Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ki közvetíti a BL-t a Viasaton?

2003.08.07. 12:27
Az elmúlt években két csatornán, az MTV-n és a Sport1-en is láthattuk a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmeit, az idei szezontól azonban már csak a Viasat3 csatorna közvetíti a legjelentősebb európai kupaküzdelmet. A kérdés csak az, hogy kivel? Ugyanis a csatorna szerint a tv2 vagy az Aloha Produkció bizonyulhat a legmegfelelőbb partnernek.
Az MTG AB nemzetközi médiacsoport a 2003-as BL-döntő után egy nappal hozta nyilvánosságra, hogy aláírta a szerződést az UEFA Bajnokok Ligájának magyarországi kizárólagos közvetítési jogára vonatkozóan. A Viasat3 csatorna tervei szerint minden fordulóból két mérkőzést élőben közvetítene, kettőt pedig felvételről sugározna.

Tízből maradt kettő

A televíziós csatorna tíz produkciós céggel tárgyalt, amelyek közül öt prezentálhatott a Viasat Sport szakemberei előtt. Az interjúk során a Viasat Sport munkatársai felmérték az ajánlatokban szereplő technikai hátteret, beszélgettek a producerekkel, főszerkesztőkkel és mindezek végeredményeképpen, jelenleg már csak két céggel, a tv2-vel és az Aloha Produkcióval folynak egyeztetések.

Ez már csak azért is meglepő, mert értesüléseink szerint a tv2-nél szeptembertől átalakításokra kerül sor, mely jelentősen érintené a sportosztályt is. Elképzelhető, hogy az osztály több emberétől megválna, míg többen "produkciófüggő" állományba kerülnének. Feltételezhető, ha megnyerik a BL-pályázatot, lesz munkájuk.

Sport nélküli Tények
A tv2-n a napi sporthírek is megszűnnek, a hírolvasó olvasná be a nap legfontosabbnak tartott hírét (lásd RTL Klub). Ugyancsak a sportosztályhoz kapcsolódó hír, hogy megszűnik az Eurogól című műsor is, míg Csisztu Zsuzsát egy heti, sport témájú magazinműsorral "kárpótolják".

A Fradi volt a referencia

A másik pályázó, az Aloha Produkció tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Újvári Gábor kérdésünkre elmondta: még márciusban keresték meg őket és májusban ismertették szakmai elképzeléseiket és bemutató filmjüket, mely után a dán cég szakemberei elégedettek voltak. Mellesleg az Aloha is a tv2 Róna utcai székházában rendezné be BL-stúdióját.

Újvári elmondta még: Az eddigi egyetlen magyar BL-résztvevőről, a Ferencvárosról készített dokumentumfilmjük miatt is kerültek a dán cég látókörébe. Terveik szerint egy kétmeccset magába foglaló, ötórás színes, pergős műsorról lenne szó, ahol a budapesti stúdióban egy műsorvezető valamint egy állandó és egy hetente cserélődő szakkommentátor is szerepet kapna, míg az élőben sugárzó meccset többnyire a helyszínről közvetítenék.

A Viasat emberei

Információink szerint a Viasat azt szeretné, ha a budapesti stúdióban Dénes Tamás vezetné a show-t, míg az állandó szakértő a korábbi válogatott játékos, Bánfi János lenne. Kommentátornak Hajdú B. Istvánt szeretnék, aki viszont a Sport1 alkalmazottja. Hajdú az Indexnek elmondta: őt hiába keresték meg, a Real Madridnak is előbb a Manchesterrel kellett egyeztetnie Beckham szerződtetéséről. Információi szerint a sportcsatorna "kölcsön is adná" őt, de cserébe szeretnének BL-meccsekhez, (felvételről), vagy összefoglalóhoz jutni. A Viasatnál azonban hallani sem akarnak erről a megoldásról.

Hajdúnak az Alohánál és a tv2-nél is az elsők között szerepel a neve, mint helyszíni kommentátoré. Felvetéseinkre a Viasatnál nem adtak semmilyen választ, mint elmondták, csak a végleges szerződéskötés után nyilatkoznak.