Jácint
17 °C
31 °C

Magabiztos svéd győzelem San Marino ellen

2003.09.06. 18:38
A 4. selejtezőcsoport első meccsén a svédek a papírformának megfelelően legyőzték az eddig még pont és rúgott gól nélküli San Marinót, és a csoport első helyére ugrottak, három ponttal vezetnek a mieink előtt. A lengyelek Lettországban nyertek, és egy pontra megközelítették a Gellei-csapatot.
Svédország júniusban magabiztosan, 6-0-ra verte San Marinót Serra Valléban. A skandináv sztárok különösebb erőlködés nélkül nyertek a miniállam csapata ellen. Mindenki - joggal - arra számított, hogy Göteborgban is ilyen könnyed győzelmet aratnak, mégha San Marino tíz emberrel fog is védekezni, és ha a játékosok már a lengyelek elleni szerdai - sorsdöntő - összecsapással vannak elfoglalva.

Nehezen indult be a svéd henger

A gólzáporos győzelem ezúttal sem maradt el, bár meglehetősen nehezen született meg az első találat, félóránál is többet kellett rá várni. Akkor Jönsson lövésével szemben volt tehetetlen a vendégkapus. A gól előtt és után is nyomasztó volt a két csapat közötti tudásbeli különbség.

A fordulás után, ahogy fáradtak Vannucciék, úgy lőtték sorban a góljaikat a svédek. Az első negyedórában Jakobsson majd Ibrahimovics, a bosnyák származású Ajax-csatár is betalált, aztán Kallström következett, tizenegyesből, végül Ibrahimovics (ugyancsak büntetőből) duplázott, így a svédek végül főlényesen, 5-0-ra nyertek.

Újra versenyben a lengyelek

A csoport másik találkozóján a lengyelek visszavágtak a hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereségért a letteknek, és elhozták Rigából a három pontot. Az odavágón nem volt szerencséje a lengyel együttesnek, hiszen hiába támadták végig a találkozót, a kapu előtt elbizonytalanodtak a csatárok, és nem találtak be, míg a másik oldalon egy kontra gólt ért.

A lettek nagy lépést tehettek volna előre a második helyezés megszerzéséért, de szinte mindegyik csapatrészükben gyengébbnek bizonyultak a vendégeknél. Az első percekben még szerencséje volt a letteknek (a Nürnberget erősítő Krzynowek szabadrúgása például a kapufáról pattant vissza), a félidő hajrájában azonban két perc alatt két gólt is kaptak.

Újabb lengyel szabadrúgásból Szymkowiak már betalált, majd Klos fejelt a lett kapuba. A második félidő tizenötödik percében emberhátrányban kerültek a lettek, és a - jogos - kiállítás el is dönttötte a meccset. A lengyeleknek így tíz pontjuk lett - a mieinknek 11 van, a letteknek szintén tíz -, és újra versenybe kerültek a második helyért. Szerdán a 14 ponttal vezető svédeket fogadják.

Amennyiben szerdán a magyar válogatott győz Lettországban és Lengyelország otthon kikap Svédországtól, Gellei Imre csapata az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül a második helyen végez és pótselejtezőt játszhat az Európabajnoki részvételért.

Jegyzőkönyv:
Lettország-Lengyelország 0-2 (0-2)
Riga, 8 ezer néző, v: Vasszarasz (görög)
Lettország: Kolinko - Stepanovs, Lobanovs, Zemlinskis, Laizans - Blagonadezdins, Isakovs, Bleidelis, Verpakovskis (Stolcers, 82.) - Rubins (Semjonovs, 76.), Prohorenkovs (Rimkus, 79.)
Lengyelország: Dudek - Klos, Ratajczyk, Sobolewski, Szymkowiak (Zdebel, 89.) - J. Bak, Hajto, Krzynowek, Kryszalowicz (Saganowski, 46.) - Lewandowski (Kosowski, 68.), Zurawski
Gól: Szymkowiak (36.), Klos (38.)
kiállítva: Laizans (60.)
A csoport állása 6 forduló után: 1. Svédország 14 pont, 2. Magyarország 11, 3. Lengyelország 10, 4. Lettország 10, 5. San Marino 0.
Utóbbi valamennyi meccsét lejátszotta.