Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hárman állnak sorba a Manchester Unitedért

2003.09.14. 14:21
Három széngazdag dollármilliárdos készül felvásárolni a Manchester Unitedet - értesült a brit Observer. A pénzemberek egymástól függetlenül fordultak a City pénzügyi tanácsadóihoz, hogy milyen módon lehetne rávenni a MU részvényeseit papírjaik eladására.

A szóbeszédek szerint a három gazdag egyenként is van olyan gazdag, ha nem gazdagabb, mint a gazdag orosz, Roman Abramovics, aki júliusban 150 millió fontért vásárolta meg a Chelsea-t. Kilétük egyelőre ismeretlen, de a brit lap értesülései szerint egy Abramovicshoz hasonló orosz oligarcháról, egy közel-keleti és egy európai milliárdosról van szó.

Utóbbival kapcsolatban felmerült, hogy azonos lehet a holland Jon de Mollal, a Big Brothert feltaláló és forgalmazó Endemol egyik tulajdonosáról, aki 2000-ben 3,3 milliárd fontos (12 e m ft) nyereménnyel szállt az általa alapított produkciós cégből.

Az orosz oligarcháról azt beszélik, hogy vagyona ötmilliárd fontra rúg.

Hajlanak az eladásra

Az elmúlt hónapokban különböző személyek és konzorciumok foglalkoztak az angol bajnok felvásárlásával. A titokzatos trió felbukkanásával kapcsolatos értesüléseket a Manchester United az Observernek megbízhatónak nevezték, egyúttal jelezték, hogy örülnének a klub eladásának.

A három befektető érdeklődése akkor fordult komolyra, amikor megtudták, hogy a klub legnagyobb részvényesei megfelelő ár esetén hajlandóak eladni részüket és hogy nagyjából 600 millió fontot kellene kikészíteni.

A Manchester United három hat legnagyobb részvényese a klub mintegy 45 százalékát tulajdonolja. Az ír lóversenymágnások John Magnier és J.P. McManus (11,4%), kebelbarátjuk, illetve a Celtic Glasgow tulajdonosa, Dermot Desmond (2%), illetve a skót sejk Harry Dobson (6,5%) egyaránt belecsapnának a titokzatos pénzemberek vastag dipitáskához láncolt markába.

A kisrészvényesek papírjainak tőzsdei felvásárlása a becslések szerint további 700 millió dollárba kerülne.

Feszültségek

Alex Ferguson pozícióját alaposan megrendítené, ha a Manchester United tengerentúli tulajdonosok kezébe kerülne. A csapattal tizenhét év alatt 18 trófeát begyűjtő skót edző belső vélemények szerint túl sok hatalomra tett szert - sokan úgy vélik Peter Kenyon klubigazgató Ferguson hatására távozott a Chelsea-hez.

A klub vezetésében a hírek szerint komoly konfliktusok alakultak ki amiatt, hogy Ferguson rengeteg pénzt elköltött kétes játékosvásárlásokra. Juan Sebastian Veron középpályás eladásán például 15 millió fontot bukott a klub, amely egyébként 32 millió fontos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Külföldi kezek

A United eladása látványos mozzanata lenne a trendnek, amelynek során a Premiership csapatai külföldi tulajdonosokhoz kerülnek. Abramovicson és a Chelsea-n kívül ott van Mohamed al-Fajed a Fulhammel, illetve a szerb Milan Mandarics csapata a Portsmouth.