Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Uniós sárga lap az olasz kormánynak

2003.11.12. 20:37
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a nemrégiben elfogadott "Salva Calcio" (Futball megmentése) nevet viselő olasz törvény ügyében, amely az eladósodott itáliai klubok pénzügyi megsegítését tűzte ki célul.
Az AC Milan tulajdonosaként is ismert Silvio Berlusconi kormánya olyan pénzügyi rugalmasságot garantál a kluboknak, ami más olasz vállalkozásoknak nem jár ki. A nyáron életbe lépett törvény az uniós szabályokkal szemben lehetővé teszi a Serie A-ban (az első osztályú bajnokságot hívják így) szereplő egyesületeknek, hogy a játékosok ingyenes igazolhatóság miatti értékcsökkenését tíz éven át leírják az adójukból. Ezzel több élcsapatot mentettek meg az ellehetetlenüléstől: a Milan vesztesége 247 millió euróról így 29,5-re, az Internazionaléé 305 millióról 17-re, az AS Romáé pedig 225 millióról 105-re csökkent.

A megoldás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a klubok egy könyvelési "trükközéssel" csökkenthették veszteségeiket. A bizottság az uniós könyvelési szabályok és a tiltott állami segélynyújtás miatt emelt kifogást a római gyakorlat ellen. "Amennyiben bizonyos klubok gazdasági előnyöket élvezhetnek másokkal szemben, az sérti - az EU törvényei által felügyelt - belső piaci viszonyokat és magát a sportot is" - áll a bizottság közleményében. Az olasz kormánynak két hónapja van, hogy "kielégítő választ" adjon a brüsszeli testület kérésére. Ha az nem történik meg, a bizottság folytathatja a szabálysértési eljárást, és az Európai Bíróságra viheti az ügyet.

A "sárga lap" ellenére a római kabinet nem tart az esetleges pertől. "Nem fenyeget bennünket katasztrófa, nincs mitől félnünk" - jelentette ki Mario Pescante államtitkár. A La Gazzetta dello Sport azonban máris hírét vette, hogy a kormány változtatásokat tervez az EU-val való konfrontálódás elkerülése érdekében.