Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
ma 12:00

Tízen öt helyért

2003.11.14. 12:41
Szombaton rendezik az EB-pótselejtezők első mérkőzéseit. Törökország, Hollandia, Horvátország, Oroszország és Spanyolország a párosítások esélyesei, de ellenfeleik meglepetésre készülnek
Szombaton rendezik meg a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezőit, amelyen a tíz, a selejtezőcsoportjában második helyen végzett csapat még kivívhatja a döntőbe kerülést.

Van Nistelrooy csak a kispadon kezdhet

Az öt párosítás közül a Skócia-Hollandia összecsapás tűnik a legérdekesebbnek. Az első meccs vendéglátói nyugodtan készülnek, viszont a vendégeknél sérülések és fegyelmezetlenségi problémák is hátráltatják a felkészülést.

Csütörtökön nem tudott edzeni a két legjobb középhátvéd, az izomhúzódásából nem rég felépült Jaap Stam, illetve Andre Ooijer. Egyelőre mindkét játékos szereplése kérdéses, bár valószínű, hogy szombat délutánra játékra alkalmas állapotba hozzák őket az orvosok.

Ruud van Nistelrooy-nak semmi baja nincs, mégis előfordulhat, hogy a világ egyik legjobb csatára nem kerül be a kezdőcsapatba. A Manchester United játékosa ugyanis nem rég egy válogatott meccsen kifogásolta, hogy Dick Advocaat edző lecserélte őt, mire az a hollandok legutóbbi barátságos meccsére meg sem hívta a kapitány, ezúttal pedig azt tervezi, hogy a kispadra ülteti a lázadó játékosát.

Advocaat egyébként kijelentette, kiesés esetén távozik a válogatott kispadjáról.

Bastürk és Alpay hiányozni fog

Ha Magyarországnak sikerült volna csoportja második helyén végeznie, akkor most Törökországgal játszhatna, és nem Lettország lenne Hakan Sükürék ellenfele.

A meglepetésre továbbjutott lettek ráadásul nem is lesznek esélytelenek a rigai találkozón, hiszen a törököknél két kulcsjátékos sem léphet pályára. A Leverkusenben játszó Bastürk hátsérüléssel bajlódik, míg a középhátvéd Alpay - állítólag - influenzás.

Valószínűbb viszont, hogy utóbbit a Törökország-Anglia selejtező incidensei - Alpay nekiment Beckhamnek, majd az öltözőfolyosón összeverekedtek a két fél játékosai - miatt nem hívta meg a kapitány, illetve azért, mert Alpay, miután az esetet követően távoznia kellett az Aston Villából, még nem talált magának csapatot.

Éjjel játszanak a spanyolok

A spanyolok a norvégok ellen vívhatják ki a döntőbe kerülést, és Valenciában, az első meccs helyszínén minden lehetőséget ki is használnak, ami közelebb segítheti őket a kvalifikációhoz.

A kezdési időpontot például este tízre tették, ami igen szokatlan a skandinávoknak.

A házigazdáknál egyébként csak Joaquin játéka bizonytalan, a Betis szélsője ugyanis épp csak felépült sérüléséből. A norvégoknál mindenki egészséges, és remélik, ismét sikerül azt az eredményt elérniük, mint a három évvel ezelőtti EB-n, amikor a csoportkörben 1-0-ra győztek.

Presztízsrangadó Zágrábban

A legforróbb hangulatú meccset valószínűleg Zágrábban láthatják a szurkolók, ahol a házigazda Horvátország Szlovéniával játszik. A párosítás esélyesei természetesen a vendéglátók, de a Zahovic vezette szlovének kijutottak a legutóbbi EB-re és VB-re is, ráadásul utóbbira épp pótselejtezővel. Akkor a szintén esélyesebbnek tartott Ukrajnát ütötték ki.

Ritka lehetőség előtt a walesiek

Az ötödik összecsapást Moszkvában rendezik, Oroszország Walest fogadja. Elméletileg itt is a házigazdáknak van nagyobb sanszuk a kvalifikációra, de a vendégek tíz éve várnak hasonló lehetőségre, és rettentően elszántak.

1993-ban az utolsó VB-selejtezőjüket elveszítették a walesiek, csak ezért nem lehettek ott az Egyesült Államokban, és érthető, hogy az újabb lehetőséget mindenképp ki akarják használni.