Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Csalódás!

2003.09.10. 22:55
Hiába volt a fogadkozás, a nagy szavak, a magyar labdarúgó válogatott Európa-bajnoki selejtezőn, simán kikapott a nem túl erős, ám annál lelkesebb lett válogatottól.
Profik vagyunk! Tudjuk mi a dolgunk! Nyerni megyünk Lettországba! Az alábbi mondatokat lehetett hallani a magyar labdarúgó válogatott tagjaitól az elmúlt napokban, miközben a lettek csak annyit mondtak: a meccsnek a magyarok az esélyesei.

Erőtlen magyar próbálkozások

Ennek szellemében is kezdődött a találkozó, hiszen az első negyed órában a hazaiak csak nagy ritkán tették tiszteletüket a magyar térfélen. Lisztesék sorra vezették támadásaikat, sorra lőhették a szögleteket, különösebb eredmény nélkül. Ez a nagy roham a félidő közepéig tartott, utána a lettek észrevették, hogy a magyar csapat elképzelés nélkül próbálkozik és gondolván egyet, ezt párszor ők is megtették.

Hideg zuhany az utolsó percekben

Különösebb veszélyt a lett kísérletek sem jelentettek, így meglepő volt, hogy a félidő vége előtt nem sokkal mégis vezetéshez jutottak. Lisztes ívelt be egy magyar szabadrúgást a hazai tizenhatosnál, de a védők kivágták a labdát, mely a villámgyors Verpakovskishoz került. A csatár rávezette a labdát a hátráló Lipcseire, majd befelé cselezve a feleslegesen kifutó Király mellett ballal a bal alsó sarokba gurított. Az időközben visszaérő Dárdai eközben saját tengelye körül forogva kereste a labdát, ahelyett, hogy becsúszott volna.

Alig három perccel később egy szöglet után Astefjevs fejelhetett Fehér Miklós mellől, a labda pedig a kapuba vágódott. Bleidelis még a gólvonal előtt belefejelt ugyan, de ha nem ér hozzá, is gól lett volna.

Gyors gólváltás

A második félidő elején elmaradtak a várt nagy magyar rohamok, noha Kenesei és Böőr révén friss emberek is szerepet kaptak az egyébként teljesen enerváltan játszó válogatottban. Az 51. percben amolyan iskolajátékkal növelték előnyüket a hazaiak. Astafjevs indította Lobanovst, aki megkerülte a nézelődő Juhárt, majd pontosan adott középre, az érkező Verpakovskis pedig mindenkit megelőzve becsúszva lőtt király hasa alatt a kapuba.

Rögtön a középkezdés után Lisztes befejelte középre a labdát, Kenesei pörgetett bele, majd Szabics tovább tolta Lisztesnek, aki nyolc méterről ballal a kapu közepébe bombázott. Ekkor mindenki azt várta, hogy a magyar válogatott mindent beleadva nagy rohamokat indít, de a betömörülő lettek ellen, pár erőtlen lövési kísérleten és beívelésen kívül nem sokra futotta.

Az utolsó percekben a teljesen kitámadó magyar csapat mellett a lettek több veszélyes kontrát vezettek. Ez nem is volt nehéz, hiszen a Lipcsei-Juhár összetételű kettőst akkor futották le, amikor akarták. Különösen Juhárt volt elemében, - aki azon kívül, hogy öt méternél messzebbre nem mert passzolni -, sokszor csak másodpercekkel később vette észre, hogy elfutottak mögötte. Ugyanakkor ezzel nem tűnt ki a magyar csapatból, ami a többiek kritikája is.

Így tehát hiába a nagy szavak és ígéretek, a lelkes hazaiak simán verték a technikailag egyébként jóval képzettebb, ám ezen az estén borzalmasan játszó magyar válogatottat. A csoport másik találkozóján a svédek Nilsson és Mellberg góljaival nyertek Lengyelországban, így a záró forduló eredményétől függetlenül megszerezték a csoportgyőzelmet.

Most már a svédek segítsége is kell

A pótselejtezőt érő második helyre még odaérhet a magyar válogatott, amennyiben nyer hazai környezetben Lengyelország ellen és a már továbbjutott svédek, megverik Lettországot.

Európa-bajnoki selejtezőn:
Lettország - Magyarország 3-1 (2-0)
Riga, 3000 néző, vezette: Larsen (dán)

Lettország: Kolinko - Stepanovs, Astafjevs, Lobanovs, Zemlinskis - Blagonadzedins, Bleidelis, Zrinis, Rimkus (Semjonovs, 76.) - Verpakovskis (Kolesnicenko, 88.) , Rubins

Magyarország: Király - Lipcsei, Dragóner, Juhár - Fehér Cs., Dárdai, Lisztes, Lőw (Böőr, 46.) - Gera (Kovács Z., 86.) - Fehér M. (Kenesei, 46.), Szabics

Gólszerző: Verpakovskis (38., 51.), Bleidelis (42.) ill. Lisztes (52.) Sárga lap: Fehér Cs. (19.)

A csoport másik találkozóján:
Lengyelország - Svédország 0-2

A csoport állása:
1. Svédország 17/7,
2. Lettország 13/7,
3. Magyarország 11/7,
4. Lengyelország 10/7,
5. San Marino 0/8

Gellei: Bosszantó ez a vereség
"A második gólt tartom a legnagyobb hibának, de a védekezésben egyébként is rengeteget hibáztunk. Furcsa, de nem tudunk nyerni, ha jól játszunk" - mondta a magyar kapitány a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A cserékről elmondta: ritkán szokott a szünetben kettőt cserélni, de most úgy érezte a játék ritmus ezt diktálta.

"A lettek 3 éve együtt játszanak, tudtuk mi az erősségük, mik a gyengéik, mégsem tudtunk nyerni. A kivárásra és a gyors kontrákra játszottak és ez be is jött nekik, pedig fáradtabbnak gondoltam őket" - folytatta Gellei.

"Ha most állítanám össze a taktikát, Verpakovskisra külön embert állítanék. A lettek 3 éve együtt játszanak, tudtuk mi az erősségük, mik a gyengéik, mégsem tudtunk nyerni. A kivárásra és a gyors kontrákra játszottak és ez be is jött nekik. A lengyelek vereségével nem jártunk jól. Lépéselőnybe kerültek a lettek de úgy érzem még van esélyünk a második hely megszerzésére" - zárta mondandóját a láthatóan csalódott magyar kapitány.

A lett kapitány ehhez csak annyit tett hozzá: mindenkinek ugyanannyi esélye van még a második hely megszerzésére. Aleksandars Starkovs egyébként elégedett volt a játékkal, és örül annak, hogy még a csoportküzdelmek végére is megmaradt esélye csapatának. Mint mondta Lisztest és Szabicsot akarták kikapcsolni, ami véleménye szerint sikerült is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!