Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A franciák már szombaton Eb-döntősök lehetnek

2003.09.05. 15:14
Miközben a magyar labdarúgó-válogatott a jövő szerdai lettországi Eb-selejtezőjére készül, szombaton nem kevesebb, mint negyven együttes lép pályára. Vannak csoportok melyekben a továbbjutás is eldőlhet, a legtőbb helyen azonban csak "tisztább lesz a kép", a két utolsó forduló előtt.
1. csoport:
Szlovénia-Izrael
Franciaország-Ciprus

A csoport favoritjának számító - nem mellesleg címvédő - franciák akár már szombaton biztosíthatják helyüket a jövő évi portugáliai kontinensviadalon. Amennyiben győznek Ciprus ellen hazai pályán. és a szlovénok nem nyernek Izrael ellen, biztos csoportgyőztesek Henryék. Márpedig nagyon úgy tűnik semmi sem menti meg Ciprust, hiszen a galloknál csak Zidane bajlódik kisebb sérüléssel, egyébként a legerősebb összeállításban lépnek pályára. Ha a szlovének nyernek Izrael ellen, valószínűleg ők végeznek a csoport második helyén így készülhetnek a pótselejtezőre.
A csoport állása: 1. Franciaország 5/15, 2. Szlovénia 5/10, Izrael 5/8 Ciprus 6/7, Málta 7/0

2. csoport:
Románia-Luxemburg
Bosznia-Hercegovina - Norvégia

Ebben az "ötösben" jóval komplikáltabb a helyzet, hiszen még három csapat is reménykedhet a sima továbbjutást jelentő első helyben. A csoportot vezető dánok szombaton szabadnaposak, míg a románok sima győzelemre, a norvégok pedig egy roppant nehéz mérkőzésre számíthatnak a hétvégén.
A csoport állása: 1. Dánia 6/13, 2. Norvégia 6/11, 3. Románia 6/10, 4. Bosznia-Hercegovina 5/6, 5. Luxemburg 5/0

3. csoport:
Fehéroroszország-Csehország
Hollandia-Ausztria

A legsimábbnak tűnő csoport, ahol az első kettő kiléte szinte biztosra vehető, csak a sorrendjük kérdéses. Minden bizonnyal a csehek és a hollandok is hozzák a hétvégi "kötelezőt", hogy aztán szerdán egymás ellen döntsék el a csoportelsőség kérdését.
A csoport állása: 1. Csehország 5/13, 2. Hollandia 5/13, 3. Ausztria 6/9 Moldova 6/3, 5. Fehéroroszország 6/3

4. csoport:
Svédország-San Marino
Lettország-Lengyelország

A "magyar-csoportban" a svédek gólkülönbséget javítanak San Marino ellen, míg a lengyelek utolsó esélyüket próbálják megragadni a továbbjutást jelentő helyek valamelyikére. Amennyiben pont nélkül távoznak Lettországból, végleg elszállnak esélyeik, hogy jövő nyáron ne csak turistaként keressék fel Portugáliát.
A csoport állása: 1. Svédország 5/11, 2. Magyarország 6/11, 3. Lettország 5/10, 4. Lengyelország 5/7, 5. San Marino 7/0

5. csoport:
Skócia - Feröer-szigetek
Izland-Németország

Az 5. csoportban a németek izlandi fellépése jelenti csoport rangadóját. Hazai siker esetén a vb-második németek igen nehéz helyzetbe kerülhetnek, míg a szigetország válogatottja csoportelsőként juthat tovább. A skótok Feröer ellen melegíthetnek be a szerdai németországi fellépésükre, mely egy szombati izlandi siker esetén a csoport második helyéről dönthet.
A csoport állása: 1. Izland 6/12, 2. Németország 5/11, 3. Skócia 5/8, 4. Litvánia 6/7, 5. Feröer-szigetek 6/1

6. csoport:
Örményország-Görögország
Ukrajna - Észak-Írország

A spanyolok ezúttal pihennek, és szurkolnak az örményeknek, hogy pontot szerezzenek a csoportot jelenleg vezető görögöktől. A görögök győzelmük esetén szinte biztos csoportgyőztesek és így Raulék pótselejtezőre kényszerülnek. Erre a második helyre pályázik Ukrajna is, amely ha szombaton legyőzi Észak-Írországot, szerdán a spanyolokkal játszhat sorsdöntő meccset.
A csoport állása: 1. Görögország 6/12, 2. Spanyolország 6/11, 3. Ukrajna 6/9, 4. Örményország 5/4, 5. Észak-Írország 5/2

7. csoport:
Macedónia-Anglia
Liechtenstein-Törökország

A két továbbjutó kiléte már korábban eldőlt, csak a sorrendjük kérdéses. A törökök valószínűleg győznek Liechtensteinben, míg az angoloknak győzniük kell, Macedóniában, hogy aztán októberben az utolsó fordulóban döntsék el, ki kényszerül pótselejtezőre.
A csoport állása: 1. Törökország 6/15, 2. Anglia 5/13, 3. Szlovákia 6/6, 4. Macedónia 6/5, 5. Liechtenstein 5/1

8. csoport:
Andorra-Horvátország
Bulgária-Észtország

A "legbonyolultabb" csoport, melyből még hárman esélyesek az első helyre, azonos eséllyel. A bulgár, horvát, belga hármasból szinte mindhárom gárda esélyes, de a két kelet-európai együttes egy meccsel kevesebbet játszott riválisánál és ezen a hétvégén verhető ellenfél ellen pótolják "lemaradásukat", így ellépve a belgáktól.
A csoport állása: 1. Bulgária 5/11, 2. Horvátország 5/10, 3. Belgium 6/10, 4. Észtország 6/8, 5. Andorra 6/0

9. csoport:
Azerbajdzsán-Finnország
Olaszország-Wales

Milánóban, a továbbjutás szempontjából létfontosságú összecsapáson az olaszoknak kötelező győzni Wales ellen, ha nem akarnak pótselejtezőt játszani. A folytatásban mindkét válogatott még a szerbekkel és egy gyengébb válogatottal játszik, így nevezhetjük ezt a meccset a csoport döntőjének is. Döntetlen esetén azonban még a szerbek is reménykedhetnek valamelyik továbbjutó helyezésben.
A csoport állása: 1. Wales 5/12, 2. Olaszország 5/10 3. Szerbia és Montenegró 6/8, 4. Finnország 6/6, 5. Azerbajdzsán 6/4

10. csoport:
Írország-Oroszország
Grúzia-Albánia

Az oroszok az utolsó utáni lehetőségüket kívánják megragadni Dublinban, különben búcsút inthetnek Eb-álmaiknak. Hazai siker esetén azonban az oroszok végleg "elszállnak" a továbbjutó két helyről pedig az Írek és Svájc dönt.
A csoport állása: 1. Svájc 6/12, 2. Írország 6/10, 3. Oroszország 5/7, 4. Albánia 6/5, 5. Grúzia 5/4

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?