Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

A legnagyobb verést az MTK kapta a BL-ben

2003.08.14. 15:17
A magyar bajnok soha ilyen súlyos vereséget nem szenvedett a Bajnokok Ligája-selejtezőben. Pedig verbálisan - mint mindig - újra erős volt a csapat, a középszerű Celtic azonban egy másik galaxison játssza a futballt. Komoly eséllyel lehet állítani: az előzőleg elbúcsúztatott finnek nem kaptak volna négyet.
A magyar bajnok újra kínos perceket szerzett a magyar futballért még mindig lelkesedőknek szerda este. Az első negyedórát leszámítva ugyanis korántsem volt partiban a Celtic-kel, mi több nem volt olyan pontja a játék elemének, amelyikben felvehették volna a versenyt a skótokkal.

Itthon biztosan dobogós lesz az MTK

A csatárok, a védők egyaránt lepattantak a skótokról, esélyük sem volt arra, hogy azonos sanszuk legyen a labdaszerzésre. (A magyar foci állapotát régóta ismerjük, újabb adalékul szolgált ehhez, hogy egy buzgár tört fel az MTK térfelének közepén elitstadionunkban.) Mindez amiatt volt különösen elkeserítő, mert jól erősítettek a kék-fehérek - Halmai, Pisont, Torghelle -, és mert nagy az esély arra, hogy a nemzetközi porondon ezer sebből vérző - Európában a legnagyobb verést elszenvedő - MTK alighanem simán ott lesz a magyar bajnokságban a dobogón.

Hazai szinten ez a teljesítmény megfelelő, mert hazai szinten a nyugodt anyagi körülmények elegendőek ahhoz, hogy a mezőny felett legyen egy klub.

A ZTE-nek a klassziskülönbség ellenére sikerült

Amiatt volt még különösen fájó az MTK súlyos veresége, mert a finnek jó eséllyel nem kaptak volna négyet a Celtic-sztároktól, valamint nem volt olyan régen, amikor a ZTE a játék tudatos lassításával, no meg egy jó adag szerencsével, győzelmet volt képes elérni a Manchester ellen. Az angolok pedig, ugye, sokkal képzettebb csapatot alkotnak, mint a skótok. (A Celtic feltehetően nem jut tovább az első körön a BL-ben.) Magyar csapat ekkora zakót még nem kapott a selejtezőben!

A mutatott játéknál is elkeserítőbbek voltak a nyilatkozatok a meccs után. "Szertefoszlott egy álom" - jegyezte meg Egervári mester, akinek rövid idő leforgása alatt ez volt a harmadik meglepően kínos veresége. Álommal példálózott, jóllehet azt kellett volna mondania: mérhetetlenül szégyellem magam a gárda lélektelen produkciója miatt. (A Ried ellen kettős vereséggel búcsúzott az MTK, míg a Dunaferr élén 4-2-re kapott ki hazai pályán a ciprusi Nicosia ellen.)

Egervári harmadik kínos veresége rövid időn belül

Így folytatta: "a Celtic-szintű csapatokkal a magyarok alapvető hiányosságok miatt nem tudják felvenni a versenyt." Nyilván Egervári is látta a tavalyi meccset, amikor mégiscsak képesek voltak felvenni a versenyt az egerszegiek, de ez most nem számít.

Az alapvető hiányosságok kétségtelenül megvannak, csakhogy a magyar edzők régóta megelégszenek azzal, hogy ezt egy kínos meccs után rendre - ha kell, ha nem - elmondják. A nagy előd, Egervári "példaképe" Mezey György említette meg örökösen, hogy "ezek vérbeli profik", és így nincs esélyünk. Volt azonban olyan időszak, amikor felvettük a versenyt, mi több, a norvégok sem úgy indultak, hogy felvették az elején a versenyt az elittel, de aztán időről-időre fejlesztették magukat. Ám itthon erre remény sincs, mert még mindig meg lehet élni a semmiért kapott milliókból.

Rabóczkiék megmutatták

Rabóczki Balázs csapata, az FC Kobenhavn mellesleg megmutatta a Glasgow Rangers ellen, miként lehet egy skót csapat ellen jó eredményt elérni. (A Rangers nyerte a bajnokságot, míg a Celtic második lett.) Pedig hogy lenézik őt itthon, hogy Dániába szerződött, mondván az a bajnokság nem képvisel még akkora erőt sem, mint a magyar.