Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Vb-selejtezők: előttünk Izland és Bosznia

2003.12.03. 19:20
Elkészítették a 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság selejtezőinek kiemelését. Az elmúlt évek sikertelenségének köszönhetően a magyar csapat csak az ötödik kalapba került. Ez annyit jelent, hogy reálisan nézve négy nehezebb és egy vagy két gyengébb ellenfelet kaphat nemzeti tizenegyünk a pénteki sorsoláson, amelynek jelenleg nincsen irányítója.
A pénteki, frankfurti sorsoláson több világsztár is kulcsszerephez jut, a legújabb hír, hogy Pierluigi Collina is színpadra lép. Az évek óta a világ legjobb játékvezetőjének tartott olasz sportember az európai csoportok beosztásának elkészítésében segít majd a hatszoros Forma-1-es világbajnok Michael Schumachernek.

Rajtuk kívül a híres brit rockénekes, Sting, a legendás Pelé, s névrokona, az afrikai labdarúgás egyik legnagyobb alakja, Abedi Pelé is szerepel majd. A rendezvényre több mint 3500 vendéget és 700 újságírót várnak, s közel 100 televíziós állomás tudósít élőben.

Az európai selejtezőkből tizenhárom csapat jut tovább, illetve a rendező jogán Németország vesz részt az alig három év múlva esedékes tornán. Az ötvenegy európai indulót nyolc csoportba osztják, amelyek közül öt hatcsapatos, három hétcsapatos lesz. A kiemelést a 2002-es világbajnokság, és a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőiben elért eredmények alapján készítették el. A portugáliai kontinensviadal elbukása mellett a mostani kiemelés miatt is fájó válogatottunk legutóbbi kudarca, ugyanis amennyiben a Gellei Imre irányította együttes a második helyen végez, Lettország minden bizonnyal nem előz meg minket a kiemelési rangsorban.

A kalapokat böngészve könnyen összeállítható egy magyar szempontból halálcsoportnak számító hatos (hetes), amelynek kisorsolása után a futballvezetés biztosan nem tűzhetné ki a továbbjutást - akár "csak" második helyen is. A "rémálom"-csoport: Franciaország, Hollandia, Szerbia és Montenegró, Norvégia, Magyarország, Albánia.

A "kalapok"
A: Franciaország, Svédország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Csehország, Anglia, Törökország
B: Hollandia, Horvátország, Belgium, Dánia, Oroszország, Írország, Szlovénia, Lengyelország
C: Bulgária, Románia, Skócia, Szerbia és Montenegro, Svájc, Görögország, Szlovákia, Ausztria
D: Ukrajna, Izland, Finnország, Norvégia, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Lettország, Wales
E: Magyarország, Grúzia, Fehéroroszország, Ciprus, Észtország, Észak-Írország, Litvánia, Macedónia
F: Albánia, Örményország, Moldávia, Azerbajdzsán, Feröer, Málta, San Marino, Liechtenstein
G: Andorra, Luxemburg, Kazahsztán