Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Török-angol tárgyalásokat kezdeményez az UEFA

2003.09.11. 17:15
Béketárgyalásra az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hívja az angol és török labdarúgás vezetőit Zürichbe, hogy közösen próbálják megelőzni a a szurkolók brutális összecsapásait a csoportelsőségről döntő októberi Törökország-Anglia Európa-bajnoki selejtezőn.
Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya például kijelentette, hogy az a szurkoló, aki Isztambulba utazik, az életével játszik. A svéd szakember kijelentése csak fokozta az amúgy is könnyen felkorbácsolódó kedélyeket, hiszen erre mondatra a Török Labdarúgó Szövetség elnöke, Hanuk Ulusoy meglehetősen durván, magából kikelve reagált.

Mindkét ország képviselőit szeretnénk meghívni az UEFA főhadiszállására, hogy végre nyugodtan meg tudják beszélni a problémáikat, hiszen senki sem szeretné, ha eldurvulna a helyzet. Az is a feladataink közé tartozik, hogy megteremtsük a megfelelő atmoszférát meccseken - nyilatkozta az UEFA kommunikációs igazgatója, Mike Lee.

A török-angol viszály még 2000 áprilisában vette kezdetét, amikor is a Galatasaray-Leeds United UEFA-kupa-mérkőzés előtti estén heves összecsapások törtek ki a stadion környékén, és két angol szurkoló is életét vesztette. A gyűlölködés még mindig tart, hiszen a selejtezők első körében, amikor a félholdas válogatott Sunderlandbe látogatott, 90 személyt kellett őrizetbe venni, és a dobálózásban egy török szurkoló megsérült.

A Törökország-Anglia Eb-selejtezőt október 11-én rendezik Isztambulban, ami után a győztes csapat automatikusan kijut a 2004-es portugáliai kontinensviadalra, míg a második helyezett pótselejtezőre kényszerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!