hogy az MLL elnöksége felülbírálta a fellebbviteli bizottság az eset súlyosságához képest aránytalanul enyhe ítéletét.
A liga igazgatója az MTI érdeklődésére elárulta, az MLL rendkívüli közgyűlésén szóba került a fegyelmi bizottság elnökének leváltása, mivel első fokon jogszerűtlen határozatot hozott, de végül úgy döntöttek, Kiss György tovább élvezi a bizalmat.