Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hadat üzent a FIFA a neves kluboknak

2003.12.02. 15:06
A jelenleg 18 klubot - köztük: Arsenal, Real Mardrid, Barcelona, Milan, Juventus - tömörítő G14 csoportosulás 70 millió eurót (19 milliárd forint) kérnének a nemzeti szövetségektől, hogy játékosaik szerepelhessenek a labdarúgó világ- vagy Európa-bajnokságon. A FIFA elnöke, Joseph Blatter élesen elutasította a kívánságot, és ellentámadásba lendült.
Hadüzenettel felérő nyilatkozatot tett - szavait a legjelentősebb európai futballklubokat tömörítő G14 elnevezésű csoportnak címezve - Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.

'Nyugodtan fordulhatnak a bírósághoz'

"Minden kapcsolatot megszakítottunk ezzel a társasággal, amely ráadásul nem is elismert szervezet Európában. Nyugodtan fordulhatnak bírósághoz, különösebb eredménye úgysem lesz" - jelentette be a svájci sportdiplomata a frankfurti FIFA-tanácskozáson.

A G14 - szószólójával, Karl-Heinz Rummenigge német alelnökkel az élen - azt akarta elérni, hogy a nemzeti szövetségek fizessenek 70 millió eurót az egyesületeknek cserében a játékosok világ-és Európa-bajnokságokon való részvételéért.

45 tétmeccset javasol a FIFA-elnök

A tehetős klubok az év elején már ultimátumot intéztek a FIFA-hoz, mondván: ha nem oldja meg az általuk feleslegesnek ítélt barátságos mérkőzések problémáját, bojkottálni kezdik a tét nélküli találkozókat, s nem engedik el azokra futballistáikat.

Blatter szerint eljött az idő, hogy világszerte megszilárdítsák a nemzetközi és nemzeti szövetségeket, visszaszorítva a profiklubok befolyását. Első lépésként azt javasolja, hogy az egyesületek legfeljebb 45 tétmeccsen vethessék be játékosaikat, ami országonként legfeljebb 16-18 csapatos bajnokságot jelentene. Ez főleg a 20-20 élvonalbeli együttest működtető Angliában, Franciaországban és Spanyolországban kelthet visszatetszést.

A G14 tagjai
Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, Borussia Dortmund, Bayern München, FC Barcelona, Real Madrid, Internazionale, Juventus, AC Milan, Manchester United, FC Liverpool, Olympique Marseille, Paris Saint-Germain, FC Porto, FC Valencia, Arsenal, Bayer Leverkusen, Olympique Lyon