Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ezüstgóllal jutott tovább a Debrecen

2003.08.28. 22:07
A Litvániában elért 1-1 után esélyesként lépett pályára az Ekranas elleni UEFA-kupa-selejtező visszavágóján a Debrecen. Szentes Lázár csapata ugyan végigtámadta a mérkőzést, de egy kivételével valamennyi helyzetét kihagyta, és Tomic kapus elképesztő hibája miatt végül hosszabbításra kényszerült. A ráadás hatodik percében Bajzát második gólját is megszerezte, így a Debrecen az UEFA-kupa főtáblájára jutott.
Az első perctől kezdve keményen támadott a Debrecen, a litvánok igazán nagy helyzetig nem jutottak el. A hazai fölény a játékrész végén érett előnnyé, amikor Bajzát a vendégek hálójába fejelte Selymes jobbról beívelt szabadrúgását.

A második félidőben is folytatódtak a hazai rohamok, változatlanul Bajzát volt a legaktívabb, ám vagy a litván kapus hárított, vagy a kapufát találták el a debreceniek. Rengeteg kihagyott lehetőség közben váratlanul egyenlített az Ekranas. A csereként beállt Kavaliauskas első labdaérintésével szerencsésen nyúlt Tomic kirúgásába.

A később emberhátrányba került litvánok a rendes játékidőből hátralévő fél órában már fegyelmezetten őrizték a döntetlent.

Mivel a két héten ezelőtti első mérkőzésen ugyancsak 1-1 volt a végeredmény, így következhetett a hosszabbítás, amelynek 6. percében Bajzát ismét betalált. Az új ezüstgólszabály miatt az Ekranasnak a 15 perces "első" ráadás végéig kellett volna egyenlítenie, de mivel az nem történt meg, a Debrecen nyert s továbbjutott.

18. perc: Bajzát indítása után Sumudica jobbról éles szögből lőtt, labdája keresztben elment a kapu előtt.

26. perc: Nikolov jobboldali beadását Sumudica tíz méterről fejelte mellé nagy helyzetben.

41. perc: jobboldali szabadrúgás után Bajzát emelkedett a legmagasabbra és fejelt kapura, a litván hálóőr csak beleütni tudott a labdába, amelyet aztán a hazai csatár segített a bal sarokba (1-0).

60. perc: Tomic kapus kirugásába lépett bele a csereként épphogy beállt Kavaliauskas, aki így első labdaérintésével egyenlített (1-1).

61. perc: hazai akció végén Bajzát tíz méterről fordulásból a felső lécet találta el.

70. perc: Klimavicius szabálytalankodott a litván térfél közepén, a játékvezető sárga lapot mutatott fel neki, s mivel ilyenből már volt egy a védőnek, számára befejeződött a mérkőzés.

74. perc: Egyéni akció végén Böőr közvetlen közelről lőhetett, a kapus azonban védett.

96. perc: Madar indítása után Bajzát fordult le őrzőjéről, majd tizenegy méterről kilőtte a hosszú sarkot (2-1).

UEFA-kupa-selejtező visszavágó
Debreceni VSC-MegaForce - FK Ekranas (litván) 2-1 (1-0, 1-1), ezüstgóllal

Debrecen, 6500 néző, V: Janku Albano (albán)

Debreceni VSC-MegaForce: Sandro Tomic - Nikolov Balázs (Madar Csaba 91.), Éger László, Szekeres Tamás, Selymes Tibor - Dombi Tibor (Kiss Zoltán 61.), Vincze Gábor, Böőr Zoltán, Halmosi Péter (Szatmári Csaba, 61.) - Marius Sumudica, Bajzát Péter

FK Ekranas: Arvydas Skrupskis - Audrius Banevicius, Egidijus Majus, Arunas Klimavicius, Gediminas Paulauskas - Mantas Savénas, Aurimas Kucys, Edgaras Cesnauskis (Valerius Mizigurskis 99.), Mindaugas Gardzijauskas (Vitalijus Kavaliauskas 59.) - Paulius Mikoliunas, Povilas Luksys (Martynas Juknevicius 72.)

gólszerzők: Bajzát (41., 96.), illetve Kavaliauskas (60.)
kiállítva: Klimavicius (70.)
sárga lap: Böőr (1.), Bajzát (36.), illetve Savénas (19.), Klimavicius (41., 70.), Kucys (43.), Skrupskis (62.), Mikoliunas (87.)

továbbjutott: a Debrecen, 3-2-es összesítéssel