Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Mennyit keresnek a leggazdagabb magyar futballisták?

2003.10.27. 11:30
A legjobban kereső magyar légiós futballista éves apanázsa mintegy ötödét teszi ki az európai futball legnagyobb sztárjai alapfizetésének. A Hertha középpályása, Dárdai Pál 1,25 millió eurót vihet haza prémiumok nélkül, míg a jelenleg legjobb formában játszó magyar, Szabics Imre ennek töredékét, 250 ezer eurót kap. A stuttgarti támadó alapbére azonban már nincsen fényévnyi távolságban az itthon megkereshető legnagyobb összegtől: a ferencvárosi Gera Zoltán éves fizetését 55 millióra becsülik. Az Index összeállításából az is kiderül, mennyit keresnek a világklasszis játékosok.
A Bajnokok Ligájában hetek óta bombaformában játszik a VfB Stuttgartban a jelenleg legjobbnak tartott magyar idegenlégiós, Szabics Imre. A csatár a nyáron került a sváb csapathoz, amelynek nem kellett érte fizetnie, mert szerződése lejárt az osztrák Sturm Graznál. Így csak a támadóval kellett megegyeznie a klubvezetésnek, és mint később kiderült: Szabics igényei nem voltak magasak. Nem kért horribilis fizetést magának - az eladósodott klub valószínűleg nem is lett volna képes adni -, beérte évi 250 ezer eurós alapfizetéssel. A prémiumok, egyéb juttatások általában üzleti titok tárgyát képezik.

A német fizetések a földön járnak

Sztárigazolások
73,5 millió euró ZIDANE Juventus-Real Madrid (2001)
58 millió euró FIGO Barcelona-Real Madrid (2000)
55 millió euró CRESPO Parma-Lazio (2000)
53 millió euró BUFFON Parma-Juventus (2001)
47 millió euró MENDIETA Valencia-Lazio (2001)
46 millió euró FERDINAND Leeds-ManU (2002)
45,5 millió euró VIERI Lazio-Inter (1999)
45 millió euró RONALDO Inter-Real Madrid (2002)
44 millió euró VERON Lazio-Manchester (2001)
42,5 millió euró RUI COSTA Fiorentina-Milan (2001)
40 millió euró INZAGHI Juventus-Milan (2001)
40 millió euró NEDVED Lazio-Juventus (2001)
37 millió euró OVERMARS Arsenal-FC Barcelona (2000)
36,5 millió euró THURAM Parma-Juventus (2001)
35 millió euró BECKHAM ManU-Real Madrid (2003)
33,5 millió euró ANELKA Arsenal-Real Madrid (1999)
32,5 millió euró BATISTUTA Fiorentina-Roma (2000)
31,5 millió euró ANELKA Real Madrid-PSG (2000)
31,5 millió euró DENILSON FC Sao Paulo-Betis (1998)
30,5 millió euró NESTA Lazio-Milan (2002)
30 millió euró NAKATA Roma-Parma (2001)
29 millió euró VAN NISTELROOY Eindhoven-ManU (2001)
29 millió euró STAM ManU-Lazio (2001)
29 millió euró FERDINAND West Ham-Leeds (2001)
28,5 millió euró JARDEL Porto-Galatasaray (2000)
28 millió euró AMOROSO Udinese-Parma (1999)
27,5 millió euró RONALDO Barcelona-Inter (1997)
27 millió euró DAMIEN DUFF Blackburn-Chelsea (2003)
26,5 millió euró VERON Parma-Lazio (1999)
26,5 millió euró TOLDO Fiorentina-Inter (2001)
26 millió euró CRESPO Lazio-Inter (2002)
26 millió euró Di VAIO Parma-Juventus (2002)
25 millió euró FIORE Udinese-Lazio (2001)
25 millió euró RONALDINHO PSG-Barcelona (2003)
Ezzel az összeggel, ami több mint 63 millió forintnak felel meg, mindössze egy játékost előz meg a csapatból, a jobbhátvéd Hinkelt, akinek 150 ezer euró a biztos jövedelme. Stuttgartban egyébként sem jellemzőek a kimagasló fizetések, a legjobban a horvát Soldo keres, a második a rangsorban a fehérorosz Hleb. Előbbi 1.6 millió eurót, utóbbi ennél hetvenötezerrel kevesebbet vihet haza. Szabics csatártársa, a múlt évben a válogatottban is bemutatkozó Kevin Kuranyi sem csúcskeresetet tesz zsebre: 450 ezer a jövedelme. A brazil Cacau 300 ezerrel kell beérje. Ehhez képest csillagászati összegnek számít a két idegenlégiós védő, a portugál Meira, és a brazil Bordon keresete. Előbbi 1.25 millió, utóbbi kétszázezerrel kevesebbel gazdagodik biztosan évente.

Az 1.25 millió euró (317 millió forint) egyébként magyar szempontból bűvös szám, mert a legjobban kereső légiós futballista, Dárdai Pál ennyit kap egy évre a Herthától. (Ez az összeg egyébként kiemelkedő fizetésnek számít a csapatánál.) Havi bontásban ez majd' 105 ezer eurónak felel meg. Dárdai tehát egymillióval kap többet Szabicsnál, amiben egyértelműen közrejátszik, hogy ő már a hetedik idényét kezdte meg a berlini csapatnál, valamint hogy a Hertha a BL- és a korábbi nemzetközi kupaszerepléseinek köszönhetően jelentős bevételre tett szert az európai szövetségtől. Mindemellett a Bayern München három éve tett szerződési ajánlata is jótékonyan hozzájárulhatott a magyar középpályás fizetésének emelkedéséhez.

Kahn az ötmilliót ostromolja

Ezzel Dárdai a fizetési rangsor első harmadában található a jelenleg mélyrepülést produkáló fővárosiaknál, nála előkelőbb helyen csak a két brazil csatár - Marcelinho (2,25 millió) és Luizao(2,8 millió) -, a horvát középpályás, Robert Kovacs (1,4 millió), valamint a német válogatott csatár, Fredi Bobic (1,6 millió) van. A vert mezőnyben szerepel ugyanakkor Simunic, a német válogatott Rehmer (1,1 millió), a portugál Pinto (1 millió), a lengyel légiósok - Karwan és Wichniarek -, és egy seregnyi német játékos.

Az szerződésekről adatokat közlő német honlap, a http://www.transfermarkt.de szerint az ugyancsak herthás Király Gábor honoráriuma ismeretlen. Mivel kapusról van szó, és a klub egyik legértékesebb játékosáról, aligha járunk messze az igazságtól, ha évi egymillió eurót, vagyis 250 millió forintot tippelünk. Ennek közelében járhat a Brémában szereplő Lisztes járandósága is. A Werdernél a francia Micoud 1.4 milliós jövedelmével áll a ranglista elején, a brazil Ailton viszont mindössze 900 ezer eurót kap. (A hírek szerint a Schalke megduplázta a gázsiját, ezért is szerződött el a napokban.) A török vb-bronzérmes, a Milannál és az Internél is megforduló Ümit Davala ugyanakkor csupán 600 ezer euróval büszkélkedhet.

Németország leggazdagabb egyesülete a Bayern München, a kapus, Oliver Kahn pedig a liga legjobban fizetett labdarúgója, évi 4.75 milliós (1.2 milliárd forint) apanázsával. Ballack és Makaay négymillióval - több mint egymilliárd forint - követik őt. Ze Roberto és Lizarazu képességeit is igen magasan, 3.8 millió euróval fizetik meg a bajorok. (A Dortmund BL-beli búcsúja miatt megszorításokra kényszerült, így például a cseh Koller keresztet vethet 2.65 milliós jövedelmének húsz százalékára.)

Anglia: Shearer az élen

Sokkal nagyobb pénzek forognak a többi elitligában, amelyik pillanatnyilag nemcsak nézettebb, de jóval gazdagabb is, mint a német pontvadászat. Angliában például az orosz milliárdos, Roman Abramovics érkezésével megeshetett az is, hogy a Chelsea-ből alig kitűnő ír Duff felülmúlja Owen és van Nistelrooy éves keresetét. Duff ugyanis 5.2 millió eurót (1,31 milliárd forint) tehet zsebre, a két csatár ugyanakkor 200 ezerrel kevesebbet.

A liga egyik legjobban kereső játékosát, Verónt - hétmillió euró, 1,77 milliárd forint - szintén a londoni csapat adja, akit Ranieri edző korábban a kispadra száműzött, mert elégedetlen volt hozzáállásával. A holland csatár, Hasselbaink sem fukarkodhat hatmilliójával. A román Mutu már "csak" 2.8 milliót tudott kialkudni. Verón azonban még így sem a liga legjobban fizetett alkalmazottja, mert a Newcastle támadója, Alain Shearer hét és félmillióval (1,9 milliárd forint) megelőzi őt.

A Real és a Barca külön kategória Spanyolországban

Spanyolországban egyszerűbb a helyzet. A Real Madridnál a hat legnagyobb sztár, Beckham, Zidane, Figo, Raúl, Ronaldo, Roberto Carlos egyaránt 6.1 millió eurót - 1.55 milliárd forintot - vihet haza. RobertoMögöttük nagy űr következik, Helguera és Michel Salgado kétmilliójával követi az öt extraklasszist. A szupertehetségnek kikiáltott Portillo pedig már csak 800 ezerrel büszkélkedhet. A Barcelonánál Kluivertet jobban fizetik, mint a nagy riválisnál a sztárokat. A hollandnak idén nyáron sikerült kicsikarnia fizetésemelést: 7,4 milliójával - 1.88 milliárd forint - ő vezet a katalánoknál. Luis Enrique a második, Puyol a harmadik, a frissen igazolt Ronaldinho a negyedik. Sorrend százezer euróval csökkennek a gázsik, és 5.4 millió euróról (1.37 milliárd forint) indul.

A többi alakulatnál a nyomába sem érhetnek a megemlítetteknek. A Deportivónál Valerón a rekorder, de 2,3 milliójával jócskán elmarad az elszerződtetett Makaay-tól. A valenciás Aimar, a Real Sociadad csatára, a török Nihat Kahveci nem is vetekedhet egykoron a világ legdrágább játékosának számító Denilson hárommilliós bérével.

Ötvenmilliót itthon is meg lehet keresni

Olaszországban Vieri és Del Piero a csúcstartó hétmillió euróval (1,77 milliárd forint), szorosan mögöttük következik Pavel Nedved. A BL-győztes Milannál a sztárok - Nesta, Inzaghi, Sevcsenko, Rui Costa - egységesen 4.5 millió eurót (1.14 milliárd forint) kapnak. Rajtuk csupán az AS Roma klasszisa, Totti tesz túl, mert 300 ezerrel többet kap náluk.

Magyar szempontból érdekesség még, hogy Kabát Péter az osztrák Kärnten a legértékesebb játékosnak tartják, de fizetését csak becsülni lehet, 400 ezer euróra. Fülöp a Mattersburg harmadik legjobbja, ám ő ennél 200 ezerrel kevesebbet kap. Hollandiában Fehér Csaba csapata harmadik legtöbbre taksált játékosa, keresete azonban a honlap szerint ismeretlen, becslés szerint 200 millió forint lehet, csakúgy, mint klubtársainak, Babosnak és Petőnek.

Magyarországon Bocsák Miklós és Imre Mátyás könyve szerint Geráé a topkereset, 55 millióval, és ötmillióval veri Tökölit. A sokáig vezető Illés Béla jelenlegi 35 milliójával a harmadik helyet foglalja el.