Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Németország nyerte a női labdarúgó vb-t

2003.10.13. 10:15
Akárcsak 1996-ban a férfiak az Európa-bajnokságot, ezúttal a német nők nyerték aranygóllal a labdarúgó világbajnokságot. A németek az egész torna folyamán kiemelkedően játszottak és pontveszteség nélkül lettek elsők, 25-4-es gólkülönbséggel.
A svédekkel vívandó döntő előtt a szakemberek többsége a 23-3-as gólkülönbséggel és pontveszteség nélkül "érkező" németeket tartotta esélyesnek. Reményeiket növelte, hogy az elődöntőben a házigazda címvédő Egyesült Államokat is legyőzték.

A finálét ennek megfelelően ők kezdték aktívabban, a svédek azonnal jól állták a rohamokat. Mi több, a 41. percben egy gyors kontra után Ljungberg révén a vezetést is megszerezték. Szinte azonnal a szünet után Meinert egyenlített és csak idő kérdése volt, hogy a németek mikor szerzik meg a vezetést jelentő találatot.

Ez azonban a rendes játékidőben nem sikerült és ezért első sorban a svéd kapuban remeklő Jönsson kapus tehető felelőssé, aki több bravúrt is bemutatott. Következhetett az aranygólig tartó hosszabbítás, melynek 8. percében Lingor szabadrúgását a tíz perccel korábban beálló Künzer fejelte a hálóba.

Ezzel a sikerrel a németek lettek az első olyan ország, melynek férfi és női válogatottja is világbajnokkal büszkélkedhet. A bronzérmet a hazaiak szerezték meg, akik könnyedén, két góllal verték Kanadát.

Eredmények:
Döntő:
Németország-Svédország 2-1 (0-1, 1-1), aranygóllal
Los Angeles, 26 173 néző, Vezette: Ionescu (román).
Gólszerzők: Meinert (46.), Künzer (97.), illetve Ljungberg (41.)

A 3. helyért: Egyesült Államok-Kanada 3-1 (1-1)
Carson, Vezette: Ogston (ausztrál).
Gólszerzők: Lilly (22.), Boxx (51.), Milbrett (80.), ill. Sinclair (38.)

Német különdíjasok
A története során először aranyérmes német válogatott támadója, Birgit Prinz nyerte a gólkirálynőnek járó aranylabdát, valamint a legjobb játékost illető aranycipőt a vasárnap befejeződött világbajnokságon. Prinz összesen 7-szer volt eredményes a torna során. A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó futballistát az újságírók szavazatai alapján tüntetik ki.

A vb legjobb kapusa a szintén német Silke Rottenberg lett, s a győztes csapat kapta a legszórakoztatóbb válogatottnak járó elismerést is. A sportszerűségi versenyt a kínaiak nyerték.

A torna All Star-csapata:
Rottenberg (Németország) - Vang Li-ping (Kína), Fawcett (Egyesült Államok), Hooper (Kanada), Minnert (Németország) - Wiegmann (Németország), Moström (Svédország), Boxx (Egyesült Államok), Meinert (Németország) - Prinz (Németország), Svensson (Svédország)