Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A franciák már szombaton Eb-döntősök lehetnek

2003.09.05. 15:14
Miközben a magyar labdarúgó-válogatott a jövő szerdai lettországi Eb-selejtezőjére készül, szombaton nem kevesebb, mint negyven együttes lép pályára. Vannak csoportok melyekben a továbbjutás is eldőlhet, a legtőbb helyen azonban csak "tisztább lesz a kép", a két utolsó forduló előtt.
1. csoport:
Szlovénia-Izrael
Franciaország-Ciprus

A csoport favoritjának számító - nem mellesleg címvédő - franciák akár már szombaton biztosíthatják helyüket a jövő évi portugáliai kontinensviadalon. Amennyiben győznek Ciprus ellen hazai pályán. és a szlovénok nem nyernek Izrael ellen, biztos csoportgyőztesek Henryék. Márpedig nagyon úgy tűnik semmi sem menti meg Ciprust, hiszen a galloknál csak Zidane bajlódik kisebb sérüléssel, egyébként a legerősebb összeállításban lépnek pályára. Ha a szlovének nyernek Izrael ellen, valószínűleg ők végeznek a csoport második helyén így készülhetnek a pótselejtezőre.
A csoport állása: 1. Franciaország 5/15, 2. Szlovénia 5/10, Izrael 5/8 Ciprus 6/7, Málta 7/0

2. csoport:
Románia-Luxemburg
Bosznia-Hercegovina - Norvégia

Ebben az "ötösben" jóval komplikáltabb a helyzet, hiszen még három csapat is reménykedhet a sima továbbjutást jelentő első helyben. A csoportot vezető dánok szombaton szabadnaposak, míg a románok sima győzelemre, a norvégok pedig egy roppant nehéz mérkőzésre számíthatnak a hétvégén.
A csoport állása: 1. Dánia 6/13, 2. Norvégia 6/11, 3. Románia 6/10, 4. Bosznia-Hercegovina 5/6, 5. Luxemburg 5/0

3. csoport:
Fehéroroszország-Csehország
Hollandia-Ausztria

A legsimábbnak tűnő csoport, ahol az első kettő kiléte szinte biztosra vehető, csak a sorrendjük kérdéses. Minden bizonnyal a csehek és a hollandok is hozzák a hétvégi "kötelezőt", hogy aztán szerdán egymás ellen döntsék el a csoportelsőség kérdését.
A csoport állása: 1. Csehország 5/13, 2. Hollandia 5/13, 3. Ausztria 6/9 Moldova 6/3, 5. Fehéroroszország 6/3

4. csoport:
Svédország-San Marino
Lettország-Lengyelország

A "magyar-csoportban" a svédek gólkülönbséget javítanak San Marino ellen, míg a lengyelek utolsó esélyüket próbálják megragadni a továbbjutást jelentő helyek valamelyikére. Amennyiben pont nélkül távoznak Lettországból, végleg elszállnak esélyeik, hogy jövő nyáron ne csak turistaként keressék fel Portugáliát.
A csoport állása: 1. Svédország 5/11, 2. Magyarország 6/11, 3. Lettország 5/10, 4. Lengyelország 5/7, 5. San Marino 7/0

5. csoport:
Skócia - Feröer-szigetek
Izland-Németország

Az 5. csoportban a németek izlandi fellépése jelenti csoport rangadóját. Hazai siker esetén a vb-második németek igen nehéz helyzetbe kerülhetnek, míg a szigetország válogatottja csoportelsőként juthat tovább. A skótok Feröer ellen melegíthetnek be a szerdai németországi fellépésükre, mely egy szombati izlandi siker esetén a csoport második helyéről dönthet.
A csoport állása: 1. Izland 6/12, 2. Németország 5/11, 3. Skócia 5/8, 4. Litvánia 6/7, 5. Feröer-szigetek 6/1

6. csoport:
Örményország-Görögország
Ukrajna - Észak-Írország

A spanyolok ezúttal pihennek, és szurkolnak az örményeknek, hogy pontot szerezzenek a csoportot jelenleg vezető görögöktől. A görögök győzelmük esetén szinte biztos csoportgyőztesek és így Raulék pótselejtezőre kényszerülnek. Erre a második helyre pályázik Ukrajna is, amely ha szombaton legyőzi Észak-Írországot, szerdán a spanyolokkal játszhat sorsdöntő meccset.
A csoport állása: 1. Görögország 6/12, 2. Spanyolország 6/11, 3. Ukrajna 6/9, 4. Örményország 5/4, 5. Észak-Írország 5/2

7. csoport:
Macedónia-Anglia
Liechtenstein-Törökország

A két továbbjutó kiléte már korábban eldőlt, csak a sorrendjük kérdéses. A törökök valószínűleg győznek Liechtensteinben, míg az angoloknak győzniük kell, Macedóniában, hogy aztán októberben az utolsó fordulóban döntsék el, ki kényszerül pótselejtezőre.
A csoport állása: 1. Törökország 6/15, 2. Anglia 5/13, 3. Szlovákia 6/6, 4. Macedónia 6/5, 5. Liechtenstein 5/1

8. csoport:
Andorra-Horvátország
Bulgária-Észtország

A "legbonyolultabb" csoport, melyből még hárman esélyesek az első helyre, azonos eséllyel. A bulgár, horvát, belga hármasból szinte mindhárom gárda esélyes, de a két kelet-európai együttes egy meccsel kevesebbet játszott riválisánál és ezen a hétvégén verhető ellenfél ellen pótolják "lemaradásukat", így ellépve a belgáktól.
A csoport állása: 1. Bulgária 5/11, 2. Horvátország 5/10, 3. Belgium 6/10, 4. Észtország 6/8, 5. Andorra 6/0

9. csoport:
Azerbajdzsán-Finnország
Olaszország-Wales

Milánóban, a továbbjutás szempontjából létfontosságú összecsapáson az olaszoknak kötelező győzni Wales ellen, ha nem akarnak pótselejtezőt játszani. A folytatásban mindkét válogatott még a szerbekkel és egy gyengébb válogatottal játszik, így nevezhetjük ezt a meccset a csoport döntőjének is. Döntetlen esetén azonban még a szerbek is reménykedhetnek valamelyik továbbjutó helyezésben.
A csoport állása: 1. Wales 5/12, 2. Olaszország 5/10 3. Szerbia és Montenegró 6/8, 4. Finnország 6/6, 5. Azerbajdzsán 6/4

10. csoport:
Írország-Oroszország
Grúzia-Albánia

Az oroszok az utolsó utáni lehetőségüket kívánják megragadni Dublinban, különben búcsút inthetnek Eb-álmaiknak. Hazai siker esetén azonban az oroszok végleg "elszállnak" a továbbjutó két helyről pedig az Írek és Svájc dönt.
A csoport állása: 1. Svájc 6/12, 2. Írország 6/10, 3. Oroszország 5/7, 4. Albánia 6/5, 5. Grúzia 5/4