Boglárka
19 °C
35 °C

Stadionbérlet egy forintért

2003.10.20. 10:41
Akár egy forintért is megszerezhetik stadionjaikat a fővárosi futballklubokat működtető gazdasági társaságok. A Világgazdaság információi szerint az állam jelképes összegért szeretné bérbe adni a százmilliókért fentartott stadionokat.
Az állam egy egyforintos jelképes összegért szeretné bérbeadni a klubokat működtető gazdasági társaságoknak a tulajdonában lévő öt nagy fővárosi stadiont - nyilatkozta Papp Albert, az állami sportingatlanokat kezelő Sportfólió Kht. vezérigazgatója a Világgazdaságnak. A terv a szakminisztérium és a 37 milliárd forintos állami sportvagyont kezelő Sportfólió kht. elképzelése csak az NB I-es FTC-, ÚTE- és MTK-pályát valamint a jelenleg NB I/B-s Honvéd- és Vasas-pályát érinti.

Stadiononként évi 70-120 millió forint

Az egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő klubok azonban nem biztos, hogy élni kívánnak a kedvező lehetőséggel, ugyanis az üzemeltetést ezesetben teljes egészében maguknak kell finanszírozni. Papp elmondása szerint a Sportfólió Kht. éves szinten ez idáig, mint egy 70-120 millió forintot költött a stadionokra. Az összeg természetesen stadiononként értendő.

"Az üzlet jó oldala viszont, hogy jogot nyerhetnek a stadionok környezetében lévő szabad ingatlanterületeket hasznosítására" - mondta Papp.

Csökkenő bevételek

A GYISM és a kht. elképzelése szerint 25 évre vehetnék bérbe a létesítményeket azok, akik képesek finanszírozni a pályák közel 100 millió forintos üzemeltetési költségeit. Ez a nézőszám jelentős csökkenése és a közvetítések MTV-ről való kiszorulása miatt jelentősen csökkenő bevételek mellett elég reménytelen feladatnak tűnik.

Az üzleti napilap kiemeli a csődközelben lévő, azonban az egyetlen felújított stadionnal bíró Újpest esetét, vajon kívánnak e élni a lehetőséggel. A Ferencváros esetében az új üzleti lehetőséggel akár Várszegi Gábor további szerepvállalása is képbe kerülhet. (Mint ismert, az FTC kimaradt a stadionrekonstrukcióból, így egy felújításra szoruló Üllői úti pályát bérelhetne ki.)