Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Húsz alkalmazottnak mondott fel egyszerre a skót Dundee

2003.11.25. 17:15
A tönk szélére sodródott skót Dundee húsz játékosától és alkalmazottjától vált meg egy nap alatt, azután, hogy a klubhoz csődbiztost rendeltek ki. Ajtót mutattak az egykor UEFA-kupa gólkirály Fabrizio Ravanellinek is.
Hétfőn helyezték csődeljárás alá a skót Dundee FC-t, és ekkor az Ernst&Young könyvvizsgáló cég emberei állítottak be a klubhoz, hogy átvilágítsák anyagi helyzetét. Van mit vizsgálni a Dundee-nál, az egylet ugyanis 20 millió fontos (hétmilliárd forint) adósságot halmozott fel és minden héten 100 ezer font veszteséget termel.

A sportigazgató-befektető nem érti

Kedden a vezetők bejelentették, hogy húsz játékosnak és alkalmazottnak mondanak fel a veszteség csökkentése érdekében. A legnagyobb fizetésű játékosoktól váltak meg, így többek között ajtót mutattak Fabrizio Ravanellinek, a veterán olasz játékosnak, Craig Burley-nek, Fabian Caballerónak és Georgij Nemsadzénak is. A Dens Parkon természetesen komor hangulat lett úrrá a bejelentés után, de a játékosok megértőek voltak, a tartalékapus, Jamie Langfield például azt mondta a BBC-nek, hogy sötét nap ez a Dundee számára, de reméli, sikerül úrrá lenni a pénzügyi gondokon. A hálóőr nyolc év után távozik a klubtól.

Sokan attól félnek, hogy a Dundee FC teljesen ellehetetlenülhet, de a tulajdonosok szerint a mostani lépések szükségesek voltak a klub jövőjének megmentése érdekében. A sportigazgató, Giovanni di Stefano azonban értetlenül fogadta a bejelentést, és nehezményezi, hogy senki sem kérte ki véleményét a döntés meghozása előtt. Az Olaszországból visszatérő di Stefano vizsgálatot ígér az ügyben.

Pedig di Stefano és a Dundee a nyáron még nagy terveket szövögetett és arról szóltak a hírek, hogy nagy csapat szerveződik a Dens Parkban, köszönhetően a Britanniában született, olasz származású ügyvédnek. A Focivilág korábbi írása szerint di Stefano 26 millió fontot akart befektetni és olyan nevek röpködtek, mint Edgar Davidsé, a Chelsea-támadó Carlton Cole-é. Angliából végül a veterán skót, Burley érkezett, a "nagy fogás" pedig a pályafutása zenitjén már jócskán túljutott Fabrizio Ravanelli lett. (Néhány éve volt már hozzá foghatóan neves játékosa a Dundee-nak, akkor Claudio Caniggia erősítette a csapatot.) Di Stefano addig ment, hogy célul tűzte ki a két nagy, a Celtic és a Rangers alkotta "Old Firm" uralmát.

A fiának vette

A szakhetilap szerint Di Stefano egyébként meglehetősen érdekes személyiség: a northamptoni születésű ügyvéd védi a sorozatgyilkos Harold Shipmant, de korábban ő képviselte a szerb háborús bűnöst, Zseljko Raznatovic Arkant, akivel jó barátságban volt. Utóbbi kapcsolatnak köszönhetően a szerb futballklubban, az Obilicben is résztulajdonos volt, és a hírek szerint ennek eladásából jutott pénzhez, amit a Dundee-ba akar befektetni. Azért esett a választás erre a csapatra, mert fia, Milan iskolai év alatt ennek a klubnak lett szurkolója.