Piroska
-1 °C
5 °C

Pályáztatnák a szövetségi kapitányt

2003.11.20. 09:15
Pénteken hallgatja meg az MLSZ elnöksége Gellei Imre szövetségi kapitány beszámolóját, és a testület ezután dönt arról, hogy meghosszabbítják-e a szakvezető év végén lejáró szerződését, vagy utódot keresnek. A Blikk úgy értesült, több elnökségi tag azt javasolja, pályáztassák meg a posztot.
Nem lenne idegen az utóbbi idő szokásaitól a szövetségi kapitányi állás megpályáztatása, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnál például Gyurcsány Ferenc ugyanis több posztot is így töltött be. A futball világában azonban szokatlan a jelöltek ilyen versenyeztetése. Az MLSZ elnökségének tagjai - aki levélben fordultak ötletükkel Bozóky Imre elnökhöz - azzal indokolják felvetésüket, hogy ezzel a megoldással kiderülne, ki akar egyáltalán kapitány lenni.

Egyértelmű követelések

A pályázatot javaslók szerint így kevésbé lenne kiszolgáltatott az MLSZ a szakmai munka irányítójával szemben, az eddig bevett felkérés ugyanis nem ad lehetőséget az objektív követelésekre, a kritikára, a kapitány pedig könnyebben mondhatja azt, hogy a testület akarta az ő személyét, akkor pedig hagyják dolgozni.

A pályázattal a szövetség határozná meg a munkavégzés feltételeit, érvelnek, ráadásul elkerülhető lenne az a vád, miszerint a kapitány személyére eddig javaslatot tevő Edzőképző Központ vezetője, Mezey György javaslataival saját kapcsolatrendszerét hozta helyzetbe.

Bölöni, Csank, Nyilasi, Varga és Verebes a jelöltek között

Az Európa-bajnoki selejtezők elbukása óta eltelt időben számos találgatás került már nyilvánosságra, és hetekig Gellei Imre további sorsa sem volt ismert. A leköszönő kapitány többször érzékeltette, hogy januártól más vezeti a válogatottat, de lemondani nem volt hajlandó, ami a levegőben hagyta esetleges maradásának lehetőségét. Az észtek elleni idei utolsó válogatott mérkőzés után azonban a szakvezető immár egyértelműen fogalmazott, amikor a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, "új arc kell a nemzeti tizenegy élére".

A leendő kapitánnyal kapcsolatban, a sajtóban megjelent találgatások, a különböző internetes szavazásokon felmerült az erdélyi magyar származású, már régóta Nyugat-Európában élő, de nemrégen a román válogatottat is irányító Bölöni László, a magyar nemzeti tizenegyet legutoljára világverseny közelébe vezető, igaz, pótselejtezőn már kiábrándító eredményt elérő Csank János, a kispadon hosszú idő óta nem dolgozó, jelenleg az MLSZ-ben ténykedő Nyilasi Tibor, az egykori extraklasszis, utóbbi időben azonban csak győri kudarcaival magát észrevétető Varga Zoltán és a kétszeres korábbi kapitány, Verebes József neve, aki Csertői Aurélt vagy Pintér Attilát venné maga mellé.