Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Cseh-holland és jugó-olasz az Eb-selejtezőkön

2003.09.10. 10:53
Szerdán folytatódik Európa labdarúgó válogatottjai között a "Tudom mit csinálsz jövő nyáron Portugáliában" nevű társasjáték. Több együttes már biztosíthatja helyét a kontinensviadalon, míg mások számára az utolsó lehetőség jön el szerdán.
1.csoport:
Izrael - Málta
Szlovénia - Franciaország

Minden bizonnyal már csak formalitás az utolsó két forduló, hiszen kisebb - vagy talán nagyobb - csodának kellene történnie, hogy ne a franciák végezzenek az élen, mögöttük pedig ne a szlovénok a pótselejtezőt érő második helyen. A szlovénokat maximum az hajthatja, hogy revansot vegyenek a selejtezők során elszenvedett 5-0-s vereségért.

A csoport állása: 1. Franciaország 18/6, 2. Szlovénia 13/6, 3. Izrael 8/6, 4. Ciprus 7/7, 5. Málta 0/7
Az utolsó forduló párosítása:
Ciprus - Szlovénia
Franciaország - Izrael

2.csoport:
Luxemburg - Bosznia-Hercegovina
Dánia - Románia

Hiába vezetik jelenleg a románok a csoportot, amennyiben szerdán kikapnak Dániában, minden bizonnyal még a második helyről is lecsúsznak, hiszen a norvégok az utolsó fordulóban megverik Luxemburgot. A bosnyákok pedig hiába kezdtek el hajrázni, elérhetetlen messzeségre van tőlük a második hely.

A csoport állása: 1. Románia 13/7 (9-7), 2. Dánia 13/6 (12-6), 3. Norvégia 11/7, 4. Bosznia-Hercegovina 9/6, 5. Luxemburg 0/6
Az utolsó forduló párosítása:
Norvégia - Luxemburg
Bosznia-Hercegovina - Dánia

3.csoport:
Csehország - Hollandia
Moldova - Fehéroroszország

A játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt és talán legnagyobb tétről döntő ütközetét rendezik Prágában. Az "odavágón" 1-1 lett az eredmény, ami a gólarány miatt még fontos lehet. A győztes minden bizonnyal már Portugáliában érezheti magát, hiszen a hátralévő fordulóban nem valószínű, hogy megtudnák lepni a csoport favoritjait. A szakértők külön érdeklődéssel várják a Juventus két klasszisának a cseh Nedvednek és a holland Davidsnak az összecsapását.

A csoport állása: 1. Csehország 16/6 (17-2), 2. Hollandia 16/6 (14-3), 3. Ausztria 9/7, 4. Moldova 3/6 (3-13), 5. Fehéroroszország 3/7 (3-18)
Az utolsó forduló párosítása:
Ausztria - Csehország
Hollandia - Moldova

4.csoport:
Lengyelország - Svédország
Lettország - Magyarország

A magyar csoportban számtalan variáció él még, de a második legszimpatikusabb lehetőség szerint, ha a svédek győznek Lengyelországban, mi pedig Lettországból hozzuk el a három pontot, úgy a skandinávok már biztos csoportelsők, mi pedig készülhetünk a pótselejtezőre. A legeslegszebb kimenetel pedig magyar csoportelsőséget jelentene: ehhez viszont svédeknek már nem szabad nyerniük.

A csoport állása: 1. Svédország 14/6, 2. Magyarország 11/6, 3. Lengyelország 10/6 (9-4), 4. Lettország 10/6 (6-5), 5. San Marino 0/8
Az utolsó forduló párosítása:
Svédország - Lettország
Magyarország - Lengyelország

5.csoport:
Németország - Skócia
Feröer-szigetek - Litvánia

A németek szombaton csak szerencséjüknek köszönhették, hogy elhoztak egy pontot Izlandról, így viszont győzelemre vannak ítélve a skótok ellen. Rudi Völler szövetségi kapitányt eddig is számtalan bírálat érte, egy esetleges kudarc pedig könnyen az állásába kerülhet. A találkozó érdekessége, hogy a skót kispadon az egykori német kapitány, Berti Vogts ül. Skót pontszerzés továbbjutást jelentő helyet érhet, hiszen a záró fordulóban a németek Izlanddal, míg a skótok Litvániával találkoznak.

A csoport állása: 1. Izland 13/7, 2. Németország 12/6, 3. Skócia 11/6, 4. Litvánia 7/6, 5. Feröer-szigetek 1/7
Az utolsó forduló párosítása:
Skócia - Litvánia
Németország - Izland

6.csoport:
Spanyolország - Ukrajna
Észak-Írország - Örményország

A legjobb helyzetben a szabadnapos listavezető görögök vannak, hiszen bármi is történik szerdán, ha az utolsó körben győznek az eddig még gólét sem szerző észak-írek ellen, csoportelsők. A biztos favoritnak számító spanyolok júniusban szórakozták el a vezető helyet, amikor hazai pályán kikaptak a görögöktől, majd Észak-Írországban is csak döntetlenre voltak jók. Így most küzdeniük kell a második helyért, melyet valószínűleg már szerdán bebiztosítanak.

A csoport állása: 1. Görögország 15 pont/7 mérkőzés, 2. Spanyolország 11/6, 3. Ukrajna 10/7, 4. Örményország 4/6, 5. Észak-Írország 3/6
Az utolsó forduló párosítása:
Görögország - Észak-Írország
Örményország - Spanyolország

7.csoport:
Anglia - Liechtenstein
Szlovákia - Macedónia

A játéknap "legsimább" csoportja. Az angolok Beckhamet pihentetve is simán kell, hogy verjék Liechtensteint, hogy aztán az utolsó körben a törökökkel döntsék el a csoportelsőség kérdését. A szlovák-macedón találkozó pedig a csoport harmadik "semmire sem jó" helyét hivatott eldönteni.

A csoport állása: 1. Törökország 18/7, 2. Anglia 16/6, 3. Szlovákia 6/6, 4. Macedónia 5/7, 5. Liechtenstein 1/6
Az utolsó forduló párosítása:
Törökország - Anglia
Liechtenstein - Szlovákia

8.csoport:
Belgium - Horvátország
Andorra - Bulgária

A belgák számára egyszerű a tétel, ha nem nyernek, utolsó esélyük is elszáll, hogy kijussanak az Eb-re. Azonban ha nyernek, azzal a csoportot vezető bulgárok malmára hajtják a vizet, akik andorrai sikerükkel már most kivívhatják a részvételt, hogy aztán a zárófordulóban ők döntsenek ki játsszon pótselejtezőt.

A csoport állása: 1. Bulgária 14 pont/6 mérkőzés, 2. Horvátország 13/6, 3. Belgium 10/6, 4. Észtország 8/7, 5. Andorra 0/7
Az utolsó forduló párosítása:
Horvátország - Bulgária
Belgium - Észtország

9.csoport:
Wales - Finnország
Szerbia és Montenegró - Olaszország

Wales hiába kapott ki szombaton simán az olaszoktól, amennyiben szerdán nyer Finnország ellen, másodiknál rosszabb helyen nem végezhet. Sőt, az eredmények (számukra) szerencsés alakulása folytán még elsők is lehetnek Giggsék. Erre papíron még a szerbeknek is van esélyük, mindössze az kell hozzá, hogy megverjék mindkét nagy riválisukat és az olaszok is kikapjanak Azerbejdzsántól. Mindenesetre a szerdai szerb-olasz meccs után jóval tisztább lesz a kép. Azonban a realitás olasz csoportgyőzelmet és walesi második helyet sugall.

A csoport állása: 1. Olaszország 13/6, 2. Wales 12/6, 3. Finnország 9/7, 4. Szerbia és Montenegró 8/6, 5. Azerbajdzsán 4/7
Az utolsó forduló párosítása:
Olaszország - Azerbajdzsán
Wales - Szerbia és Montenegró

10.csoport:
Oroszország - Svájc
Albánia - Grúzia

A legkomplikáltabb csoport, ahol elvileg még négy együttes is továbbjuthat. Szerdán Oroszország a Svájc elleni győzelmével beérheti az íreket, s egy pontra megközelíti a helvéteket. A grúzok valószínűleg elverik az albánokat, így az utolsó, októberi körben a négy "érintett" egymással játszva dönthet a továbbjutást érő helyekről.

A csoport állása: 1. Svájc 12/6, 2. Írország 11/7, 3. Oroszország 8/6, 4. Grúzia 7/6, 5. Albánia 5/7
Az utolsó forduló párosítása:
Oroszország - Grúzia
Svájc - Írország