Valér
2 °C
8 °C

Értékes debreceni döntetlen Litvániában

2003.08.14. 20:33
A Debnrecen labdarúgócsapata 1-1-es döntetlent ért el Litvániában az FC Ekranas vendégeként UEFA kupa-selejtezőn. Szentes Lázár együttese viszonylag hamar hátrányba került, de a csereként beállt Bajzát egyenlített. Ez a gól minden bizonnyal döntő jelentőségű lehet a továbbjutás szempontjából.
A Debrecenre és a Ferencvárosra várt a feladat, hogy némileg javítson a magyar futball nemzetközi megítélésén az MTK előző napi kínos veresége után. Mint ismert, a kék-fehér bajnokcsapat hazai környezetben szenvedett sima négygólos vereséget a skót Celtic gárdájától BL-selejtező mérkőzésen.

Gyors gól, kihagyott büntető

A BL-selejtező után egy nappal rendezett UEFA kupa-selejtezőkön a hajdúságiak léptek előbb pályára, méghozzá a litván Ekranas vendégeként. A hazaiak rögtön a találkozó elején neki estek Szentes Lázár együttesének, mely alig több mint negyedóráig bírta a nyomást. A 17. percben Kucys a bal oldalon becsapta Halmosit, majd pontos középre adását az érkező Luksys fejelte 5 méterről a kapuba.

Egy perccel később akár egyenlíthett volna a Loki, de a Hslmosi buktatásáért megítélt tizenegyest Selymes a kapusba lőtte. (A büntető előtt pont a kapus szabálytalankodott.) A félidő közepén csak Tomic bravúrjának köszönhette a Debrecen, hogy nem került kétgólos hátrányba. A kapus a gólszerző Luksys lövését védte bravúrral.

A félidő derekára talált magára a Debrecen, de komoly veszélyt ekkor sem jelentettek a nem túl képzett, ám annál lelkesebb litvánok kapujára. A második negyvenöt perc első nagyobb helyzete a vendégek előtt adódott, de Böőr indítását a kifutó kapus mellel tisztázta Kiss elől.

Bajzátnak tíz perc kellett

Ebben a félidőben sokkal aktívabb volt a Loki, de a hazaiak még így is többet birtokolták a labdát, több támadást vezettek. Végül azonban sikerült az egyenlítés a magyar együttesnek. Az alig tíz perce pályán lévő Bajzát Kiss visszafejelt labdáját lőtte mintegy 13 méterről a kapuba.

Ez a gól minden bizonnyal nagyon sokat ér majd a visszavágón, hiszen így a vendégeknek kell támadniuk, a debreceniek pedig gyors embereikre építve kedvükre kontrázhatnak. Az Ekranas egy lelkes jól szervezett csapat, de így is hatalmas meglepetés lenne a továbbjutása a jobb játékerőt képviselő, ám ezúttal enerváltan játszó Debrecen ellenében.

UEFA Kupa-selejtező, 1. mérkőzés:
FK Ekranas (litván)-Debreceni VSC-MegaForce 1-1 (1-0)
Panevezys, 4000 néző, V: Vervecken (belga)

FK Ekranas: Skrupskis - Majus, Klimavicus, Paulauskas, Banevicius - Cesnauskis, Savenas, Kucys, Gardzijauskas - Luksys (Mizigurskis, 81.), Mikoliunas (Kavaliauskas, 73.)

Debreceni VSC-MegaForce: Tomic - Dombi (Nikolov, a szünetben), Éger, Szekeres, Selymes - Böőr, Vincze, Sándor, Halmosi (Habi, 79.) - Kiss (Bajzát, 67.), Csehi

Gólszerzők: Luksys (17.), illetve Bajzát (74.)
Sárga lap: Cesnauskis (82.)