Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Nagyok is bukhatnak az Eb-pótselejtezőkön

2003.11.18. 13:34
Szerdán akár Hollandia, Spanyolország, Oroszország, Horvátország és Törökország is búcsút mondhat a jövő évi Európa-bajnokságnak, ugyanis az esélyesebbnek tartott válogatottak egyike sem tudott magabiztos előnyt kicsikarni a visszavágók előtt, sőt többen hátrányba kerültek. Mindenesetre érdekes kontinenstorna lenne a portugáliai a lett, walesi, szlovén, skót és norvég válogatottakkal a fenti, elitet képviselő gárdák helyett.
Egyelőre nem érkezett meg az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) az oroszok által ígért videokazetta, amely alapján a walesiek sztárját, Ryan Giggset el akarják tiltatni. A hétvégi, Oroszország-Wales Eb-pótselejtezőn ugyanis a hazaiak szerint a Manchester United középpályása belekönyökölt Vagyim Jevszejev arcába, amit nem vett észre sem a bíró, sem segítői. Az oroszok szerint a mozdulat kiállítást ért volna, és a bizonyító erejű felvétel alapján legalább egy mérkőzésre el kellene tiltani Giggset. Az UEFA-nál leszögezték, csak a felvétel alapján hoznak döntést Giggs ügyében, Moszkvában azonban a gyorsposta lassúságát szapulják. A walesiek azt állítják, Jevszejev jócskán rájátszott az esetre, egy jelentéktelen mozdulatot akart felnagyítani színészkedésével.

A szerdai pótselejtezők párosítása
Szlovénia-Horvátország (1-1), Ljubljana 17:30
Norvégia-Spanyolország (1-2), Oslo 19:30
Törökország-Lettország (0-1), Isztambul 19:30
Wales-Oroszország (0-0), Cardiff 20:30
Hollandia-Skócia (0-1), Amszterdam 20:30
Az oroszoknak szüksége is lenne a sztár "eltávolítására", a szombati pótselejtezők egyik meglepetését ugyanis éppen a walesiek okozták a moszkvai télben kivívott gólnélküli döntetlennel. A cardiffi találkozón a vendégek nélkülözni fogják eltiltás miatt a kapus Ovcsinyikovot és Mosztovojt is, valamint sérülése miatt Andrej Kariakát. A szigetországiaknál mindenki egészséges, és visszatérhet Mark Pembridge is. Hogy Giggsszel, vagy nélküle, de Walesnek komoly esélye van, hogy 1958 után ismét futball-világversenyen mutassa meg magát.

Újabb botrány a törököknél

A meglepetés kategóriába tartozik a lettek hősies győzelme a világbajnoki harmadik törökök ellen is. A baltiak megmutatták, hogy nem csak az egyik legkönnyebbnek tartott selejtezőcsoportból voltak képesek továbblépni, de egész Európában komolyan kell őket venni. Rüstüéket ugyanaz a Verpakovskis "intézte el", aki nekünk is kettőt lőtt a szeptemberi rigai találkozón. A törökök tehát lépéshátrányba kerültek, és Isztambulban nem csak Rüstü nélkül kell kiharcolniuk a kijutást a portugáliai Eb-re: a sárga lapok miatt eltiltott kapus mellett hiányozni fog a visszavágón Fatih Aykel és a kiállított Emre Asik is.

A Beckham-affér után egyébként itt az újabb török botrány, a lett játékosok ugyanis azt állítják, hogy a lefújás után a török futballisták megtámadták a játékvezetőt, majd a játékoskijáróban a biztonsági szolgálat embereinek is nekiestek. Senol Günes nem hívott be újakat az eltiltottak helyére, de azt sejttette, hogy visszatérhet sérüléséből Hakan Sükür, aki a rigai találkozón a kispadra sem tudott leülni. Aleksandrs Starkovs szintén három játékosról mondhat le: Lobanevs, Blagonadezdins és Kolesnicenko a sárga lapok, és sérülés miatt nem játszhat majd a visszavágón.

Van der Meyde beájult

A hollandoknál egy különös eset, Andy van der Meyde ájulása borzolta a kedélyeket. Az Inter játékosa egy sajtótájékoztatón szédült meg, a nála már korábban is kimutatott alacsony vérnyomás okozta a hirtelen rosszullétet. Dick Advocaat szövetségi kapitány szerint "Andy már jobban van". Az Oranje mestere nem számíthat majd sárga lapjai miatt Jaap Stamra, helyére Wilfred Boumát hívta be Advocaat, Arjen Robben pedig a csatársorban kaphat majd helyet. Valakinek márpedig be kell találnia a szerdai összecsapáson, máskülönben a pótselejtezők legnagyobb meglepetését okozva a hollandok a 2000-es - belgákkal közös rendezésű Eb után - már a második nagy tornáról maradnának távol.

Az előny a skótoknál, a szintén a váratlan eredménynek elkönyvelt Hampden parki 1-0-s győzelem után. Berti Vogts csapatából az éppen van der Meyde felrúgásáért besárguló Dailly fog hiányozni, Gary Naysmith, Steven Pressley és Paul Devlin pedig sérülés miatt nem játszhat majd.

Változások a horvátoknál és a spanyoloknál is

Változtatnia kellett a keretén a szombati hazai döntetlen után nagyon keményen támadott Otto Baricnak is. A horvátok kapitánya Ivia Olic helyére a Benfica támadóját, Tomislav Sokotát hívta be. Az 1-1-re végződött ex-jugoszláv rangadó vendéggóljának szerzője sem lehet majd ott a ljubljanai visszavágón; Siljak ugyanis éppen amiatt kapott lapot, mint Olic: az első félidei csetepatéért.

Kevés lehet az előny a spanyoloknak, a sevillai 2-1-es győzelem után ugyanis Oslóban nem csak a norvégokkal, hanem feltehetően a hideggel is meg kell majd küzdeniük. Inaki Saez több helyen is módosíthat, a védő Marchena helyére Raúl Bravo vagy César Martin pályázhat, Joseba Etxeberriát pedig Joaquín Sanchez válhatja. A hazaiaknál a lapok miatt Hennin Berg nem lesz a pályán, helyette Ronny Johnsen játszhat majd, amennyiben egészséges lesz, Semb kapitány pedig berendelte a védő Vidar Risethet és a középpályás Magne Hosetet is.

Ezüstgólok dönthetnek

A visszavágókon az ezüstgól-szabályt alkalmazzák majd, a hosszabbításban pedig már nem dönt az idegenbeli gól. Amennyiben a 90 perc leteltével nem dől el a továbbjutás kérdése, következik a kétszer 15 perc ráadás. Az ezüstgól-szabály szerint - ha találat is születik a hosszabbítás első félidejében - a játékrészt mindenképpen befejezik. Ha még mindig nem dőlt el, melyik csapat szerepelhet az Eb-n, jön a második negyedóra, majd végső esetben a 11-esek határoznak a győztesről.