Jolán, Vid
11 °C
28 °C

'Csóró' kiscsapat az NB I élén

2003.12.01. 10:52
Siófokon évi százmillió forintból tartják el a futballcsapatot, noha még Magyarországon is van olyan futballista, aki egymaga körülbelül ennek az összegnek a felét viheti haza. A Balaton FC tavaszig biztosan vezeti a bajnokságot, de azt a klubigazgató is mondja, nem modell, csak válságkezelés, ami náluk történik. A korábbi csatár Sallói Istvánról az is kiderül, őt nem érdekli a Real Madrid, és kedvesen cseng a számára a hetvenes évek egyik szitokszava is. Az utolsó őszi fordulóban a magyar tenger partján jártunk.
Sallói István: Ami itt történik, az nem modell, hanem válságkezelés
Szerény, de takaros futballpálya és lelátók, ütött-kopott, ősrégi mosoda, meg egy megszállott, aki két és fél éve az mondogatja, "kell egy csapat!". Minden a filmbéli Minarik Edére és külteleki kiscsapatára, a profik közé igyekvő Csabagyöngye FC-re utal, de a '30-as évek képzelt budapesti kiscsapata helyett Siófokon járunk, a helyi mosodást pedig Sallói Istvánnak hívják. A Balaton FC pedig nemcsak vágyakozik az első ligába, hanem lesajnált, biztos kiesőnek titulált kiscsapat létére most már biztosan egészen tavaszig vezeti az NB I-es táblázatot.

"Ez nem modell"

"Szó szerint úgy nézünk ki, mint a Régi idők focija című film" - bólintott rá a párhuzamra a Balaton FC klubigazgatója az együttes utolsó, Videoton elleni őszi meccse előtt néhány órával, amelyen a tópartiak bebiztosították első helyüket a tabellán. Sallói István kicsit keserű, amikor felidézi, az idény előtt mindenki kipipálta az egyik kiesőt, mondván, a tavalyi meglepetéscsapat tovább gyengült. Az ügyvezető akkor is szomorú, amikor felvetjük, a sikereik kapcsán a minap Détári Lajos eresztett meg azt a megjegyzést, miszerint "a Ligából valaki benne van" a "balatoni csodában". "Ez Magyarország" - replikázik a korábban Izraelben is népszerű játékos, aki éppen légiós éveinek tapasztalata alapján azt vallja, hogy a pillanatnak kell örülni. Most éppen annak, hogy Csertői Aurél edző együttese áll az élen.

Kell egy stadion is
A megrekedt stadionrekonstrukciós program egyik áldozata Siófok. Tervek azonban léteznek, és már az önkormányzat előtt van egy tízezres stadiont is magában foglaló sportkomplexum terve. A Kilitin megépülő létesítmény mellett füves, műfüves pályákat és egy sportcsarnokot is kialakítanának. Szükség van az új stadionra, kiderült pénteken is, az eső áztatta lelátón ugyanis majdnem tragédia történt. A szünetben az egyik néző az ülések között botorkálva megcsúszott, nekiesett a korlátnak, beütötte a fejét és agyrázkódást szenvedett. A szurkoló eszméletét vesztette, aztán magához tért, de a mentők röntgenvizsgálatra kórházba szállították.
"Ami itt történik, az nem modell, hanem válságkezelés" - szögezi le gyorsan az ügyvezető, érzékeltetve, hogy az élvonal legkisebb költségvetésű klubja nem követendő példa. A tóparti települések közös népszerűsítését célzó tervben a már működő rádió mellett többek között egy televízió létrehozása is szerepel, ami decemberben indul el. Sallói most már szerencsének tartja, hogy tavasszal a helyi önkormányzat nemet mondott a siófoki profifutball támogatására, és csak az utánpótlás-nevelést pénzeli húszmillió forinttal, illetve tízmillióval a stadionüzemeltetést. Így jöhetett ugyanis a képbe Kuti István és a Balaton-projekt.

Póker a szerződésekkel

Ezzel pedig a költségkímélés lett az úr az anyagiakban addig sem dúskáló klub háza táján. A büdzsé az előző évi 300 millióról százmillióra apadt, felbontották a szerződéseket, az előző tulajdonos idején felhalmozott adósságoknak pedig csak egy részét egyenlítették ki a játékosokkal és az addigi szakvezetőkkel történt megállapodások alapján. "Úgy érezzük, a Jánosban van némi neheztelés felénk amiatt, hogy jelentős pénze maradt a klubban" - utal Sallói arra, hogy a tavalyi edző, Csank János sem juthatott hozzá a neki szerződés szerint járó teljes összegnek. "Az új befektető nem vállalhatta fel az összes adósságot, én pedig ügyvezetőként csak végrehajtom, amit a tulajdonosok mondanak" - kommentált az ügyvezető.

Csank: Tüskék persze, hogy vannak bennem
"Semmi közöm ehhez a csapathoz, ez már Csertői munkája" - szögezte le Csank János, a Balaton FC tavalyi trénere pénteken, mostani csapata Siófoki veresége után arra a felvetésre, hogy kicsit magáénak érzi-e Kuttorék őszi első helyét. A tavalyi pénzügyi gondok ellenére mentálisan rendben van az együttes, teszi hozzá, az pedig a szakvezetés érdeme, jegyzi meg halkan a szerénységéről (is) ismert korábbi szövetségi kapitány. "Tüskék persze vannak bennem, gyakorlatilag egy évig ingyen dolgoztam" - utal arra, hogy az új siófoki befektető nem egyenlítette ki teljes mértékben a korábbi tulajdonosok idején felhalmozott adósságot. "Nincs problémám, de ezt a klubot lesöpörték volna, ha mi ragaszkodunk a szerződésben megígért teljes összeghez" - emlékeztetett Csank.
A költségkímélés részeként meglehetősen alacsonyan állapították meg a kereseteket - az átlag kétszázezer forint, a prémium a szavai szerint a legalacsonyabb az NB I-ben -, cserébe azonban mindenkivel csak egyéves szerződéseket kötöttek. Így a nyáron ingyen vihetnék a jól szereplő csapat játékosait a feltehetően sokkal jobb szerződéseket kínáló klubok, szegezzük Sallóinak. Ő tudja ezt, és már a lejáró kontraktusok meghosszabbítására készül, hogy a bajnokság végén mégis elpályázó játékosok után pénzhez juthassanak. "Az edzővel jobb szerződést kötöttünk" - nevet fel, abban ugyanis újabb egyéves hosszabbításra opciót biztosítottak maguknak, amivel élni is kívánnak.

Real kontra REAC

Harmónia, szerencsés találkozások, megfelelő motiválás, nyugodt miliő - a Balaton FC irányítója szerint ez a titka az őszi első helynek. "Ez egy kisváros, itt akkor is kijönnek az emberek meccsre, ha nem annyira megy a csapatnak, igaz akkor sincsenek sokkal többen, ha jól szerepelünk", írja le Sallói a visszafogott siófoki futball-lázat. Itt mindenki azt csinál amit akar - addig, amíg jönnek az eredmények, vallja.

Tekintse meg képeinket
Klikk a képre
"Engem nem érdekel a nemzetközi foci, én a magyar foci feltétlen híve vagyok" - rukkol elő a csapata első helyénél is meghökkentőbb kijelentéssel az egykori csatár, és hozzáteszi: "ha a tévében egyszerre megy a Real Madrid meccse és a Kaposvár-REAC, én biztos, hogy az utóbbit választom".

Felfelé a lejtőn

Megszállottságát tovább bizonyítandó, a Siófokon eltöltött két és fél év után az ügyvezetőt az izgatja, "hogyan csináljunk Magyarországon focit". Emiatt még a Balaton-parti nyugalomról is lemondana: "benne lennék egy olyan csapat munkájában, amely fiatalokból állna, kidolgozna egy tízéves koncepciót, programot tenne le, és annak végrehajtását számon kérhetnék rajta". Felettébb optimista gondolatnak tűnik, hogy ennek a csapatnak a kialakítása senkinek az érdekeit nem sértené a mai állapotok között, ugyanis Sallói szerint "lehetne tartani a pozíciókat". Az általa elképzelt terv egyik elemét is megvillantja, amikor a hetvenes évek futballpályákon rettegett szavát bedobja: "követelményrendszer", áll meg a toll a zsurnaliszta kezében. Sallói úgy véli, csak úgy érhető el, hogy meginduljon a fejlődés a magyar futballban - vagyis legyen legalább egy nemzetközi szinten jegyzett játékosunk -, hogy szigorú, előre megállapított munkarendet kell előírni az utánpótlásedzőknek.

Csertői: Reménykedünk
"Szenzációs érzés" - kezdte az értékelést a Balaton - őszi elsőséget hozó - Videoton elleni sikere után a hazaiak fiatal edzője. Az élvonalban csak második idényét költő Csertői Aurél szerint csapata a maximumot hozta ki magából és a küzdeni tudás, a játékbeli fejlődés emelte őket a mezőny fölé. Arra a kérdésre, hogy a hivatalos célkitűzés, a bennmaradás sikerülhet-e, a meglepetéscsapat edzője csak annyit mondott: "reménykedünk".
Tavaszig a hátukat nézik

A jövő tervezgetése helyett azonban pénteken még az idényzáró volt a fő feladat, és a külön, erre a mérkőzésre felállított mátrixtábla előtt az ügyvezető még azt ecseteli, minden adott, hogy ne sikerüljön jól az idényzáró. Valóban, az eső csöpög a "szomszédvárak rangadója" előtt, de a háromezer fős közönség tényleg boldog, hogy láthatja Kuttort, Kovács Pétert, Csernyánszki Norbertet és a többieket. A Csank-féle Videoton négy vesztes mérkőzés után gödörben van, az első félidőben egyértelműnek tűnik, a kilábalás nem most kezdődik meg. Virág egy félóra után meg is szerzi a vezetést, így negyvenöt perc után még mindig a Balaton a tabella élén, és már közel félezer perce nem kapott gólt. A második félidőben aztán erősítenek a fehérváriak, a lendület azonban csak arra elég, hogy a siófoki hálóőrt néhány nagy védésre kényszerítsék. A vége 1-0, a csapat, Csertői és Sallói pedig gyűjthetik be a gratulációkat. Egy hete, a Balaton debreceni győzelme után a hazaiak mestere azt mondta, nekik most a vendégöltöző öröméből kell erőt meríteniük az UEFA-kupa visszavágóra. A Lokinak csütörtökön bejött, a szombati örömtánc után pedig az egész mezőny elgondolkodhat: tavasszal is a kiscsapat hátát akarják-e nézni.