Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Kiemelten készülnek a huligánok a török-angol Eb-selejtezőre

2003.10.06. 10:55
Hiába tiltotta meg az angol szövetség és a belügyminisztérium is az angol szurkolók utazását, több száz brit mégis a helyszínről akarja megtekinteni a szombati török-angol Európa-bajnoki selejtezőt. Ettől még az sem tarthatja vissza őket, hogy a Fenerbahce és a Galatasaray ultrái "fegyverszünetet" kötöttek, hogy együtt léphessenek fel az angolok ellen.
Az angol szövetség (F.A.) és a belügyminisztérium "utazási tilalma" ellenére várhatóan mégis több száz brit szurkoló kel útra, hogy a helyszínen tekintse meg a szombaton sorra kerülő Törökország-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre. A The Observer című lap úgy tudja: 200-300 huligán is megpróbál majd bejutni a stadionba. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a rendezők háromszoros körgyűrűt vonnak az aréna köré.

Áprilisban, amikor a török válogatott Sunderlandbe látogatott, 90 személyt kellett őrizetbe venni, s a dobálózásban egy vendégdrukker megsérült. Az UEFA ezt követően 150 ezer svájci frankra büntette az angolokat, s figyelmeztette őket, ha az eset megismétlődik, akkor akár a kizárásukra is sor kerülhet.

A török-angol viszály még 2000 áprilisában kezdődött, amikor a Galatasaray-Leeds United UEFA-kupa-mérkőzés előtti estén összecsapott a két drukkercsoport és a török fanatikusok két angol szurkolót is megkéseltek, akik belehaltak sérüléseikbe.

Az F.A. ezért már április 30-án jelezte, hogy biztonsági okokból egyetlen jegyet sem igényel a csoportelsőség és így az egyenes ági Eb-részvétel szempontjából sorsdöntő visszavágóra. Sven-Göran Eriksson, az angolok svéd szövetségi kapitánya is többször felszólította a szurkolókat, hogy ne utazzanak el Isztambulba, s így tett a belügyminisztérium is.

"A legtöbben komolyan veszik a figyelmeztetést, de valószínűleg akad 200-300 huligán, aki mégis elindul Törökországba. Naiv dolog azt hinni, hogy ezt senki sem próbálja meg. Ezeknek az embereknek a tiltás olyan, mint bikának a vörös posztó" - idézte a The Observer az egyik rendőrségi szóvivőt.

Az újság arról is beszámolt, hogy a szombati találkozóra állítólag a rivális Fenerbahce és Galatasaray ultrái "fegyverszünetet" kötöttek, hogy együtt léphessenek fel az angolok ellen.

A 7. csoportban az utolsó forduló előtt Anglia egy ponttal vezet Törökország előtt. Az első helyezett Eb-résztvevő, a második pótselejtezőt játszik.