Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Eb-kiemelés: Hollandia hátrasorolva

2003.11.20. 13:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Az UEFA elkészítette a jövő évi portugáliai Európa-bajnokság kiemelését. Némi meglepetésre az első "kalapba" került az 1996-ban ezüstérmes, de a 2002-es világbajnokságról hiányzó Csehország, és a viszonylag esélytelennek tartott svéd válogatott, míg a pótselejtezőt játszott Hollandiát csak a harmadik négyesbe osztották. Az angol bukmékerek szerint a címvédő franciák a legesélyesebbek a tornanyerésre.
A portugáliai labdarúgó-Eb tizenhatos mezőnyét négy csoportba sorsolják majd a jövő hét végén Lisszabonban, és ezt megelőzően elkészítették a kiemeléseket. Az erősorrendet a 2002-es világbajnoki és a mostani selejtezőkön elért eredmények alapján állapították meg, miután a szerdai pótselejtezők után kialakult a végleges mezőny.

Az első, legerősebb együtteseket magába foglaló négyesbe a házigazda Portugália és a címvédő Franciaország mellett a "magyar" selejtezőcsoportból továbblépő Svédország és Csehország került be, noha a közép-európaiak nem voltak ott a tavalyi vébén. (A pótselejtezőben a belgákkal szemben maradtak alul.)

A kiemelés
"A"-csoport: Portugália, Franciaország, Svédország, Csehország
"B"-csoport: Spanyolország, Olaszország, Anglia, Németország
"C"-csoport: Hollandia, Horvátország, Dánia, Oroszország
"D"-csoport: Bulgária, Svájc, Görögország, Lettország
Meglepetésre csak a harmadik "kalapba" sorolták Hollandiát, igaz, a németalföldi válogatott csak a skótok ellen sikeresen megvívott pótselejtező után jutott ki Portugáliába. A leggyengébb négyesben az újonc lettek mellé még a második Eb-fellépésükre készülő görögöket, bolgárokat és a svájciakat osztották be. A kiemelést nézve elképzelhető olyan csoport is, amelyben a világbajnok francia, olasz, az Európa-bajnok holland és a magabiztosan kvalifikáló bolgár válogatott küzdene a továbbjutást jelentő első két helyért.

A világhírű William Hill brit fogadóiroda szerint a címvédő Franciaország a 2004-es portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság favoritja. A bukmékerek egy esetleges lett Európa-bajnoki címért fizetnék a legtöbbet, hiszen a "magyar csoportból" továbbjutó, majd a pótselejtezőben a vb-bronzérmes törököket búcsúztató válogatott sikerére 200-szoros pénzt ígérnek.

Oddsok a William Hillnél:
100-30 - Franciaország
11-2 - Olaszország
6-1 - Portugália
7-1 - Anglia és Spanyolország
8-1 - Hollandia
9-1 - Csehország
14-1 - Németország
20-1 - Svédország
33-1 - Dánia
50-1 - Görögország
66-1 - Bulgária, Svájc, Horvátország és Oroszország
200-1 - Lettország