Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az orvosok kezében a magyar válogatott

2003.10.06. 16:21
"A lettek elleni bosszantó vereség ellenére játékosaim osztatlan bizalmat élveznek" - mondta hétfő déli sajtótájékoztatóján Gellei Imre szövetségi kapitány. A sok sérülés viszont óhatatlanul változtatásokra kényszerítheti a sorsdöntő mérkőzés előtt a szakvezetőt.
Mégha Berzi Sándor MLSZ-főtitkár úgy is kezdte a beszélgetést, hogy "a magyar válogatottnak saját a kezébe van a sorsa", pontosan tudjuk, nem kizárólag rajtunk múlik, hogy megszerezzük-e a csoport második - pótselejtezőt érő - helyét. Ha a magyar csapat legyőzi szombaton a lengyel válogatottat, és a lettek nem nyernek Svédországban, akkor Király Gáborék másodikok. Amennyiben a két csapat döntetlenre végez, akkor a lettek a stockholmi meccs végeredméynétől föggetlenül továbbjutnak, a lengyelek pedig csak budapesti győzelemmel, és lett vereséggel kaparinthatják meg a következő esélyt.

A csoport állása:
1. Svédország 17
2. Lettország 13
3. Magyarország 11
4. Lengyelország 10
5. San marino 0.
Többet ésszel, mint erővel

A szövetségi kapitány, Gellei Imre értékelését a lett meccsel kezdte. "Nagy esélyt szalasztottunk el Rigában, mert fejetlenül játszottunk. Rosszul védekeztünk, megmagyarázhatatlanul sokat mentünk előre. A taktikánk most lényegesen változni fog, többet ésszel, mint erővel, lesz a jelszó."

Gellei kifejtette, hogy mindenképpen türelmesen fog játszani csapata, ugyanakkor kezdeményezően. "Kétségkívül kedvezőbb a helyzetünk, mint Lengyelországban, egyrészt mert élvezhetjük a hazai pálya előnyét, márrészt mert riválisunknak nyíltabban kell játszania, mint a letteknek, ami több esélyt adhat."

Vesztes csapaton ne változtass?!

Gellei úgy tartja, hogy ez a lengyel együttes valamivel gyengébb, mint amelyikkel március végén találkozott csapata. Nagy örömnek nevezte, hogy társulata még az utolsó fordulóban is reálisan versenyben van a második helyért, és biztos benne, hogy játékosai egytől-egyig átérzik a tét fontosságát.

A kapitány a csapatösszeállítást firtató kérdések elől egyelőre kitért, annyit azonban elárult: "annak ellenére, hogy mindhárom lett gól előtt többen komoly hibát vétettek - szokásától eltérően ezúttal neveket is említett, Király, Lipcsei, Lőw, Juhár - nem feltétlenül kíván változtatni a gárda összetételén. "A csapat tagjai bizonyítottak már annyit a szememben, hogy egy hiba után is élvezzék osztatlan bizalmamat." Hozzátette: még egyszer nem kaphatunk olyan potyagólt, mint a lettek első találata volt.

Szabics csak szerdán érkezik

Gellei emellett elmondta: "sok minden van az orvosok kezében, hiszen Szabics térdét Stuttgartban kezelik, ő csak szerdán csatlakozik a kerethez. Fehér Csaba jelenleg is a Sportkórházban van, Gera is napok óta képtelen teljes értékű munkát végezni. Szerda délutánig minden kulcskérdésnek el kell dőlnie, akkor lényegében határozni is fogok a szombaton kifutó csapatról."

A csapat egyik alapembere, Dárdai Pál a múlt héten kapta meg az utolsó kezelést, és reméli, hogy nem újulnak ki fájdalmai. A Hertha középpályása hisz a sikerben, de nem tagadta, szombaton nagy szerepe lesz a pillanatnyi formának, mert hasonló erősségű csapatok lépnek pályára.

A két válogatott kerete:
Kapusok: Király Gábor (Hertha BSC, 45/0), Végh Zoltán (MTK FC, 17/0)
Védők: Bódog Tamás (Mainz, 4/0), Dragóner Attila (Ferencváros, 23/0), Fehér Csaba (NAC Breda, 29/0), Juhár Tamás (Újpest FC, 19/0), Korolovszky Gábor (Omonia Nicosia, 5/0), Szekeres Tamás (Debreceni VSC-MegaForce, 6/0)
Középpályások: Böőr Zoltán (Debreceni VSC-MegaForce, 14/1), Dárdai Pál (Hertha BSC, 38/3), Füzi Ákos (MTK FC, 10/0), Lendvai Miklós (Charleroi, 19/0), Lipcsei Péter (Ferencváros, 51/1), Lisztes Krisztián (Werder Bremen, 45/8), Lőw Zsolt (Energie Cottbus, 13/1), Miriuta László (Győri ETO FC, 8/1)
Csatárok: Fehér Miklós (Benfica, 24/7), Gera Zoltán (Ferencváros, 12/5), Kenesei Krisztián (Beijing Hyundai Cars, 18/5), Szabics Imre (VfB Stuttgart, 5/5), Kovács Zoltán (Újpest FC, 15/2)
LENGYELORSZÁG:
Kapusok: Jerzy Dudek (Liverpool FC, 33/0), Grzegorz Szamotulski (Amica Wronki, 10/0)
Védők:Tomasz Klos (FC Köln, 44/2), Jacek Bak (RC Lens, 48/1), Miroslaw Sznaucner (Iraklisz, 2/0), Michal Zewlakow <(Anderlecht, 34/1), Tomasz Rzasa (Partizan Beograd, 11/1), Sebastian Mila (Groclin Grodzisk Wielkopolski, 1/0)
Középpályások: Jacek Krzynówek (1. FC Nürnberg, 33/3, Mariusz Kukielka (1. FC Nürnberg, 12/2), Tomasz Zdebel (VfL Bochum, 14/0), Mariusz Lewandowski (Sahtyor Donyeck, 8/0), Kamil Kosowski (1. FC Kaiserslautern, 17/1), Miroslaw Szymkowiak (Wisla Kraków, 11/2), Marcin Burkhardt (Amica Wronki, 4/0), Marcin Zajac (Groclin Grodzisk Wielkopolski, 8/0), Radoslaw Sobolewski (Groclin Grodzisk Wielkopolski, 3/1)
Csatárok: Maciej Zurawski (Wisla Kraków, 23/4), Grzegorz Rasiak (Groclin Grodzisk Wielkopolski, 3/1), Andrzej Niedzielan (Groclin Grodzisk Wielkopolski, 3/1), Marek Saganowski (Legia Warszawa, 9/0)