Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A régi idők focijában még jók vagyunk

2003.11.23. 18:42
Veretlenül, a holland, a német, a portugál és az osztrák csapatot is legyőzve nyerte meg a Képes Sport All Stars Európa-kupát a Budapest SportArénában. Az érdeklődés gyér volt, de az elmúlt évtizedek sztárjai teljes erőbedobással küzdöttek és látványos játékot produkáltak.
A vártnál kisebb érdeklődés mellett, mintegy 1500 néző előtt kezdődött meg a Budapest Sportaréna első labdarúgó eseménye, a Képes Sport All Stars Európa-kupa. A gálán '80-as, '90-es évek sztárjaiból összeállított francia, holland, magyar, német, osztrák és portugál együttesek léptek pályára. A legnagyobb tapsot mégis a legendás Aranycsapat tagjai kapták: a kilátogató Puskás Ferencet, Buzánszky Jenőt és Grosics Gyulát a közönség hosszú percekig felállva tapsolta.

Két győzelem a csoportban

Egy igazi gálához méltó könnyed, látványos játék folyt a pályán, melyet a nézők szinte végig hangos tapssal és biztatással jutalmaztak. A csupán presztízs értékkel bíró mérkőzések ezzel együtt olykor-olykor igen kemény összeütközéseket és megmozdulásokat is tartogattak. Ez elsősorban az Ausztria-Franciaország mérkőzésre volt jellemző, amelyen többször kakaskodás miatt állt a játék. A Nyilasi Tibor és Mészöly Kálmán vezette magyar csapat két győzelemmel az élen végzett, s így az elődöntőbe került. Az első mérkőzésen a Brockhauser - Kiprich, Bognár, Telek, Fischer, Sallói (cserék: Andrusch, Kovács K., Bánfi, Albert, Kozma), összetételű együttes Bognár, Sallói és Fischer góljaival 3-2-re győzött a németek ellen. A Nyilasi Tibor és Mészöly Kálmán edzette magyar gárda a hollandok elleni 4-0-s győzelemmel biztosította be továbbjutását az elődöntőbe, gólokat Kozma, Sallói és kétszer eredményes Kovács Kálmán szerezték.

A sógorok is meneteltek

Mivel a tornára utolsó pillanatban beugró németalföldieket a németek is legyőzték, a másik hármast pedig a Toni Polster vezérelte osztrákok nyerték meg (5-1 Portugália és 1-1 Franciaország ellen), ez a két csapat vívta az első elődöntőt, amely izgalmasan, büntetők után a sógorok 6-5-ös sikerével végződött. A másik elődöntőben a mieink már öt perc után vezettek a portugálok ellen Fischer és Bognár találata után, ezután egy kicsit leeresztettek, és Xavier góljával feljöttek a déliek, egyenlíteni azonban nem tudtak.

Magabiztos diadal a fináléban

A torna két legjobb teljesítményét nyújtó válogatottja találkozott a döntőben, amely a várakozásoknak megfelelően magas színvonalú, taktikus játékot hozott, magyar fölénnyel. Fischerék gyorsan kétgólos előnyt szereztek, ezután felváltva estek a találatok, majd magyar csapat a második félidőben Bognár találatával növelte előnyét és bebiztosította a győzelmét. Így a hajrában hiába szépítettek a "sógorok", Magyarország nyerte a kupát. Az 5-3-as győzelemmel végződött fináléban a gólokat Fischer, Albert, Kovács Kálmán, a kétszer betaláló Bognár, illetve Pacaut, Herczog és Kern szerezte.

A torna végeredménye: 1. Magyarország 2. Ausztria 3. Portugália 4. Németország 5. Franciaország 6. Hollandia