Sára, Márió
2 °C
6 °C

A lehető legjobb vb-selejtezőcsoportba kerültünk

2003.12.05. 19:45
Aki még bír izgulni a kétévente egyre viccesebb csapatok ellenében kiselejteződő magyar labdarúgó-válogatott börleszkjein, az nemsokára újra izgulhat: ismét piszok mázlink volt a sorsoláson, és a leggyöngébb európai selejtezőcsoportba kerültünk Svédországgal, Horvátországgal, Bulgáriával, Máltával és Izlanddal.
Péntek délután Frankfurtban tartották a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását. Az ötvenegy európai csapatot hét kalapból sorsolták nyolc csoportba. (Egyéb kontinensekről itten nem értekezünk.) Minden csoport győztese kijut a vébére, és a két legjobb csoportmásodik is utazó, a további hat legjobb második pedig pótselejtezőket játszik.

Tekintse meg képeinket!
A magyar csapatnak alighanem a lehető legszerencsésebb beosztást sikerült kifognia, hiszen nincs is igazi, Franciaország-, Olaszország- vagy Anglia-erősségű sztárválogatott a csoportban, a két legerősebb csapat, a svéd és a horvát az európai középmezőnyhoz tartozik, Bulgária és a már sok kellemetlen meglepetést okozott Izland pedig akár verhetőnek nevezhető. Mielőtt a hurráoptimizmus görögtüze gyúlna mélymagyar lelkünk stadionjában, meg kell jegyezni, hogy a most lezárult Eb-selejtezőkön még ennél is gyöngébb csoportból esett ki a magyar csapat. Simán.

A magyarcsoport papíron legerősebb tagja a FIFA-ranglista 17. helyén álló svéd válogatott. A svédek az 1994-es világbajnokságon verekedték be magukat a világ élvonalában, amikor a Brolin vezette válogatott bronzérmet szerzett. A nemzeti csapat néhány gyöngébb év után mostanában kapaszkodik ismét fölfelé: a 2002-es világbajnokságon megnyerte csoportját Anglia és Argentína (!) előtt, a második körben viszont kiesett Szenegál ellenében. A svédek csoportelsőként jutottak ki a jövő évi portugáliai Eb-re, töbek között a Gellei Imre irányította válogatottat megelőzve. Lisztesék tavaly októberben Svédországban 1-1-es döntetlent értek el, a visszavágón idén áprilisban, a Puskás stadionban viszont 2-1-re kikaptak.

Horvátország a FIFA-ranglista 20. helyezettje, az 1998-as franciaországi vb bronzérmese, a 2002-es világbajnokság résztvevője (a csoportjából nem jutott tovább, hiába verte Olaszországot 2:1-re). Az 1998-as nagy csapat romjaira építő horvátok a szomszédos Szlovéniával vívott pótselejtezők után kijutottak a 2004-es portugáliai Eb-re is.

Az 1994-es Szotjcskov-Lecskov-Balakov-féle zseniális válogatott sikerei már messze, Bulgária nagyot csúszott vissza a nemzetközi ranglistákon, de Európa pályáin újra feltűnik néhány igéretes bolgár tehetség. Plámen Markov szövetségi formálódó válogatottjának erejét mutatja nem csak a FIFA-ranglistán elfoglalt 39. helyezés, hanem az is, hogy Bulgária sikerrel kvalifikálta magát a 2004-es Eb-re, selejtezőcsoportját nyerve a horvátok (és Belgium!) előtt.

A jelentős nemzetközi eredmény nélküli Izland az európai mezőny aljához tartozik, de még Magyarország előtt foglal helyet a különböző ranglistákon. (Sokan az izlandiaktól elszenvedett kínos selejtezővereségektől számítják a magyar futball végromlását.) Nem lesz egyszerű ellenfél, bár Izlandon legutóbb (2002 elején) 2-0-ra nyertünk.

Máltához pedig idegesítően közel van Olaszország és Franciaország is.

Beteges bizakodók tehát bizakodhatnak, a realisták pedig oszthatják a sorsolás után egy rajtakapott ministráns szerénységével nyilatkozó Bozóky Imre álláspontját: szépen csillog a negyedik hely is, na!

1. csoport 2. csoport 3. csoport 4.csoport
Csehország Törökország Portugália Franciao.
Hollandia Dánia Oroszország Írország
Románia Görögország Szlovákia Svájc
Finnország Ukrajna Lettország Izrael
Macedónia Grúzia Észtország Ciprus
Örményo. Albánia Liechtenstein Feröer
Andorra Kazahsztán Luxemburg

5. csoport 6. csoport 7. csoport 8. csoport
Olaszország Anglia Spanyolo. Svédország
Szlovénia Lengyelo. Belgium Horvátország
Skócia Ausztria Szerbia Bulgária
Norvégia Wales Bosznia Izland
Fehéroroszo. Észak-Íro. Litvánia Magyarország
Moldova Azerbajdzsán San Marino Málta