Szabolcs
20 °C
35 °C

Lisztes számbaveszi a kudarc okait

2003.10.22. 16:50
"Néhány ember tudása alatt játszott, néhányan nem a megfelelő poszton, és kívülről is több segítséget kaphattunk volna" - summázta az Indexnek a válogatott középpályása, Lisztes Krisztián a csapat selejtezőbeli negyedik helyét. A Werder játékosa saját teljesítményével sem elégedett, noha három gólt is lőtt, és voltak jó meccsei.
A lengyelek elleni 2-1-es Népstadionbeli vereség azt jelentette a magyar futball-válogatott számára, hogy ismét csak a negyedik helyet csípte el selejtező-csoportjában. A különbség ezúttal csupán annyi volt, hogy még az utolsó fordulóban is volt esélye a továbbjutásra a társulatnak. A kapitány jelezte: nem érzi erkölcsi kötelességének a lemondást, a sportnapilapban a bűnbaknak kikiáltott játékosok értékeltek, az Index Lisztes Krisztiánt kérte erre a feladatra.

Lisztest lelkileg is nagyon megviselte a kudarc

Lisztes idén gólt lőtt a Dortmundnak, csapata meghatározó egyénisége, egyetlen légiósként benne van a Bréma négyfős játékostanácsban. "Jól érzem itt magam, sokkal jobban, mint Stuttgartban, vagyis kétségtelenül jó döntés hoztam, amikor elfogadtam a hároméves szerződést, ami a jövő nyáron jár le" - kezdte beszélgetésünket.

"Még mindig nagyon bánt, hogy a válogatottal megint csak a negyedik helyet voltunk képesek elérni" - tért át a nemzeti csapatra. "Mindenki higgye el, nem azért fájó mindez, mert a német vezetők azzal fogadtak, hogy elvitte a csapatunk a tippmix-szelvényüket, hanem lelkileg is megviselt bennünket a lengyelek elleni vereség, mégha pontosan tudjuk, nem ott veszítettük el a jó szereplés lehetőségét, hanem Rigában" - folytatta.

Lisztes: senkit sem akarok megbántani

A rigai mecset értékelve megjegyezte: véleménye szerint hibás felállásban - Lipcsei nem találta a helyét emberfogóban, a három csatár egymás elöl vette el a teret -, rossz taktikával játszott a magyar csapat, ez okozta a 3-1-es vereséget, noha győzelem esetén most Lisztesék játszhatnának a pótselejtezőn a törökök ellen.

Lisztes kijelentette: senkit sem akar megbántani, csak mindenkinek el kell gondolkodnia a kudarcon, és itt az ideje a számvetésnek. Ő maga így látta a sorozatot: "Néhány ember tudása alatt játszott, néhányan nem a megfelelő poszton, és kívülről is több segítséget kaphattunk volna."

Olykor kapkodott a kapitány

Utóbbi kijelentésével kapcsolatosan elmondta, hogy a kapitány, Gellei Imre kiváló pedagógus, de olykor kapkodott, olykor - Fehér Miklós betételekor - indokolatlanul engedett a csapat-összeállításnál a közvélemény nyomásának, olykor rossz sémát alkalmazott. "Fehér jó játékos, a Benficában sorra lövi a fontos gólokat, a válogatottban viszont nem jön ki belőle a tudása" - fűzte hozzá.

"Jómagam az augusztusi szlovén meccsig a két csatár mögött játszottam, és úgy érzem nem is ment rosszul a játék. Mivel Rigában három csatárral álltunk fel, nekem vissza kellett lépnem, többet kellett védekeznem, így nem tudtam olyan hatékony segíteni a támadásokat" - értékelte saját szerepkörét.

Mikor lesz ilyen kedvező alkalom még egyszer?

Lisztes három gólja ellenére - Svédország, San Marino, Lettország - nem elégedett teljesítményével, elsősorban amiatt, mert nem sikerült a továbbjutás. "A lengyel meccs nekem is rosszul sikerült, talán közrejátszottak ebben az előbb már említett okok" - tette még hozzá.

A 27 éves középpályás ettől függetlenül úgy gondolja, hogy nem életük legnagyobb esélyét szalasztották el, bár ilyen kedvező alkalom aligha lesz a továbblépésre a közeljövőben. "Ha a negyedik kalapba kerülünk, még erősebb csapatokkal kell felvennünk a versenyt, de ha egyszerre több játékosunk is jó formában lesz, akkor nem lehetetlen, hogy meglepetéseket okozzunk, ahogy a lettek tették most.