Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Alpay: Beckham miatt kell távoznom

2003.10.24. 15:30
Bekövetkezett az, amire a botrányos jelenetekkel tarkított isztambuli török-angol Európa-bajnoki selejtező után már sokan számítottak a szigetországban: elválnak az Aston Villa és Alpay útjai. A török védő a vele kakaskodó David Beckhamet hibáztatja kiűzetéséért.
Szóban megegyezett a szerződésbontásról a Premiership jelenleg tizennegyedik helyén álló Aston Villa és a csapat védője, Alpay Özalan. A török válogatott játékos sorsa kivételesen nem rossz formája, vagy pénzügyi okok miatt lehetetlenült el a birminghamieknél: a világbajnoki harmadik helyezett védő egyszerűen nemkívánatos személy lett Angliában, miután a két héttel ezelőtti török-angol Európa-bajnoki selejtezőn összeszólalkozott David Beckammel. A folyosói kakaskodásba torkollott vitáról a mai napig nem derült ki, hogyan kezdődött, egyes hírek szerint Alpay a brit középpályás anyját szidta, más értesülések szerint csupán istent emlegette.

Az már a 0-0-ra végződött összecsapás után egyértelművé vált, hogy a töröknek nem lesz sokáig maradása a szigetországban. Alpay a támadások kereszttüzébe került, kihagyta a Villa edzéseit és hamarosan a berlini Herthával hozták hírbe.

A visszatérést sem zárják ki

- A jelen helyzetben Alpay nehezen képviselhetné ismét az Aston Villa színeit, és maga a játékos is tisztában van azzal, hogy az angliai élet nehézzé vált az ő és családja számára - vázolta a szakítás okait a birminghami klub elnöke, Doug Ellis. Hozzátette, mindkét fél egyetértett abban, hogy a legjobb megoldás az egyébként 2004 júniusáig szóló szerződés felbontása.

A játékos egyértelműen David Beckhamot hibáztatja kiűzetéséért. A török védő úgy látja, "ez nem következett volna be, ha a konfrontáció nem Beckhammel, hanem más angol játékossal történik". Alpay szerint a brit média tisztességtelen támogatást nyújtott a megasztárnak, aki "sokkal kevésbé hajtott, mint társai".

A Villából távozó török válogatott ügynöke nem zárta ki, hogy patronáltja egyszer visszatérjen Angliába. Szavai szerint Alpay nem volt boldog Birminghamben, de hálás a klubnak, amiért az kifizeti a szerződésből hátralévő járandóságát, és köszönetet mondott O'Leary menedzsernek is, aki nagyon segítőkész volt.

Alpay 2000-ben került a Fenerbahcétól az Aston Villába 5,6 millió fontért, ahol 58 bajnokin lépett fel, de az előző szezonban nem jutott sok lehetőséghez. David O'Leary érkeztével azonban az idei sorozatban már hatszor lépett pályára.