Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mégse sztrájkol az angol válogatott

2003.10.09. 10:12
Lefújták szerda éjjel az angol labdarúgó válogatott játékosai a sztrájkot, amelyet Rio Ferdinand játékjogának felfüggesztése miatt szavaztak meg 24 órával korábban, de a Törökország ellen készülő keret példátlanul éles hangú nyilatkozatban ítélte el a futballszövetség (F.A.) eljárását.
A döntő fontosságú szombati törökországi EB-selejtező előtt álló csapat tagjai előző este egyöntetűen a sztrájkra szavaztak arra az esetre, ha az F.A. nem engedélyezi Rio Ferdinandnak, a Manchester United védőjének válogatott szereplését.

A világ legdrágább védője éppen költözködött

A világ legdrágább védőjét - akit a United 30 millió fontért (11 milliárd forintért) igazolt, és heti 100 ezer fontot (37 millió forintot) keres - azért tiltotta el a válogatottól az F.A., mert szeptember végén egy bajnoki mérkőzés után nem jelent meg az előírt doppingvizsgálaton. Ferdinand később pótolta a mulasztást, és az eredmény negatív lett, a késést pedig azzal indokolta, hogy éppen költözködött, és elfelejtette az időpontot. (A meccsek után nem ellenőriznek automatikusan mindenkit, hanem csapatonként két-két játékost sorsolnak ki doppingtesztre. Ferdinand ezúttal meg se várta a sorsolás eredményét, tehát nem tudhatta, hogy éppen neki kéne résztvennie az ellenőrzésen).

A sztrájkkészültség meghirdetése után, szerdán egész nap lázas tárgyalások folytak a csapat angliai edzőtáborában a játékosok és az F.A. képviselői között. Paul Barber, az angol szövetség sajtófőnöke még szerdán kora este is azt jelentette be a sajtónak, hogy nem született megállapodás, és a válogatott keret által "életben tartott számos opció egyike továbbra is a sztrájk", vagyis az, hogy nem mennek el a Törökország elleni mérkőzésre. Ebben az esetben az angolokat kizárták volna az EB-küzdelmekből.

Elutaznak a sorsdöntő selejtezőre Isztambulba

A folytatódó tárgyalások után, szerda éjjel azonban Mark Palios, a szövetség vezérigazgatója bejelentette, hogy a válogatott el fog utazni az isztambuli mérkőzésre. Palios utalást tett arra, hogy a keret tagjai kemény hangon adtak kifejezést az F.A. eljárásáról alkotott véleményüknek, és közölte, hogy a szövetség erre "oda is figyel".

Palios szerint az eset tanulságaként felül fogják vizsgálni doppingügyekben honos fegyelmi eljárási szabályokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is helyesnek tartja az F.A. eljárását.

Eriksson a válogatottal rokonszenvezik

Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szakvezetője a sajtótájékoztatón óvatosan ugyan, de egyértelműen értésre adta, hogy a játékosokkal rokonszenvezik az F.A. ellenében, mondván: az eset megmutatta, hogy a csapat mennyire egységes társulattá kovácsolódott.

Az éjszakai sajtótájékoztató után a 24 tagú válogatott keret játékosai saját külön nyilatkozatot tettek közzé, amelyben súlyosan elítélik az F.A. eljárását. A példátlan nyilatkozat szerint a szövetség nemcsak az egyik játékost, de az egész válogatottat és szakvezetőjét is "nagyon csúnyán cserben hagyta". A játékosok szerint az F.A. úgy fosztotta meg Ferdinandot a játékjogtól, hogy előtte semmilyen fegyelmi döntést nem hozott a védő ellen.

Súlyos károk lehetnek

Burkoltan kilátásba helyezték, hogy az ügynek nincs vége, mondván: "a törökországi mérkőzés utánig" nem adnak ki több nyilatkozatot az esetről. Az első nem hivatalos londoni értékelések szerint az ügy súlyos és hosszú távra ható károkat okozott az angol válogatott szakvezetése és a szövetség viszonyában.