Mátyás
-6 °C
1 °C

Csank már tudja, ki lesz a kapitány

2003.12.01. 00:38
"Szerintem az MLSZ már eldöntötte, ki legyen az új szövetségi kapitány, csak még nem árulják el" - mondta sejtelmesen Csank János arra reagálva, hogy a sportnapilap hírbe hozta a nemzeti tizenegy hétfőtől üres kispadjával. A Videoton jelenlegi trénere kijelentette, az ő kapitánykodása szóba sem került, az pedig meglepné, ha nem jönne be a tippje. A válogatott korábbi irányítójának logikáját követve Egervári Sándor, a bajnokcsapat edzője lehet a következő szövetségi kapitány, és az MTK edzője maga sem zárkózna el a felkéréstől.
"Soha ne mondd, hogy soha" - fogalmazott sejtelmesen Csank János, a Videoton edzője csapata pénteki siófoki veresége után arra reagálva, hogy a Nemzeti Sport szerint vele és Egervári Sándorral már tárgyalt az MLSZ Gellei Imre szövetségi kapitány lehetséges utódaiként. "Költői a felvetés, mert szóba sem került, hogy én legyek a válogatott edzője" - ironizált tovább a nemzeti csapatot 1997-ig már irányító szakember, majd továbbfűzve azt mondta, "maradjunk abban, nem hiszem, hogy engem kérnének fel".

Az élvonalból jöhet Gellei utódja

"Háromszor mondtam nemet a felkérésre, és korábban is rébuszokban beszéltem"
Csank azonban nem zárta ki elvi lehetőségét újbóli kapitánykodásának. Mint mondta, korábban is azt nyilatkozta, "adott esetben elvállalná ismét a posztot", azonban hozzátette, soha nem álmodozott a posztról, akkor sem, amikor korábban felkérték. "Háromszor mondtam nemet a felkérésre, és korábban is rébuszokban beszéltem" - adott újabb csavart a labdának Csank János.

A Videoton jelenlegi trénere egyébként már biztos abban, hogy kit kérnek fel kapitánynak. "Szerintem ezt már eldöntötték az MLSZ-ben, csak még nem mondják meg", fogalmazott. Azt természetesen nem árulta el, hogy ki lenne az, és akiről azt mondta, "meglepne, ha nem őt bíznák meg". Csank annyit elárult, NB I-es edzőről van szó.

Kizárásos alapon: Egervári

Ha elindulunk a szakvezető logikáján, gyorsan eljuthatunk egy névig. A felvetés alapján a találgatásokban felmerült lehetséges jelöltek listájáról eleve kihúzhatjuk a jelenleg az élvonalban kispadot nem koptató Verebes Józsefet, a külföldön dolgozó, erdélyi magyar születésű Bölöni Lászlót, a Győrből nemrég másdoszor is távozó Varga Zoltánt, valamint a jelenleg is az MLSZ-nél tevékenykedő Nyilasi Tibort. A tizenkét jelenlegi élvonalbeli tréner közül Csank, a posztra hivatalból javaslatot tevő edzőbizottság elnök, Garami József és az Edzőképző Központ első embere, Mezey György nem jön számításba.

Ki legyen a szövetségi kapitány?

 • 140
  Anettka
 • 66
  Noszály "Nagy Ő" Sándor
 • 50
  Én!
 • 34
  Aki elvállalja, azt csukják börtönbe
 • 23
  Verebes, a "Mágus"
A fiatal generáció képviselői közül Pintér Attila és Csertői Aurél nevét csak mint Verebes József esetleges segítőjét dobták be hetekkel ezelőtt, de utóbbi felvetést még Siófokon is "kacsának" nevezték, a Pécsett dolgozó Nagy Tamás pedig semmilyen összefüggésben nem jelent meg a "kapitánykeringőben". Az alsóház csapatainak edzőiről együttesük jelenlegi szereplése és a megnyilatkozások alapján sem kell gondolnunk, hogy esélyesek lennének a posztra, tehát "elfelejthetjük" Bozsik Pétert, Kiprich Józsefet, Mihalecz Istvánt és Supka Attilát is.

Az egyetlen állva maradt magyar kupacsapat trénere, a debreceni Szentes Lázár neve sem merült fel komolyan, így Csank a sportnapilapban szintén megnevezett Egervári Sándorra gondolhatott csak. A bajnokcsapat edzője eddigi nyilatkozataiban sem zárta ki, hogy igent mondjon, ha az MLSZ őt kéri fel. Feltételezzük nem csak a '97-ben, a jugoszlávok elleni 1-12 után önként felálló egykori kapitány gondolhatja úgy, hogy a jövőben az MTK jelenlegi szakvezetője irányíthatja a nemzeti csapatot, hanem az MLSZ is...