Friderika
9 °C
18 °C

A GYISM nem szól bele az MTV és a Liga vitájába

2003.09.19. 12:10
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium nem akar beleavatkozni a bajnoki labdarúgó-mérkőzések televíziós közvetítése körül kialakult vitába, de úgy véli, az MTV-nek vannak kötelezettségei a sportesemények műsorra tűzésével kapcsolatban.
"A GYISM-nek nem feladata, hogy beleszóljon a Magyar Televízió és a Magyar Labdarúgó Liga közötti árvitába" - mondta az MTI-nek Szigetvári Viktor sajtófőnök. "Ezen a téren az állam nem jelenhet meg olyan szereplőként, amely nyomást gyakorol az árra. Ugyanakkor az állampolgárok évente több tízezer forintot fizetnek áttételesen az MTV-nek, így joguk van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a hazai sporteseményekről, átéljék a versenyek nyújtotta élményeket, és lássák a sikereket. Ez pedig kötelezettséget ró az MTV-re, hogy közvetítse ezeket a sporteseményeket".

Gyurcsány Ferenc sportminiszter az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának keddi ülésén kijelentette: úgy látja, hogy a közmédiumok egy része, így a közvetítésekért pénzt kérő MTV folyamatosan megsérti a médiatörvényt. (A közszolgálati televízió a kisebb nézettségű kézi-, kosár-, vízilabda meccseket rendszeresen mérkőzéseket pénzért közvetítette). Ennek megváltoztatására hívta fel az ügyben érintett feleket, komoly tárgyalásokat, egy a következő évekre alkalmas, működő konstrukció kidolgozását szorgalmazva. Szavai szerint a magyar sport és néző lesz a vesztes, ha nem jutnak a jelenlegi anomáliákat megszüntető új egyezségre.

Az MTV kuratóriuma csütörtöki ülésén egyhangúlag elutasította a labdarúgó Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A kuratóriuzmi elnökség támogatja, hogy az MTV közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve vállalja a találkozók közvetítését, figyelemmel azonban az Állami Számvevőszék korábbi, az MTV Rt. és az MLL szerződésére vonatkozó megállapításaira a közvetítésekért jogdíjat a Magyar Televízió csak abban az esetben fizet, ha a liga arra tendert ír ki és piaci versenyben derül ki a jogdíj valós értéke.

A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért - ha a kuratórium jóváhagyja a szerződéstervezetet.